Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Κατάθεση Αναφοράς Σταϊκούρα για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, σχετικά με την έλλειψη προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (ΓΝΛ), με αφορμή σχετικό δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΛ και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας.

Υπενθυμίζεται πως σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΓΝΛ, ο κ. Σταϊκούρας από τις αρχές του έτους έχει καταθέσει εννέα Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις, (3920/06-03-2017, 4937/10-04-2017, 5567/11-05-2017, 6693/27-06-2017, 7059/10-07-2017, 7434/20-07-2017, 9023/25-09-2017, 736/26-10-2017, 757/30-10-2017), χωρίς αυτές να έχουν απαντηθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:Αναφορά
προς το Υπουργείο Υγείας

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2017

Θέμα: Έλλειψη προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (ΓΝΛ).


Σε συνέχεια συνεχών κοινοβουλευτικών ερωτήσεων που έχω κάνει για το συγκεκριμένο θέμα, καταθέτω συνημμένα σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας & Κέντρων Υγείας.

Παρακαλώ για την αξιολόγησή της και την ενημέρωσή μου για τις άμεσες ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση των τεθέντων προβλημάτων 


Ο Βουλευτής


Χρήστος Σταϊκούρας

Το δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΛ και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας:

Λαμία, 14-11-2017

Με αφορμή την διαρκώς επιδεινούμενη εικόνα της έλλειψης προσωπικού στο Γ. Νοσοκομείο Λαμίας και στα Κέντρα Υγείας του Ν. Φθιώτιδας,  το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας επισημαίνει τα ακόλουθα:

·                    Η μη ανανέωση του προσωπικού μέσω νέων προσλήψεων (Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού την τελευταία πενταετία:27 -συνταξιοδοτήσεις την τελευταία πενταετία:122 ) η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η γήρανση του υφιστάμενου προσωπικού αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

·                    Οι νόμιμες μετακινήσεις-αποσπάσεις, από το Γ.Ν. Λαμίας σε άλλα νοσοκομεία, χωρίς να αντικαθίσταται επαρκώς το μετακινούμενο προσωπικό( Μετακινήσεις, αποσπάσεις, μεταθέσεις νοσηλευτικού προσωπικού-προσωπικό ά γραμμής, το τελευταίο εξάμηνο από Γ. Νοσοκομείο Λαμίας:15 / προς Γ. Νοσοκομείο Λαμίας: 9 )συντελούν στην πρόσθετη μείωση του προσωπικού.

·                    Τα Κέντρα Υγείας του Ν. Φθιώτιδος λειτουργούν με το 50% του προβλεπόμενου ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού και προσωπικού γενικών καθηκόντων .

Η έλλειψη προσωπικού στο Γ. Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας έχει τις ακόλουθες συνέπειες :

α) Η ύπαρξη των χιλιάδων οφειλόμενων αδειών και ρεπό (3.374 οφειλόμενα ρεπό σε Νοσηλευτικό προσωπικό-Στοιχεία: 6/11/2017) προηγουμένων ετών και  η  κόπωση του προσωπικού.

β) Η άσκηση αλλότριων και πολλαπλών καθηκόντων-πέρα από αυτά που ο νόμος καθορίζει- σε τέτοιο σημείο ώστε οι εργαζόμενοι να βρεθούν εκτεθειμένοι.

γ)Η μειωμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιατρικό προσωπικό όταν προκηρύσσετε μια νέα θέση.

δ)Η μετακίνηση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από όμορα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στο Γ. Νοσοκομείο Λαμίας για να καλυφθούν κενές μέρες εφημερίας λόγω έλλειψης μόνιμου ιατρού.(π.χ αναισθησιολόγοι, ιατροί στο Τ.Ε.Π) .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΑΙ: Την στελέχωση του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας μέσω νέων μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και την αύξηση των δαπανών για την υγεία.

Δεν είναι εφικτό οι 400.000 περίπου κάτοικοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος να καλυφθούν υγειονομικά από το Γ. Νοσοκομείο Λαμίας όταν υφίστανται ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων. Οι ενέργειες (ενέργειες;) για να αντιμετωπιστεί το θέμα από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας μάλλον είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Η δυσαρέσκεια των εργαζομένων και των ασθενών συνεχώς επιτείνεται. Τα όποια αιτήματα από την πλευρά του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας για πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων (κενές οργανικές θέσεις διάφορων ειδικοτήτων:381 Στοιχεία:27/10/2017) χάνονται μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας(χρονοβόρες διαδικασίες προσλήψεων) και στον αρμαγεδώνα της υποχρηματοδότησης λόγω μνημονίων (576 εκ. ευρώ λιγότερα θα λάβουν τα Νοσοκομεία και ο ΕΟΠΥΥ του χρόνου).

Το Σωματείο Εργαζόμενων του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις, στο κοινωνικό σύνολο και ότι στην προσπάθειά του να αναδειχθεί το πρόβλημα προκειμένου να δοθούν λύσεις, θα κάνει χρήση όλων των νόμιμων μέσων, ούτως ώστε οι πολίτες να λαμβάνουν την υγειονομική κάλυψη που τους αξίζει και οι εργαζόμενοι να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Έτσι μόνο το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας θα αποτελέσουν φορείς ανάπτυξης και προόδου για ολόκληρο τον Νομό Φθιώτιδος και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και θα επιτελέσουν τον σκοπό που η πολιτεία, τους έχει καθορίσει.
ΤΟ Δ.ΣΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου