Επιβάλλεται έως το 2015 έκτακτη εισφορά (εισφορά αλληλεγγύης την ονομάζει η κυβέρνηση) στα εισοδήματα, η οποία θα επιβάλλεται κλιμακωτά με συντελεστές από 1% έως 4%, ενώ 5% θα είναι για όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα.
Ειδικότερα, επιβάλλεται:
Εισφορά 5% για βουλευτές, αιρετούς άρχοντες και μετακλητά στελέχη (γενικούς και ειδικούς γραμματείς, διοικητές οργανισμών, κλπ).
Εισφορά 4% για εισοδήματα άνω των 100.000
Εισφορά 3% για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ
Εισφορά 2% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ
Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000
Σημειώνεται ότι η έκτακτη εισφορά εφαρμόζεται στο σύνολο του εισοδήματος, δεν αφαιρείται δηλαδή το αφορολόγητο όριο και με τον ίδιο συντελεστή για όλο το πόσο. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 500 ευρώ (25.000 Χ 2% = 500 ευρώ).
Επίσης, διευκρινίστηκε ότι προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται στα όρια κάθε κλίμακας, οι οποίοι και θα φορολογούνται με τον χαμηλότερο συντελεστή, εφόσον το καθαρό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση της εισφοράς είναι χαμηλότερο από το όριο της κλίμακας.
Για παράδειγμα, ο Α φορολογούμενος με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει εισφορά 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου). Ο Β, με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει, όμως, 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδά στη μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%.
Σημειώνεται ότι πολλοί ορθώς έσπευσαν να τονίσουν το παράλογο της ρύθμισης αυτής που προκαλεί τεράστια αδικίες, αφού όπως αποδεικνύεται με το παραπάνω παράδειγμα μια διαφορά εισοδήματος των 2 ευρώ, θα συνεπαγόταν περίπου 200 ευρώ μεγαλύτερη εισφορά.
Μειώνεται το αφορολόγητο όριο στις 8.000 ευρώ, με το ποσό μέχρι τα 12.000 ευρώ να φορολογείται με συντελεστή 10%. Αυτό σημαίνει ότι σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ επιβάλλεται ετήσιος πρόσθετος φόρος 400 ευρώ.
Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται νέοι μέχρι 30 ετών, άτομα άνω των 65 ετών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και άτομα με αναπηρία. Συνολικά δηλαδή εξαιρούνται περίπου 600.000 φορολογούμενοι.
Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω επιβαρύνσεις θα διευκρινιστεί με τον εφαρμοστικό νόμο σε ποια εισοδήματα θα εφαρμοστούν.
Το πιθανότερο πάντως είναι η έκτακτη εισφορά να επιβληθεί στα εισοδήματα του 2010 που δηλώθηκαν φέτος στην εφορία, ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα ισχύσει για τα εισοδήματα που αποκτιούνται φέτος με αποτέλεσμα να μεταβληθεί και η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
Επιβάλλεται στους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, μόνιμο ειδικό τέλος άσκησης επιτηδεύματος, το οποίο μεσοσταθμικά προσδιορίζεται στα 300 ευρώ ετησίως, αφού θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Το τέλος θα επιβάλλεται μετά τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος και δεν συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις (π.χ. έκτακτη εισφορά). Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό το μέτρο δεν αφορά τα «μπλοκάκια των 700 ευρώ», που είναι στην ουσία μισθωτοί σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, και όλα θα διευκρινιστούν με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους.
Πλήρης εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για επιχειρήσεις. Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, από 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Παράλληλα, όπως είπε ο υπουργός, θα οργανωθεί μηχανισμός επιστροφής φόρου για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού.
Μειώνεται το ατομικό αφορολόγητο όριο για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ. Δεν γίνεται καμία άλλη παρέμβαση στα ακίνητα, δηλαδή δεν θα επιβληθεί το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αρχίζει επανέλεγχος, προκειμένου να προσδιοριστούν ονομαστικά λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, που θα περικοπούν επιπλέον εφέτος.
Παράλληλα, ισχύουν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, όπως η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%, η έκτακτη εισφορά σε πισίνες και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η εισφορά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η μετάταξη του τομέα της εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23% από τον συντελεστή ΦΠΑ 13%, η αύξηση του φόρου στα φτηνά τσιγάρα, ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, το τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τα τεκμήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες, η περικοπή των φοροαπαλλαγών, κ.λπ.
Ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος θα επιδοθεί στα κόμματα της Βουλής, και θα περιλαμβάνει:
1. Το νέο Ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Το Ταμείο θα υπάγεται κατά 100% στο Δημόσιο, θα διοικείται από 5μελές διοικητικό συμβούλιο, που θα ορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής και θα υφίσταται συνεχή έλεγχο από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σε αυτό θα υπάρχουν δύο παρατηρητές από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
2. Την αποσαφήνιση του «χαρακτήρα» των ακινήτων του Δημοσίου.
3. Την εισαγωγή του θεσμού της επιφάνειας.
4. Τα φορολογικά μέτρα.
5. Τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
6. Διοικητικού χαρακτήρα ρυθμίσεις.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ... Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΟΚ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ!
ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ!
ΟΣΑ ΦΑΓΑΝΕ ΕΠΙ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΗΜΙΤΗ ΚΑΙ ΤΣΟΥΚΑΤΟΥ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ 100ΠΛΑΣΙΑ!!!
ΜΕ ΓΕΙΑ ΜΑΣ.........
ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΕΚΛΕΞΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟ... ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ...
ΑπάντησηΔιαγραφή