Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Το νέο μνημόνιο τιμωρεί την Ελλάδα ως παραδειγματισμό για τους άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς


Το νέο μνημόνιο τρομάζει τον αναγνώστη, ίσως και γι’ αυτό κάποιοι δεν θα το διαβάσουν. Τρομάζει για την αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, την εξάλειψη του κράτους πρόνοιας και την ανατροπή των ασφαλιστικών δεδομένων. 


 * Του Θανάση Ζεκεντέ
Οικονομολόγου MSc



Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια δεν θα έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που γνωρίσαμε. Η ανατροπή θα είναι βίαιη και συνολική. Το μνημόνιο αυτό δε στηρίζεται σε φόρους, όπως το προηγούμενο, αλλά σε ανατροπή κεκτημένων, δικαιωμάτων και κάθε είδους κοινωνικής πρόνοιας. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος; Δεν υπήρχε άλλο μίγμα μέτρων για να σωθεί η χώρα; Θα οδηγήσει το νέο μνημόνιο στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και τελικά στην ανάπτυξη;

Τα μέτρα του νέου μνημονίου είναι το αντιστάθμισμα για τη διάθεση πρόσθετου δανείου από την Τρόικα (Ε.Ε.-Ε.Κ.Τ.-Δ.Ν.Τ.) και την εφαρμογή του PSI (συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση της χώρας, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων με κούρεμα της ονομαστικής τους αξίας και μείωση του επιτοκίου των ομολόγων). Το νέο δάνειο και το PSI βοηθούν προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης της χώρας, αλλά όπως φαίνεται ξεκάθαρα τα μέτρα είναι τέτοια που δεν έχουν μέχρι σήμερα καθησυχάσει τις αγορές, πράγμα που σημαίνει πως ο δρόμος της Ελλάδας δεν είναι ο δρόμος της ανάκαμψης, αλλά ο δρόμος της τιμωρίας.
  

Η Ελλάδα έχει κάνει διαχρονικά σοβαρά λάθη με κύρια υπαιτιότητα του πολιτικού συστήματος, του τραπεζικού συστήματος και της άρχουσας επιχειρηματικής ελίτ. Η κακή παιδεία και η λανθάνουσα νοοτροπία του κόσμου, επέτρεψε να αναπαραχθούν τυχοδιωχτικές πολιτικές που ως κύριο στόχο είχαν τη συντήρηση ενός μέτριου πελατειακού και οικογενειοκρατικού πολιτικού συστήματος και την ενίσχυση συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που γιγαντώθηκαν. Η χώρα δεν έκανε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν αξιοποίησε την κοινοτική βοήθεια, δεν έκανε τις σωστές επενδύσεις για την ανάπτυξη της εγχώριας ανταγωνιστικότητας και δεν έδωσε την απαραίτητη προσοχή στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ώστε να εξελιχθεί η παραγωγικότητα του Έλληνα εργαζομένου.

Τα μέτρα του μνημονίου δε διασφαλίζουν την ανάκαμψη της χώρας. Θα επιτείνουν την ύφεση και την ανεργία. Η χώρα χρειάζεται τώρα πρόσθετη οικονομική βοήθεια για επενδύσεις, ώστε να αναστραφεί το σπιράλ ανατροφοδοτούμενης ύφεσης. Δηλαδή η χώρα χρειάζεται ένα οικονομικό πακέτο που θα τονώσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί στρατηγικό λάθος. Τα μέτρα του μνημονίου δεν διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Αντίθετα, δημιουργούν τεράστια κοινωνική ένταση και ανασφάλεια με κύριο χαρακτηριστικό τον φόβο. Ο ελληνικός λαός δεν σώζεται, τιμωρείται για τα λάθη του και χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς αποφυγή απέναντι στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Το 2012 το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 96% του ΑΕΠ. Δηλαδή γίνεται ξεκάθαρο πως το πρόβλημα χρέους δεν είναι μόνο Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι πως εμείς είμαστε ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα ως χώρα έχει ευθύνες. Η αναλογία των ευθυνών θα κριθεί από τους ιστορικούς. Ωστόσο, οι Έλληνες σήμερα καλούνται για να εξιλεωθούν, να περπατήσουν στην έρημο της οικονομικής ανέχειας, της κοινωνικής εξαθλίωσης και της παγκόσμιας κατακραυγής. Αυτή δεν είναι πορεία χώρας που συνδέεται με δεσμούς αλληλεγγύης με την Ευρώπη. Αυτή είναι πορεία χώρας φάντασμα για παραδειγματισμό. Η λύση είναι Ευρωπαϊκή και έχει να κάνει με επίδειξη αλληλεγγύης στους Έλληνες. Χρειάζεται εθνική σύμπνοια και συμπαράταξη με ένα και μόνο σκοπό: η Ελλάδα θα καταναλώνει όσα παράγει, αρκεί οι εταίροι μας να μας δώσουν την ευκαιρία μέσω επενδυτικής ενίσχυσης να παράγουμε. Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγικές υποδομές, αλλά έχει υποδομές, φυσικό πλούτο και ανθρώπινο δυναμικό.


_____________________________________________________________________________________________Ο κ. Θανάσης Ζεκεντές είναι Οικονομολόγος MSc και έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος Αταλάντης


3 σχόλια:

  1. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣΚυριακή, Φεβρουαρίου 12, 2012

    Φίλε Θανάση,μετά την ψήφιση του μνημονίου ουτε τις υποδομές θα έχει η ΠΑΤΡΙΔΑ,αλλα ουτε το ανθρώπινο δυναμικο.Και εξηγούμε,Στην δεκαετία του '50,'60 η Ελλάδα έχασε τον ποιο παραγωγικό της ιστό.Την νεολαία που μετανάστευσε,Σήμερα μεταναστεύουν τα καλλίτερα μυαλά,και αυτό ειναι αναντικατάστατο.Οι φυσικοί πόροι θα ξεπουληθούν φέτες φέτες, αν δεν κατασχεθούν απο τους δανειστές,σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο.Αρα στην πατρίδα θα μείνει η φτώχεια και η πείνα.Και όπως λέει και ποιητής'Στων Ψαρών την ολόμαυρη μάχη...'Ολα αυτά και άλλα πολλά θα συμβούν πολύ σύντομα με την ψήφο την δική σου και την δική μου αγαπητέ μου φίλε Θανάση
    Με εκτίμηση
    κυριακου κυριακος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κε Κυριάκου πραγματικά χαίρομαι διότι αναφέρεστε και είστε ένας από του λίγους, σε κάτι που δεν υπολογίζεται.

    Οι νέοι, μορφωμένοι πάνω από όλα και καταρτησμένοι που αποτελούν το νέο εργατικό δυναμικό της χώρας μας είναι είτε άνεργοι είτε οθούνται στο να πάνε και να παράξουν σε ένα άλλο κράτος, πολύ περισσότερο μάλιστα εξαιτίας των υποδομών. Παράλληλα όσοι αποφασίσουν να μην πράξουν κάτι τέτοιο αφενός δεν θα συνεισφέρουν τα όμοια με αυτούς που θα παράξουν για λογαριασμό μίας άλλης χώρας, λόγο υποδομών όπως προείπα, δεν θα έχουν και τα χρηματικά κίνητρα να το κάνουν επίσης και αφετέρου το πλέον σημαντικό είναι ότι δεν θα έχουν τους πόρους να κάνουν οικογένια. Αυτό σημαίνει μακροπρόθεσμα ότι το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας επιβαρύνεται επιπλέον με ότι συνέπιες έχει αυτό στην παραγωγικότητά μας και στο κράτος πρόνοιας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κοινωνική ασφάλιση, όπου η γήρανση του πληθησμού θα οδηγήσει για ακόμα μία φορά τις σχέσεις εργαζόμενων (που αποδήδουν στα ταμεία) και συνταξιούχων σε νέες μεγάλες δυσαναλογίες. Το κράτος θα θεωρείται ξανά πολύ μεγάλο αναλογικά με τον πληθυσμό που εξυπηρετεί κτλ...

    Το διακύβευμα μας ως χώρα και ως λαός είναι η νέα γενιά στην οποία ανήκω, να μπορέσει να προοδεύσει. Και αυτό το λέω όχι από προσωπική ανισυχία. Θα δεχόμουν ακόμα και να θυσιαστεί αδίκως στον βωμό της ανέχειας αν ήταν να εξασφαλιστούν στο μέλλον όλες οι επόμενες. Το λέω διότι από την πρόοδό της εξαρτάται η διασφάληση όλων των επομένων και κάποιους από τους λόγους τους ανέφερα. Για αυτούς που και εσείς αναφέρατε αλλά και ο Θανάσης στο άρθρο του, το νέο μνημόνιο δεν έπρεπε να περάσει. Δεν δυσκολεύει απλά την ζωή της Ελλάδας αλλά προσδιαγράφει το πλέον δυσοίωνο μέλλον για τον λαό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΉΜΕΡΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΛΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ.
    ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΥΣΙΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΣ Ή ΑΔΙΚΩΣ "ΚΕΚΤΗΜΕΝΩΝ" ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΆΧΙΣΤΟ ΑΠΟ ΟΤΙΔΉΠΟΤΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.
    ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΛΙΒΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΩΣ ΕΔΩ ΣΉΜΕΡΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.
    ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΛΑΞΕΙΣ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΙΝΟΥΜΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΣΉΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΗ, ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ.

    Π.Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου