Ταχ.Δ/νση:
ΟΘΩΝΟΣ 3 - ΛΑΜΙΑ 35100
Τηλ.2231022112,
2231021395
Φαξ
2231030985
e-mail: info@fthiotidoscc.gr
Λαμία 20 - 10 - 2015
Αρ.Πρωτ.: 6798
Προς:
Υφυπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης
αρμόδιο για το ΕΣΠΑ
κο Αλ. Χαρίτση
Κοινοποίηση:
Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων
Επιμελητήρια
Βουλευτές Ν. Φθιώτιδας
ΜΜΕ
Κε Υφυπουργέ,
Στο πλαίσιο της προδημοσίευσης – διαβούλευσης των 4 νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, σας παραθέτουμε ορισμένες προτάσεις από πλευράς του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, που θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριστική προκήρυξη των προγραμμάτων.
Όσον αφορά το πρόγραμμα για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι η δημόσια δαπάνη που προβλέπεται για τον 1ο όσο και για το 2ο κύκλο προκήρυξης για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, δεν δίνει πολλά περιθώρια στους υποψήφιους επενδυτές. Η κατανομή για την Περιφέρειά μας κρίνεται πενιχρή, με αποτέλεσμα ελάχιστες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ειδικά σήμερα, που ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους ελάχιστους δυναμικούς κλάδους στην οικονομία, πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να υποστηριχθεί & να αναπτυχθεί περαιτέρω με τα κατάλληλα κίνητρα.
Στην προδημοσίευση του προγράμματος «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα», θα ήταν καλό να μη συνδεθεί αυστηρά η επιλεξιμότητα των υποψήφιων επενδυτών με την απασχόληση μέσω της δημιουργίας νέας θέσης εργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί κατά την αξιολόγηση του αναπτυξιακού αποτελέσματος της επενδυτικής πρότασης, στο κριτήριο της απασχόλησης. Παρά την αναμφισβήτητη κοινωνική σημασία που έχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η διατήρηση παλαιών, όχι σπάνια η ισόρροπη ανάπτυξη και η πληρέστερη αξιολόγηση παραγωγικών πόρων υπηρετούνται πολύ καλύτερα με σύγχρονες προηγμένες τεχνολογίες εντάσεως κεφαλαίου και όχι μέσω παραγωγικών δραστηριοτήτων εντάσεως εργασίας.
Στην προδημοσίευση του προγράμματος που αφορά την αναβάθμιση των ΠΜΕ & ΜΜΕ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές, παρατηρούμε ότι ο τομέας του λιανικού εμπορίου για άλλη μία φορά παραμένει εκτός νυμφώνος. Η οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα έχει επηρεάσει βασικούς τομείς της οικονομίας και ιδιαιτέρως το λιανικό εμπόριο, που αποτελεί βασικό κλάδο της. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η αύξηση της ανεργίας καθώς και η συγκρατημένη καταναλωτική συμπεριφορά, επηρεάζει σημαντικά τον κλάδο οδηγώντας σε μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Είναι προφανές ότι η κατάσταση που βιώνει το εγχώριο λιανεμπόριο είναι δραματική και κρίνεται επιτακτική η ανάγκη στήριξής του με σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Όσον αφορά το πρόγραμμα ενίσχυσης των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεωρούμε ότι οι κλάδοι που θα ενισχυθούν πρέπει να διευρυνθούν ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ειδικότητες. Η Δημόσια δαπάνη για τη Στερεά Ελλάδα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αποτρέποντας πολλούς νέους μας από τις δυνατότητες του προγράμματος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα εισοδηματικά κριτήρια ως προς τις κατηγορίες των δικαιούχων, ώστε να επιδοτηθούν σοβαρές και ρεαλιστικές προτάσεις & νέοι επαγγελματίες που πραγματικά θα βοηθηθούν από το πρόγραμμα.
Καταλήγοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν επιχειρήσεις που επλήγησαν σημαντικά κατά την περίοδο της κρίσης και να μην αποκλεισθούν από τη διαδικασία. Είναι ανάγκη να προστατευθούν οι επιχειρήσεις αυτές που επέδειξαν αξιοσημείωτη «αντοχή», να προσεχθούν οι προϋποθέσεις & οι όροι ένταξης ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά οι επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος
Αλέξανδρος Διαμαντάρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.