Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΛΟΚΡΩΝ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ


ΜΑΡΤΗΣ 2015     
ANAKOIΝΩΣΗ

Στο Δ.Σ. του Δήμου Λοκρών της 27/2/2015 συζητήθηκε η κατανομή δαπανών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα ποσά που διατέθηκαν από το Υπουργείο ήταν τα ίδια που διέθεταν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ανέρχονται στις 44.000 ευρώ για τις λειτουργικές ανάγκες και 10.000 ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι φανερό και γνωστό σε όλη την σχολική κοινότητα μαθητές, γονιούς, εκπαιδευτικούς, Σχολικές Επιτροπές αλλά και στο Δήμο, ότι τα λεφτά αυτά υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών. Ότι τα σχολεία υπολειτουργούν, ότι οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να περικόπτουν και τα πλέον απαραίτητα, ότι με παρότρυνση εγκυκλίων του Υπουργείου οδηγούνται σαν ζητιάνοι στην αναζήτηση χορηγών. Ότι κανένα σχολείο δεν θερμαίνεται, γιατί με μεγάλη οικονομία για τη θέρμανση απαιτούνται 60.000 ευρώ. Οι γονείς πληρώνουν τα σπασμένα, βάζοντας βαθειά το χέρι στην τσέπη τους αφού και ο Δήμος δεν διαθέτει ποσά για τις λειτουργικές ανάγκες.

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει περικοπεί κατά 65% η κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους, και τις σχολικές δαπάνες, γιατί στους δήμους μεταφέρονται αρμοδιότητες από το κράτος χωρίς να τις χρηματοδοτεί (ολοήμερα νηπιαγωγεία, σχολεία, ΚΔΑΠ…). Γιατί έχει καταργηθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων και δεν διατίθενται  ποσά για συντηρήσεις, επιδιορθώσεις, επισκευές, επεκτάσεις των κτηριακών εγκαταστάσεων, δεν διατίθεται τεχνικός εξοπλισμός κλπ.  

Γι’ όλα αυτά είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων που πέρασαν αλλά και της σημερινής που ακολουθεί την ίδια ρότα. Υπεύθυνοι είναι και η πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ του δήμου και στα ΔΣ των Σχολικών Επιτροπών, αλλά και όσες δημοτικές παρατάξεις αποδέχτηκαν, εφάρμοσαν τον «Καλλικράτη», τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους και την δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αντιδρώντας γι’ αυτές τις εξελίξεις, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έθεσε τα ζητήματα στα Δημ. Συμβούλια, αλλά και στις συνεδριάσεις της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που συμμετέχει και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν πρωτοβουλίες, να απαιτηθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να μη βρεθούμε σε αδιέξοδα.


Δυστυχώς δεν έγιναν από την μεριά της Δημοτικής Αρχής αλλά και των Σχολικών Επιτροπών όλα εκείνα που έπρεπε να γίνουν.

Έτσι στο ΔΣ της 27/2/2015 αλλά και στη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την 12/3/2015 φάνηκε η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, αφού τέθηκε με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τρόπο από γονιούς και εκπαιδευτικούς. Τονίσθηκε ότι υπάρχει ήδη άνοιγμα 15.000 ευρώ από προηγούμενη χρήση για το πετρέλαιο θέρμανσης. Ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν μεγάλα προβλήματα (οροφές που βάζουν νερό, τουαλέτες κατεστραμμένες κλπ).
   
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και πάλι τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν τα αναγκαία αιτήματα για όσα δικαιούνται και έχουν ανάγκη τα σχολεία. Ακόμα να πραγματοποιηθούν και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη επίλυσή τους. Ταυτόχρονα πρότεινε να γίνουν ειδικές συνεδριάσεις στις Σχολικές Επιτροπές, αλλά και στο ΔΣ του Δήμου μας, με θέμα τις δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και τις ελλείψεις στις σχολικές κτιριακές μονάδες.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε μαθητές, γονιούς, εκπαιδευτικούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να απαιτήσουν από τις Σχολικές Επιτροπές και το Δήμο να προχωρήσουν σε ειδικές θεματικές συνεδριάσεις ώστε να παρθούν και ανάλογες αποφάσεις και να προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους.

·        Να απαιτήσουν πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος για να καλυφθούν δαπάνες για τις λειτουργικές ανάγκες και το πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία.

·            Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς τηλεφώνου, ΔΕΗ που πληρώνουν οι Σχολικές Επιτροπές, καθώς και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καυσίμων στο πετρέλαιο θέρμανσης. Να διαγραφούν τα χρέη των Σ.Ε. σε τέτοιους λογαριασμούς.

·         Να ζητήσουν την επανίδρυση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, ώστε με μέριμνά του και δαπάνες του κράτους να λύνονται τα προβλήματα στις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολείων, να χορηγείται παιδαγωγικό υλικό και τεχνικός εξοπλισμός.


·            Να δίνεται ένα γεύμα ημερησίως, με ευθύνη του κράτους, στους μαθητές όλων των σχολείων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου