Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της Νέας Δημοκρατίας

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗ (*)
Υπάρχουν δυστυχώς ακόμη και σήμερα αρκετά πολιτικά πρόσωπα που δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως η χώρα βρέθηκε σε ένα πολύ κρίσιμο και ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητο σημείο για την ιστορία και τη συνέχειά της. Η Ελλάδα έφθασε σε τέλμα, αλλά οι εκπρόσωποι του παλαιού και φθαρμένου αδυνατούν να το αντιληφθούν. Με λύπη, παρατηρούμε ιστορικούς κομματικούς σχηματισμούς, όπως η ΝΔ, να αδυνατούν να αποβάλλουν τις συνήθειες δεκαετιών. Συγκεκριμένα, πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ορισμένων γεγονότων που ξεπερνούν κάθε φαντασία:

- Θεσμικά όργανα της Ν.Δ. να υπερασπίζονται την αντιγραφή και τη λογοκλοπή προωθώντας τη νοοτροπία της διαπλοκής ακόμη και σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

- Ισόβιοι κι επαγγελματίες βουλευτές να αποχωρούν θέλοντας να κληροδοτήσουν τη βουλευτική τους έδρα στα παιδιά τους, θεωρώντας πως τα έδρανα της Βουλής είναι προσωπική τους περιουσία

- Μέχρι και φωτογραφικές διατάξεις υπογεγραμμένες από υπουργούς της Ν.Δ. είδαμε να βλέπουν το φως της δημοσιότητας υπερκοστολογώντας απλές εξετάσεις και ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ όπως συνέβη στην περιβόητη ιστορία των «αρθροσκοπήσεων»

Όταν λοιπόν θεσμοί, που σε κάθε περίπτωση πρέπει και οφείλουν να ξεπερνούν τα πρόσωπα που τους υπηρετούν, έχουν καταστεί μέρος μιας συνολικότερης παρακμής, πώς είναι δυνατόν κάποιος να μπορέσει να προσδώσει το παραμικρό ίχνος αξιοπιστίας στις πολιτικές αντιλήψεις και στον πολιτικό σχεδιασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Θα μπορούσε βεβαίως να ισχυριστεί κανείς πως ο αρχηγός της Ν.Δ. στην περίπτωση Τραγάκη έδρασε άμεσα κι απέκλεισε την (κληρονομική) διαδοχή του βουλευτή με το αιτιολογικό πως η οικογενειακή παράδοση δεν πρέπει να αποτελεί το κριτήριο της επιλογής των πολιτικών προσώπων. Μήπως, όμως, ξέχασε προηγουμένως να κάνει αυτοκριτική;

Η τραγική ελαφρότητα, με την οποία τα στελέχη της ΝΔ αντιλαμβάνονται την πολιτική και την ανάγουν σε όρους τυχοδιωκτισμού και εξυπηρέτησης μικροσυμφερόντων, είναι αυτή που έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Ας θυμηθούμε και την περίπτωση του ΟΑΣΘ που ο νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ., κατά την περίοδο που διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, διένειμε κέρδη στους μετόχους παρά το γεγονός ότι η εταιρεία παρουσίαζε ζημίες εκατομμυρίων ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σπεύδει να παραποιήσει την τρέχουσα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα πασχίζοντας να τη σερβίρει στο λαό σε μια απέλπιδα προσπάθεια άγρας ψήφων!

Η Ν.Δ. στρουθοκαμηλίζει ενώπιον των πραγματικών στοιχείων, καθώς αυτά διαψεύδουν το αφήγημά της και θέτουν στις καλένδες την προσμονή της για την εκ νέου άλωση του κράτους. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει να επιδείξει μια σειρά επιτευγμάτων με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία. Χρόνο με το χρόνο μειώνεται η ανεργία, από το 26,7% το 2014 έφτασε στο 21,2 το 2017, τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ξεπεράσει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη (2015: +0,2% έναντι πρόβλεψης -0,25%, 2016: +4,2% έναντι πρόβλεψης +0,5%), οι Έλληνες ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία και οι ξένοι επενδυτές αξιολογούν πια τη χώρα μας ως έναν επενδυτικά ελκυστικό προορισμό.

Ο πολιτικός σχεδιασμός του μέλλοντος είναι κάτι που το αντιλαμβανόμαστε με πλήρες το αίσθημα της ευθύνης και δεν προσπαθούμε ούτε να αντιγράψουμε ούτε να χαρίσουμε και να χαριστούμε σε φίλους και γνωστούς ζημιώνοντας τους πολίτες. Προτάσσουμε την ευθύνη έναντι της ελαφρότητας και τη διαφάνεια έναντι της διαπλοκής. Επιτέλους, «δεν τα φάγαμε όλοι μαζί» αλλά σίγουρα «μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε».

_____________________
(*) Δικηγόρος – Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου