Παρεμβάσεις στους κρίσιμους τομείς της προστασίας των αδύναμων, της καταπολέμησης της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με άξονες την εξαγωγική ανακατεύθυνση των επιχειρήσεων, την προώθηση των διεθνών συνεργασιών και την υιοθέτηση καλών πρακτικών αποτελούν τους βασικούς στόχους του Θεμιστοκλή Χειμάρα, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος συμμετέχει στην παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη.
Όλη η συνέντευξη που παραχώρησε στη Free Sunday και τον Δημήτρη Χρυσικόπουλο ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Θεμιστοκλής (Θέμης) Χειμάρας:
Ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών;
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εκλογές του Μαΐου δεν θα αναδείξουν απλώς έναν περιφερειάρχη. Το ουσιαστικό διακύβευμα είναι αυτό καθαυτό το αναπτυξιακό παρόν και μέλλον της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πόσο θεωρείτε ότι θα επιδράσει στο εκλογικό σώμα το γεγονός ότι ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών συμπίπτει με τις ευρωεκλογές;
Οι περιφερειακές εκλογές, παρά τον πολιτικό χαρακτήρα που επιχειρείται να δοθεί, είναι πάνω απ’ όλα αυτοδιοικητικές εκλογές. Πιστεύω απόλυτα ότι οι πολίτες της περιφέρειας σε αυτές τις εκλογές θα αποφασίσουν για τον τόπο τους, για τις πολιτικές και τα πρόσωπα που μπορούν να υπηρετήσουν την ανάγκη για πρόοδο, για ανάπτυξη, για απασχόληση, για κοινωνική αλληλεγγύη και πρόνοια, για στήριξη του πολίτη. Καλούνται να σταθούν μπροστά στην κάλπη όχι με μόνο κριτήριο την «επιρροή των κομμάτων», γιατί κινδυνεύουν να γίνουν μέρος μιας διαδικασίας που θα υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής μας στο όνομα μιας στιγμιαίας αντανάκλασης των κομματικών δυνάμεων. Τον Μάιο ψηφίζουμε για τις περιφέρειες και τους δήμους, συγκρίνουμε και αξιολογούμε πρόσωπα και προγραμματικές προτάσεις με αμιγώς αυτοδιοικητικό περιεχόμενο.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου είστε υποψήφιος με το συνδυασμό του κ. Μπακογιάννη;
Οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα και στην αγορά εργασίας. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή αναγκάζονται να λειτουργούν με την απειλή του «λουκέτου», πολλοί συμπολίτες μας ζουν πλέον σε συνθήκες φτώχειας ή στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, ειδικά την τελευταία πενταετία, με τα ποσοστά στους νέους να ξεπερνούν το 60%. Η έλλειψη ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας στο ιδιαίτερα σκληρό οικονομικό περιβάλλον, που παραμένουν αποκλεισμένες από τις πηγές χρηματοδότησης, χωρίς δυνατότητες νέων επενδύσεων. Παράλληλα, ο αγροτικός τομέας παραμελήθηκε χωρίς ανακατεύθυνση σε περισσότερο αποδοτικές και προσοδοφόρες καλλιέργειες. Τα προβλήματα της περιφέρειας είναι πάρα πολλά. Γνωρίζουμε τα προγράμματα, τις χρηματοδοτήσεις, τις ενισχύσεις, τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία της Στερεάς Ελλάδας.
Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, απ’ όπου προέρχεστε, ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα και πώς προτίθεστε να τα αντιμετωπίσετε, αν εκλεγείτε περιφερειακός σύμβουλος;
Η Φθιώτιδα βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας, με ξεχωριστές δυνατότητες και πλεονεκτήματα, όπως η στρατηγική της θέση, η γεωθερμία της, το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, η αγροτική και κτηνοτροφική της παραγωγή. Οι παρεμβάσεις του Θέμη, ως περιφερειακού συμβούλου, πάνω στις οποίες ήδη εδώ και καιρό εργαζόμαστε με τον Κώστα Μπακογιάννη, επικεντρώνονται στην προστασία των αδύναμων, στην καταπολέμηση της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με άξονες την εξαγωγική ανακατεύθυνση των επιχειρήσεων, την προώθηση των διεθνών συνεργασιών και την υιοθέτηση καλών πρακτικών, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που είναι και το ζητούμενο. Έχω μεγαλώσει σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή. Γνωρίζω πολύ καλά πως η στήριξη των αγροτών μας περνάει μέσα από τη συντονισμένη προώθηση των τοπικών τους προϊόντων και την ολοκλήρωση των αρδευτικών υποδομών, των φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών.
Ποιο είναι το σχόλιό σας για το έως σήμερα έργο της διοίκησης της περιφέρειας;
Η περίοδος 2011-2014 θεωρείται επιεικώς μεταβατική, προσαρμοστική και ολοκλήρωσης του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης και αποτέλεσε, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή οικονομική κρίση, ένα δύσκολο περιβάλλον για την απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τα προβλήματα που ανέφερα πριν είναι αρκετά και σημαντικά, αλλά δεν αποτελούν άλλοθι για εμάς και δεν μπορούν να περιμένουν. Γι’ αυτό δεν κοιτάμε το χθες, αλλάζουμε πορεία. Το σήμερα είναι εδώ και μας καλεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους πειραματισμούς. Δεν έχουμε χρόνο για άλλη αδράνεια.
Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας;
Πιστεύω ότι στις επερχόμενες εκλογές οι πολίτες της περιφέρειας, αξιοποιώντας το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης, μέσα από την ψήφο τους, θα επαναπροσδιορίσουν την άμεση σχέση τους με τις τοπικές εξουσίες και θα βρουν διέξοδο στις αγωνίες τους. Αποτελεί δε ιδανική ευκαιρία για τους πολίτες της περιφέρειας να επιλέξουν νέους ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να εργαστούν με όρεξη και μεράκι για μια προοπτική ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μπορούμε να είμαστε η πρώτη περιφέρεια που θα βγει από την κρίση. Η Στερεά Ελλάδα έχει όλα εκείνα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται.
[Free Sunday, 10/5/2014]
Με τι? Με τις περγαμηνές του πατέρας σου?
ΑπάντησηΔιαγραφή