Οι κάτοικοι στην Κυρτώνη Λοκρίδος ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες σε ότι αφορά το νερό.
Εδώ και δύο χρόνια υπάρχει απαγόρευση για το νερό της βρύσης, και πλέον δεν τους προμηθεύουν με εμφιαλωμένο από το δήμο, όπως γίνεται σε αυτές τις καταστάσεις.
Ο λόγος;
Ο προμηθευτής ζητάει τα χρωστούμενα, που ακόμη δεν τα έχει λάβει.
Το θέμα έφτασε στη Βουλή με επερώτηση του Βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, το οποίο είχε καταγράψει η πολιτευτής Φθιώτιδας, Βασιλικής Δημητράντζου.
Μάλιστα στους κατοίκους η δημοτική αρχή, δίνει ως συμβουλή, πάντα σύμφωνα με την επερώτηση που έγινε στη Βουλή, να πίνουν λιγότερο νερό.
Να σημειωθεί πως η δημιουργία δικτύου ύδρευσης από την Αταλάντη, αναμένεται να κοστίσει 2.5 εκατομμύρια ευρώ και η τοπική αρχή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.
Η ερώτηση του κ. Κουίκ στη Βουλή:
“ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΡΓΥΡΗ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟ
ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ
ΘΕΜΑ: «ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ Η ΚΥΡΤΩΝΗ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΕΠΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ!!»
Πρόβλημα τεράστιο αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο Τοπικό Διαμέρισμα Κυρτώνης Λοκρίδας, όπου από τον Οκτώβρη του 2012 το νερό είναι ακατάλληλο για πόσιμο (ύδρευση) λόγω της υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών ενώσεων.
Οι 600 και πλέον κάτοικοι της Κυρτώνης τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουν νερό, λόγω των νιτρικών που βρέθηκαν μέσα σε αυτό και απαγορεύτηκε η χρήση του, αφού κρίθηκε αρμοδίως ακατάλληλο και είναι υποχρεωμένοι ούτως να χρησιμοποιούν το εμφιαλωμένο.
Όπως μου περιγράφει η Πολιτευτής των ΑΝΕΛ Φθιώτιδας Βασιλική Δημητράντζου,
«Το αίτημα των κατοίκων για την δημιουργία δικτύου ύδρευσης από την Αταλάντη, ο κ. Λιόλιος πρώην και νεοεκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Λοκρών, διευκρίνισε (όπως πληροφορήθηκα) ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν στις ημέρες μας, αφού το κόστος μιας τέτοιας παρέμβασης έχει υπολογιστεί στα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ και συνέστησε στους κατοίκους να μην είναι σπάταλοι στη του εμφιαλωμένου νερού, αφού οι ποσότητες που θα τους παρέχει δεν είναι ανεξάντλητες».
Εδώ και λίγες ημέρες ο προμηθευτής του χωριού με εμφιαλωμένα νερά σταμάτησε την προμήθεια, με την αιτιολογία ότι του οφείλονταν χρήματα από το Δήμο και οι πολίτες αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι για να αγοράζουν τέτοιο νερό, πράγμα πιθανότατα δύσκολο για πολλούς εκεί που μας έφτασαν! Δηλαδή την Ελλάδα μας την «κατάντησαν» χειρότερα και από τριτοκοσμική!!!
Κάτοικοι μας κατήγγειλαν ότι η μακροχρόνια χρήση τυποποιημένου νερού δημιουργεί προβλήματα στην υγεία τους, γαστρεντερικές ενοχλήσεις και διαταραχές κ.λ.π., κυρίως σε άτομα με ευαισθησία και μικρά παιδιά, ενώ ανησυχούν ιδιαιτέρως για το πόσο ακόμη θα στερούνται το πόσιμο νερό, αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα και οι αρμόδιοι φαίνεται πως αδιαφορούν!
Ερωτώ λοιπόν κ.κ.Υπουργοί:
1.Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει άμεσα τώρα προσωρινή μελέτη και όλα τα έργα για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς πόσιμου νερού από την πιο κοντινή στην Κυρτώνη κατάλληλη για ύδρευση γεώτρηση και τι σκοπεύετε να πράξετε;
2.Έπρεπε να έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να χρηματοδοτηθεί η απονιτροποίηση της περιοχής και να ενταχθούν σε επιδοτούμενο πρόγραμμα απονιτροποίησης οι αγρότες της περιοχής, ώστε να σταματήσει η μόλυνση;
3.Πώς σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα, δεδομένου ότι ήδη έχουν περάσει δύο χρόνια από τον χαρακτηρισμό του νερού ως μη πόσιμο;
4.Ποιές ενέργειες έχουν γίνει ώστε να λυθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα για την υγεία των κατοίκων;
5.Πόσα χρήματα έχει διαθέσει ο Δήμος ώστε να παρέχει σε 600 κατοίκους καθημερινά επί δύο χρόνια εμφιαλωμένο νερό; Με αυτά τα χρήματα μπορούσε η όχι να δοθεί μία πιο σωστή, μόνιμη και υγιεινή λύση;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ”.
Προεκλογικά φαινόταν ότι το πρόβλημα είχε επιλυθεί. Έτσι τουλάχιστον έδειχνε το μεγάλο κανάλι της Κεντρικής Ελλάδας. Κρίμα τις τόσες φιλοξενίες του δημάρχου να εξηγεί τις λύσεις που έδωσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά μερικά πράγματα δεν τα καταλαβαίνω:
Πως γίνεται, δήμος με 3.700.000 ευρώ πλεόνασμα να μη μπορεί να πληρώσει ούτε για έργα, ούτε για νερό;
Πως γίνεται να επιχορηγούνται χορωδίες και σύλλογοι με άφθονο ζεστό χρήμα και ένα ολόκληρο χωριό να μην έχει νερό δυο χρόνια τώρα;
Πως γίνεται για φιέστες, φιλοξενίες, ταξίδια, κλαρίνα, τραπεζώματα, μάσες, καρναβάλια κοκ, να υπάρχουν πάντα άφθονα χρήματα κι όχι για το πιο βασικό αγαθό που οφείλει ένας δήμος να εξασφαλίζει σε όλους τους δημότες του;
Ξέχασες να αναφέρεις τα χρήματα για γιορτή σαρδέλας, γιορτή κρασιού και παζάρια ...!
ΔιαγραφήΝΑ ΚΑΛΕΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΥΪΚ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ. ΝΑ ΔΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ, ΕΧΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΜΠΥΡΑ. ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαχαχα, ωραίο το σχόλιό σου ...!
ΔιαγραφήΤο γεγονός ότι ένα ολόκληρο χωριό ζει στην Ελλάδα του 21ου αιώνα ΧΩΡΙΣ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ακυρώνει από μόνο του τον "πολιτισμό" μας. Όσα κονδύλια και να διαθέσει ο Δήμος για τον πολιτισμό αυτόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΩΣΤΟΣ. ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ.
ΔιαγραφήΜαζί σου ...!!!
ΔιαγραφήΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ? ΜΑ ΚΑΛΑ Ο ΛΙΟΛΙΟΣ ΟΛΗ ΤΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ. ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΞΑΦΝΙΚΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ? ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ... ΝΕΡΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα έφτασε στη Βουλή και το αναδεικνύουν ένας βουλευτής και μία πολιτευτής της Φθιώτιδας (που δεν έχουν καμιά σχέση με τη Λοκρίδα). Και ουδείς το έχει θίξει δημόσια από το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως πάει θα φτάσει και στο Ευρωκοινοβούλιο και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα το έχουν πάρει χαμπάρι. Είναι όντως εντυπωσιακός ο τρόπος που υπερασπίζονται τους δημότες όπως και το πως αγωνίζονται με τόση δυναμικότητα... απολαμβάνοντας την "άρτος και θεάματα" πολιτική της δημοτικής αρχής και τον βαθύ ύπνο τους στα δημοτικά έδρανα... Αυτοί είναι δημοτικοί σύμβουλοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο σχέδιο είναι απλό: τάζουμε στις εκλογές, μας ψηφίζουν τα κορόιδα και μετά ... σας γράφουμε στα υποδείματά μας!
ΔιαγραφήΒγάλαμε και σύνταξη στον δήμαρχο, μπήκαν και οι Μποδοβατσέοι αντιδήμαρχοι, βάλαμε και το σόι μας 5μηνο με λεφτά-ψίχουλα και όλα κυλούν κατ' ευχήν!