Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Ελένη Μακρή-Θεοδώρου: Πώς γίνεται να είμαστε όλοι ίδιοι;

Η σύνθεση του κοινοβουλίου μεταλλάσεται με κίνηση αμοιβάδας, βουλευτές αλλάζουν θέση στα έδρανα με γελοίες προφάσεις ή διαγωνίζονται στην αμετροέπεια για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους, («η γκαζόζα του Φωκά», «η χαλασμένη κουκούλα του Παπαχριστόπουλου»), οι πρώην εταίροι εκτοξεύουν απειλές και ύβρεις, βουλευτές αγκαλιάζουν τη βουλευτική τους έδρα και με «πόνο ψυχής» περιδιαβαίνουν σε τηλεοπτικά παράθυρα κάνοντας βαρύγδουπες δηλώσεις για τις σημαντικές αποφάσεις τους που αφορούν τους εαυτούς τους και έξι βουλευτές εκχώρησαν εν λευκώ την ψήφο τους στον Τσίπρα.  

Παρακμή, εγωισμός, αδιαφορία, μεγαλομανία, αλαζονεία. 

Αποκορύφωμα η στάση του Προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου, ο οποίος δεν έκανε αποδεκτή την επιστολή παραίτησης βουλευτή, διότι προέχει η διατήρηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του πρώην κυβερνητικού εταίρου, προκειμένου να μη υλοποιηθούν οι απειλές του και η κυβέρνηση «δεν προλάβει να κάνει παρέλαση» όπως είπε. 

Τον Ιανουάριο του 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σχολιάζοντας με το δικό του τρόπο τις πολιτικές εξελίξεις που συγκλόνιζαν τη χώρα είπε τη φράση: «Τα πρωτοφανή γεγονότα που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάς μετεβλήθη σε απέραντο φρενοκομείο».

Διαφορετική εποχή σήμερα, διαφορετικές ανάγκες με τις καταστάσεις που ζούμε όμως να είναι πραγματικά πρωτόγνωρες. 

Και οι πολίτες; Παρακολουθούν όχι απλά απογοητευμένοι αλλά αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν εκφράστηκε τόσο ρητά, τόσο έντονα και τόσο μαζικά, από ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο πολιτικοποιημένους, από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, τόση απαξίωση για το πολιτικό σύστημα όσο τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ περισσότερο η αγανάκτηση και η οργή, μαζί με την βαθιά γενικευμένη πεποίθηση πως τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο, πως τίποτα πια δεν είναι όπως παλιά.

Απορρίπτουν με οργή τα πολιτικά κόμματα συλλήβδην. Συνειδητοποιούν ότι αυτοί που επέλεξαν να τους λύσουν τα προβλήματα δεν είναι μόνο ανίκανοι αλλά και επικίνδυνοι. Αυτό που θεωρούσαν αυτονόητο δηλαδή την ύπαρξη κανόνων στη λειτουργία των θεσμών και της δημοκρατίας έχουν καταρρεύσει. Όμως δημιουργείται ένα τεράστιο ζήτημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον. Το έλλειμμα αρχών και αξιών στη σημερινή πολιτική οδηγούν στην αμφισβήτηση των θεσμών, την απαξίωση και αποστασιοποίηση από την πολιτική.

Το πρόβλημα λοιπόν εντοπίζεται και στο γεγονός ότι οι πολιτικοί μας είναι περισσότερο από ποτέ αποκομμένοι από την κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος, τον οποίον και αντιπροσωπεύουν. Με τον ανούσιο ξύλινο λόγο τους  αποπροσανατολίζουν τους πολίτες εκνευρίζοντάς τους περισσότερο. 

Με τα παραπάνω ως δεδομένα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι πολίτες σύντομα να αποστρέφονται την πολιτική ως λειτουργία.

Όσοι προτιθέμεθα να ασκήσουμε πολιτική τον καιρό που έρχεται, καλούμαστε αυτές τις απόψεις να τις αντιστρέψουμε. Με παραγωγή πραγματικής πολιτικής, με πράξεις και όχι υποσχέσεις. Με ουσιαστικό λόγο και συγκεκριμένες λύσεις. 
Έχω την αίσθηση πως μπορούμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την εποχή. Και να ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα. Ας ξεκινήσουμε βάζοντας στόχους, με πίστη στις δυνάμεις μας, με αλήθειες, με συμμετοχή. 

 «Η ιστορία γράφεται από αυτούς που συμμετέχουν και όχι από αυτούς που απέχουν».

Στις εκλογές που έρχονται τους επόμενους μήνες καθένας αποφασίζει για την πόλη του, την Περιφέρειά του, τη χώρα μας. 

Συμμετέχουμε γιατί Μπορούμε! και Αξίζουμε καλύτερα!  



*Η Ελένη Μακρή Θεοδώρου είναι Εκπαιδευτικός, Δρ. Κοινωνιολογίας-Κοινωνικής Ιστορίας και πρώην βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου