Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ από το κάλεσμα του Δήμου Λοκρών.





ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ

Σήμερα 12 Φλεβάρη  2017 και μετά από κάλεσμα του Δήμου Λοκρών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων από τους νομούς της χώρας  που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ με θέμα την ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ .
Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Δήμων Λοκρών, Λεβαδέων, Διρφύων-Μεσσαπίων, Ορχομενού και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Φάνης Σπανός, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας και ο κ. Κώστας Αποστολόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης  Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, εκπρόσωποι από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς  τους φορείς ( Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες), την διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και φορείς της ευρύτερης περιοχής, τα πολιτικά κόμματα και Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.



Αφού εκτιμήθηκε ότι:
         Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη  και Ανυπολόγιστη. Είναι δημόσια Γή. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας. που συμβάλλει σημαντικά στην Εθνική Οικονομία που έχει στην κατοχή της ένα εκατομμύριο στρέμματα ελληνικής γης  με εξερευνημένη αξία Νικελιούχων κοιτασμάτων δεκάδων δις € , έχει ένα εργοστάσιο με τεράστιες εγκαταστάσεις και μοναδική τεχνογνωσία, με ιδιόκτητα λιμάνια , 3 μεταλλεία και ένα Λιγνιτωρυχείο.
   Έχει στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία  για πάνω από 2 γενιές και μόνο τα εξερευνημένα κοιτάσματα φθάνουν για μια γενιά ακόμη τουλάχιστον.
         Είναι διαχρονικά κερδοφόρα , δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και ζει αποκλειστικά από την παραγωγή της
Οι εργαζόμενοι της είναι βιομηχανικοί εργάτες με εργασιακές συνθήκες της ελεύθερης αγοράς ενώ απασχολεί σε μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό  περί τα 1500 άτομα και με βάση τον κύκλο εργασιών της ,οι συνολικές θέσεις εργασίας έχουν αποτιμηθεί  πάνω από 6.000 ενώ δίνει εισόδημα συνολικά σε 20.000 ανθρώπους.
   Το τελευταίο διάστημα παρότι πρόσφατα έγινε ρύθμιση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποσοβήθηκε όμως ο κίνδυνος ενδεχόμενης αντιμετώπισης προβλημάτων ταμειακής ρευστότητας , κυρίως λόγω της ιδιαιτέρως χαμηλής τιμής πώλησης του παραγόμενου προϊόντος (σιδηρονικελιο) και σε συνδυασμό με τα λοιπά χρονίζοντα προβλήματα της εταιρίας , ο κίνδυνος για την βιωσιμότητα της εταιρίας συνεχίζει να υφίσταται.
  •    Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ που ενδεχόμενα να την οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό ,εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια αποκρατικοποίησης της που είναι σε βάρος των εργαζομένων ,των τοπικών κοινωνιών και της Εθνικής οικονομίας συνολικότερα. 
         Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ εκτός από οικονομικό είναι και πολιτικό.

Θεωρήθηκε αναγκαίο , ότι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ ,πρέπει να γίνουν άμεσα τα παρακάτω::


1.  Για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει κάτω από Δημόσιο Έλεγχο και παράλληλα να επανεξεταστεί η προοπτική καθετοποίησης της παραγωγής με την δημιουργία μονάδας παραγωγής ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ καθώς και επίσης και όλων των δυνατοτήτων και προοπτικών που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της εταιρίας.

2. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της εταιρίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα ενδεχόμενα προβλήματα ταμειακής ρευστότητας της εταιρίας με γνώμονα τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους παραγωγής και την επαναφορά της λειτουργικής κερδοφορίας.

3.      Να γίνει μετοχοποίηση όλων εκείνων των λογιστικών χρεών της εταιρίας ( π. χ Παλαιάς ΛΑΡΚΟ ,κλπ )  που δεν έχουν σχέση με τις λειτουργικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ.

4. Ένταξη όλων των εργαζομένων σε εργολαβίες στο μόνιμο προσωπικό. Να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών(συντήρηση, καθαρισμοί, καθαρίστριες) και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μέριμνα της διοίκησης για τήρηση από μεριάς των εξωτερικών παρόχων υπηρεσιών (φύλαξη, καθαρισμός, παραγωγή) όλων των διατάξεων αμοιβής, ασφάλισης. Ατομικής προστασίας και υγείας των εργαζομένων τους.

5. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας με σύγχρονο οργανόγραμμα.

6. Να υπογραφεί αξιοπρεπής ΕΣΣΕ για τους εργαζόμενους και χωρίς περικοπές.

7. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

8. Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης των περιοχών δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ.


      



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου