Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

«Ο ΑΘ. ΔΙΑΚΟΣ και Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ»…

[ Του Μπάμπη Μώκου ]
    
Είναι αποδειγμενο. Νομοτέλεια. Την ιστορική μνήμη όταν την αγνοείς, την παραλλάσσεις -και το σπουδαιότερο- όταν την καταπατάς η την καταχράσαι η ίδια σε εκδικείται. 

Το λέει και πρόσφατη διαφήμιση: Αν θές να προχωρήσεις μπροστά, πρέπει να κοιτάξεις πίσω!
    
Βασική είδηση μεγάλου και γνωστού ραδιοφωνικού αθηναικού σταθμού. Ο δημοσιογράφος οργισμένος, εκνευρισμένος, σχεδόν ωρυώμενος να επισημαίνει το γεγονός:
             
«Γυρίζοντας από διακοπές στο Πήλιο,είπα  κατεβαίνοντας να σταθμεύσω  με την οικογένεια στο μνημείο του Αθανασίου Διάκου στην Αλαμάνα, στην εθνική οδό λίγο εξω από τη Λαμία. Ετσι από περιέργεια και ιστορικό ενδιαφέρον και σεβασμό να δω και να θαυμάσω το χώρο και  το μνημείο.

Κατέβηκα από το αυτοκίνητο ,πλησίασα  και τα έχασα. Ανάμεσα σε βουνό από σκουπίδια ,χαρτικά,κάθε είδους, ακόμα και «ανομολόγητα» πλαστικά και απορίμματα ,δέσποζε αγέρωχη η μορφή του ήρωα της επανάστασης.

Σε μια πλάκα μαρμάρινη όρθια ίσαμε 3 μέτρα και πλάτους 1,5 ζωγραφισμένη –χαραγμένη η μορφή του γενναίου ήρωα της επανάστασης του ’21. Με έπιασε σύγγρυο, τσατίστηκα και με την αφορμή το κάνω σήμερα θέμα στο ραδιόφωνο.Μήπως και ενεργοποιηθούν καποιοι και στείλλουν κανένα συνεργείο να καθαρίσει τον χώρο. Είναι ασέβεια αυτό που είδα. Είναι ντροπή μας».
   
Τα παραπάνω είναι ελάχιστα απ’ όσαείπε πρίν δυό μέρες ο Κ.Αλαντζάς στην εκπομπή  του «Πρωινή ενημέρωση».ΣΚΑΙ.
        
Αυτά επισήμανε ανάμεσα σε αλλα ο καλός δημοσιογράφος, αναφερόμενος στον Αθανάσιο Διάκο και στο συγκεκριμενο μνημείο.
                          
Και τότε εγώ σκέφτηκα:
  
Οι Τούρκοι τον σούβλισαν, εμείς τον… θάψαμε στα σκουπίδια. Από ευγνωμοσύνη! Ντροπή μας!
  
Δεν εχουμε βλέπειςκαιρό. Μας εχει απορροφήσει η ιστορία του τάφου της Αμφίπολης.

Και για κατακλείδα σε ό,τι αφορά τα όντως σπουδαία ευρήματα τηςΑμφίπολης,που ενδεχόμενα θα αποτελέσουν ανεπανάληπτο, μοναδικό,παγκόσμιο ιστορικό και αρχαιολογικό γεγονός:
                        
Τα οικόπεδα στη γύρω περιοχή που γειτνιάζουν με τον τύμβο ,διαπραγματεύονται ήδη σε τιμές …Μονακό! Τα …κοράκια,οι…ειδικοί, μυρίστηκαν αίμα! Να κονομήσουν .Αξιοποίηση της περιοχής θα το πούν.
                  
Οσον αφορά την ιστορία,ποιά ιστορία ; Να την εκμεταλλευτούν θέλουν,όπως  πάγια στο ελληνικό κράτος.
              
Κάποιος ηλίθιος πολιτικός μάλιστα το είπε: «Οι ανακαλύψεις θα φέρουν στην ελλάδα τουριστική ανάπτυξη που την έχουμε ανάγκη για κάλυψη του δημοσιονομικού ελείμματος. Ετσι είπε ο …αθεόφοβος…
       
Τι τον νοιάζει αυτόν ο Μέγας Αλέξανδρος;Το δημοσιονόμικό έλειμμα εχει προτεραιότητα! Όπως εμάς τι μας νοιάζει ο Αθανάσιος Διάκος και το μνημείο του;

Το έχουμεστο αίμα μας να ωραιοποιούμε και να ηρωοποιούμε .Τουλάχιστον να μην …σκυλεύουμε…

1 σχόλιο:

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου