Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Προσφυγικό: Το ΚΕΕΛΠΝΟ αδρανοποίησε τις θρυλούμενες ''υγειονομικές βόμβες''


[ Του Αθανασίου Λ. Γιαννόπουλου * ]


Η συζήτηση που γίνεται και περιστρέφεται γύρω από τις συνέπειες και τους κινδύνους που αναφύονται από τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι τεκμηριωμένη.

Η προσπάθεια που έγινε από πολλούς, θα έλεγα άτεχνα και επιπόλαια, να χαρακτηρισθεί το προσφυγικό αυτό μεγάλο κύμα ''υγειονομική βόμβα'' έπεσε στο κενό. Υπάρχουν διαδόσεις για επιδημίες και άλλα ευτράπελα που δημιούργησαν στις τοπικές κοινωνίες κάποια εύλογη ανησυχία, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη που κατέθεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ αδρανοποίησε όλες αυτές τις θρυλούμενες υγειονομικές βόμβες.

Θα περίμενε κανείς, με την οικονομική αυτή κρίση που έχουμε, να παρατηρηθούν επιπτώσεις στους δείκτες υγείας- αντιθέτως με το θωρακισμένο σύστημα Δημόσιας Υγείας που διαθέτουμε ξεπεράσαμε τις δυσκολίες με πληρότητα και επιστημονική επάρκεια.

Ειδικότερα, όπου υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες – στα σημεία υποδοχής νησιωτικής Ελλάδας, στα σημεία φιλοξενίας Ελληνικό - Ελαιώνας - Π.Ράλλη - Αμυγδαλέζα, κ.α. - και στα σημεία αναχώρησης για τις γειτονικές χώρες (Ειδομένη) υπάρχουν υπηρεσίες υγείας της περιοχής αλλά και συστηματική παρουσία εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ (''Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων''), ο Ερυθρός Σταυρός, οι ''Γιατροί του Κόσμου'', οι ''Γιατροί Χωρίς Σύνορα'' και άλλοι φορείς φροντίζουν για την παροχή  υπηρεσιών υγείας σε πρώτο βαθμό και όταν παραστεί ανάγκη σε δεύτερο βαθμό, σε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Η παροχή των υπηρεσιών και φροντίδων υγείας προσφέρεται από προσωπικό εξειδικευμένο, κατάλληλο και με σύγχρονα μέσα. Παράλληλα λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας των προσώπων που έρχονται σε άμεση επαφή με τους μετανάστες και πρόσφυγες.

Δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η εγκαρδιότητα, αγάπη και φιλαλληλία με την οποία οι κάτοικοι των νησιών και των άλλων σημείων της ηπειρωτικής Ελλάδας που βρίσκονται οι πρόσκαιροι καταυλισμοί προσφύγων βοηθούν τις αρχές και τους φορείς υποδοχής στήριξης και προστασίας όλων αυτών.

Η αλληλεγγύη των Ελλήνων που πηγάζει από βιωματικές ιστορικές εμπειρίες (Μικρασιατική καταστροφή), αλλά παράλληλα από το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα αγάπης προς τον πλησίον ταλαιπωρημένο συνάνθρωπο, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην επίλυση πολλών κοινωνικών προβλημάτων των μεταναστών και προσφύγων.



*Ο κ. Αθανάσιος Λ. Γιαννόπουλος είναι Πρόεδρος του ''Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων'' ( ΚΕΕΛΠΝΟ), ομότιμος Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου