Σελίδες

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους διαβιβάσθηκε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων

Το πόρισμα εμπειρογνωμόνων προσδιορίζει το ύψος των αποζημιώσεων στα 162 δισ , εκ των οποίων τα 54 δισ.  αφορούν το αναγκαστικό δάνειο των γερμανικών αρχών κατοχής. 
       
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος διαβίβασε στον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίωνα Γεωργακόπουλο την απόρρητη έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), την οποία είχε συστήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας, για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να γίνει νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση.
    
Πρόκειται για το έργο συλλογής, κωδικοποίησης, καταγραφής, ταξινόμησης και προστασίας του μεγάλου παλαιού και ιστορικού αρχειακού υλικού, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, ουσιαστικά και οργανωμένα, εντός του ΓΛΚ. 
    
Το πόρισμα, το οποίο προσδιορίζει το ύψος των αποζημιώσεων στα 162 δισεκατομμύρια ευρώ (108 δισ. € για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. € για το αναγκαστικό δάνειο των γερμανικών αρχών κατοχής), ποσό που αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της χώρας,  βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άναψε το πράσινο φως για την προώθηση του θέματος.  

Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι “να καταστεί από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρο ότι η ελληνική επιλογή ανάσυρσης του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων είναι αποσυνδεδεμένο από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία στη χώρα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα”, συμπληρώνοντας επίσης ότι “πρόκειται για πολιτική κίνηση μείζονος σημασίας που θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

HBS

1 σχόλιο:

  1. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ 160 ΔΙΣ ΕΥΡΩ(!)ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ ΓΛΚ;
    ΣΑΝ ΧΑΖΟΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ (ΑΠΟ 1946) ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΥΦΙΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ;
    ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΒΑΙΑ.
    ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΤΑ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ. ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΥΤΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.