[ Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΩΚΟΥ ] |
Η σημειολογική ανεπανάληπτη γραφίδα. Μια πέννα ανθρώπινη, αυστηρή και βαθειά πραγματιστική, αληθινή, δεν υπάρχει πιά.
Ο δικός μας Ουμπέρτο έφυγε χθες στα 84 του από την …παρέα μας. Μορφή αλτρουισμού στα γράμματα, Μορφή πρωτεύουσα στις αναφορές μας. Γέφυρα ανάμεσα στο ανθρώπινο είναι, το ανθρώπινο όνειρο και την παραβολικότητα του ανθρώπινου ζην. Μέγας πολέμιος της ματαιοδοξιας και της επίπλαστης ευτυχιας. Της ανθρώπινης παρακμής. Επισημαντής της φάλτσας ευτυχίας και του ανθρώπινου απατηλού ψεύτικου προσκαιρου ευδαιμονισμού, λιτός λογοπλάστης, ώθησε πέντε γενιές να ενσκήψουν σε ό,τι περιτριγυρίζει την ανθρώπινη οντότητα, να αναστοχαστούν και να πραττουν ανάλογα, δόκιμα, θετικά, γόνιμα και όχι παρασημαντικά.
Τι ηταν ο Ουμπερτο Εκο; Ηταν αυτός που επακριβώς προσδιόρισε την διάσταση ανάμεσα στην ανθρώπινη μικρότητα και το ανθρώπινο οντολογικό …μεγαλείο. Το ανεπανάληπτο της ανθρώπινης ύπαρξης, πέρα από σχολαστικισμούς, υπερβολές και πασαλείμματα .Ενας μέγιστος αποκωδικοποιητής και αναλυτικώτατα μελετητής των σημείων από τα οποία συντίθεται η κοινωνική μας ζωή. Σημεία και φαινόμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με την ύπαρξη,την κοινωνία,τον πολιτισμό μας.Σημεία προσδιορισμού και ιεράρχησης ερεθισμάτων ,ερεισμάτων , κινήτρων συμπεριφορών κ.α.
Ηταν ο άνθρωπος που μαζί με τους Ferdinard de Saussure,Charles Sanders Peirce και Ronald Barthes ,αφιέρωσαν όλη τους τη ζωη στην αναζήτηση ,ανάλυση και επεξήγηση τη σημασίας που έχουν τα πάντα στη ζωή μας.
Αφορμή το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που για πρώτη φορά γίνονταν στην Ελλάδα αφού συμπηρώνονταν 2400 χρόνια από την ίδρυση της Ακαδημίας του Πλατωνα.
Ηταν για πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι… βάδισαν στα βήματα του Αριστοτέλη, συνεπαρμένοι, στις όχθες του Ιλισσού, στο Λύκειο.
Κατά την διάρκεια των εισηγήσεων, τα φώτα της δημοσιότητας, όπως ήταν λογικό έπεσαν στον πλέον γνωστό,στον Ουμπέρτο Εκο. Στον περίγυρο η συζήτηση για «Το όνομα του Ρόδου»,το πιο φημισμένο έργο του. Όταν ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε πως το συγκκριμένο βιβλίο πούλησε (9000000) εννιά εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ,εκείνος ατάραχος απάντησε: «Σωστά, τόσα πουλήθηκαν ίσως, περίπου. Δεν εχει σημασία πόσοι αγόρασαν το βιβλίο, σημασία εχει πόσοι το διάβασαν και πόσο το κατάλαβαν!».
Αυτός ήταν ο Ουμπέρτο Εκο, με 34 βιβλία μπέστ –σέλλερς , 24 υψηλές βραβεύσεις παγκόσμια, ο… σημειωτής, ο φιλόσοφος, ο καθηγητής σε 12 Ιταλικα Πανεπιστήμια. Ενας άνδρας ,αστέρας φωτεινός των γραμμάτων του αιώνα μας, με ψυχή παιδική και αναμνήσεις παιδικές, σαν αυτές ,που καθως έλεγε, ουδέποτε έφευγαν από τον μυαλό του ,όταν 12 χρονων ήταν αυτόπτης μάρτυρας , βλέποντας τους Παρτιζάνους να πολεμούν με τους φασίστες στην πατρίδα του το Piemonde.Ενας… ταπεινός διανοούμενος…υπηρέτης της κοινωνίας
Ενας…επεξηγητής της εθιμικότητας,της καθημερινότητας ,των ανθρώπινων παθών ,λαθών και.. .ονείρων.Αυτοκριτικά καυστικός και βαθειά δύσπιστος, μα ανθρώπινος!
Ο άνθρωπος που ειχε δίκιο , πολύ δίκιο ,όταν είπε το περίφημο:» «Να φοβάσαι τους προφήτες κι’ αυτούς που είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την αλήθεια, επειδη ,κατά κανόνα ,κάνουν και άλλους να πεθάνουν μαζί τους, μερικές φορές… πρίν απ’ αυτούς και καμιά φορά… αντί γι’ αυτούς!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.