Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ: ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ (ΣΥΣΚΕΨΗ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018)

ΛΑΡΚΟ: Απεργία στις 25 Απριλίου και συγκέντρωση στην Αθήνα



Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Απρίλη 2018 και μετά από κάλεσμα του Δήμου Λοκρών, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων από τους νομούς της χώρας που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ με θέμα τις πρόσφατες εξελίξεις, την μελλοντική πορεία και κυρίως την διασφάλιση της βιωσιμότητάς της.

Μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και την κάθοδό τους στην Αθήνα, αλλά και την ανάπαυλα λόγω του Πάσχα, το θέμα ανοίγει και πάλι.

Στόχος των εργαζομένων η εξασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης και η διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Λοκρών πήρε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε το πρωί σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, βουλευτές και εργαζόμενους, που έχουν προγραμματίσει νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 25 Απριλίου.

Από την πλευρά τους τα σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσαν ότι η απεργία της Τετάρτης 25 Απριλίου θα αρχίσει στις 6πμ και θα λήξει στις 6πμ την Πέμπτη 26-04-2018. Επίσης, την ίδια μέρα της 24ωρης απεργίας θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο & πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Για το λόγο αυτό τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να δηλώσουν τη συμμετοχή τους για την μετακίνησή τους με πούλμαν προς την Αθήνα.

Ακολουθεί το Ψήφισμα της Σύσκεψης στο Δήμο Λοκρών:


ΨΗΦΙΣΜΑ  ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ


Σήμερα Κυριακή 15 Απρίλη  2018 και μετά από κάλεσμα του Δήμου Λοκρών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων από τους νομούς της χώρας  που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ  με θέμα  τις πρόσφατες εξελίξεις , την μελλοντική πορεία και κυρίως την διασφάλιση της βιωσιμότητάς της .

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν οι Δήμαρχοι  Λοκρών και Ορχομενού κ.κ. Νικ. Λιόλιος και Λ. Υπερήφανος , οι βουλευτές Φθιώτιδας κ.κ Απ. Καραναστάσης , Δημ. Βέττας , Αθ. Μιχελής , Ι. Σαρακιώτης και Χρ. Σταϊκούρας , ο κ. Δημ. Κυρίτσης Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Καινοτομίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Αντιδήμαρχοι , ο Πρόεδρος και μέλη Δ.Σ του Δήμου Λοκρών , μέλη Δ.Σ του Δήμου Ορχομενού , ο πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ κ. Ρένεσης , εκπρόσωποι της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας , εκπρόσωποι  από τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς  τους φορείς (Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες), εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και  φορείς της ευρύτερης περιοχής.

Αφού εκτιμήθηκε ότι:

●         Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη  και Ανυπολόγιστη. Είναι δημόσια Γή. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας , που συμβάλλει σημαντικά στην Εθνική Οικονομία ,που έχει στην κατοχή της ένα εκατομμύριο στρέμματα ελληνικής γης  με εξερευνημένη αξία Νικελιούχων κοιτασμάτων δεκάδων δις € , έχει ένα εργοστάσιο με τεράστιες εγκαταστάσεις και μοναδική τεχνογνωσία, με ιδιόκτητα λιμάνια , 3 μεταλλεία και ένα Λιγνιτωρυχείο.

●        Έχει στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία  για πάνω από 2 γενιές και μόνο τα εξερευνημένα κοιτάσματα φθάνουν για μια γενιά ακόμη τουλάχιστον.

●   Απασχολεί σε μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό  περί τα 1500 άτομα και με βάση τον κύκλο εργασιών της ,οι συνολικές θέσεις εργασίας έχουν αποτιμηθεί  πάνω από 6.000 , ενώ δίνει εισόδημα συνολικά σε 20.000 ανθρώπους.

●    Το τελευταίο διάστημα στα προβλήματα της επιχείρησης δυστυχώς προστέθηκε το μείζον ζήτημα του δυσθεώρητου προστίμου της Ε.Ε , τάξεως 136 εκατομμυρίων ευρώ (το οποίο με τους τόκους υπερβαίνει τα 160 εκ. ευρώ) , ταυτόχρονα παρά τις όποιες αυξητικές τάσεις στην τιμή του νικελίου αυτή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και σε  συνδυασμό με τα λοιπά χρονίζοντα προβλήματα της εταιρίας , ο κίνδυνος για την βιωσιμότητα της εταιρίας είναι υπαρκτός και επιτείνει την αγωνία όλων μας για το μέλλον της .

   Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ που ενδεχόμενα να την οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό ,εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια αποκρατικοποίησης της που είναι σε βάρος των εργαζομένων ,των τοπικών κοινωνιών και της Εθνικής οικονομίας συνολικότερα. 

●         Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ εκτός από  οικονομικό είναι και πολιτικό.

Τα συμπεράσματα της σύσκεψης με γνώμονα την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ συμπυκνώνονται στις εξής προτάσεις:

1.  Για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει κάτω από Δημόσιο Έλεγχο και παράλληλα να επανεξεταστεί η προοπτική καθετοποίησης της παραγωγής με την δημιουργία μονάδας παραγωγής ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ καθώς και επίσης και όλων των δυνατοτήτων και προοπτικών που θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη και βιωσιμότητα της εταιρίας.

2.   Ένταξη όλων των εργαζομένων σε εργολαβίες στο μόνιμο προσωπικό. Να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών  και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μέριμνα της διοίκησης για τήρηση από μεριάς των εξωτερικών παρόχων υπηρεσιών όλων των διατάξεων αμοιβής, ασφάλισης κι ατομικής προστασίας και υγείας των εργαζομένων τους.

3. Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας με σύγχρονο οργανόγραμμα.

4. Να υπογραφεί αξιοπρεπής ΕΣΣΕ για τους εργαζόμενους και χωρίς περικοπές.

5. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων.

6. Να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης των περιοχών δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

7. Εκφράζεται η πλήρης στήριξη στους αγώνες των εργαζομένων και στην επερχόμενη πανλαρκική απεργία της 25ης Απριλίου.


      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου