«Τα πάντα θα κριθούν από τα αποτελέσματα των εκλογών για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, στο δικομματισμό και την Κεντροαριστερά, ενώ μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία δε θα πρέπει να στηρίζεται μόνο στη μνημονιακή διαχείριση της κρίσης, αλλά σε προγραμματικές προτάσεις που θα αφορούν ζητήματα ανάπτυξης, εργασιακών σχέσεων και στρατηγικής διαχείρισης παιδείας και υγείας», τόνισε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας Κατερίνα Μπατζελή σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ 9,84.
Παρατίθεται αναλυτικά η συνέντευξη.
ΑΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ: κ. Μπατζελή καλησπέρα. Ας ξεκινήσουμε από την παραίτηση Παπουτσή. Δημιουργεί σίγουρα νέα δεδομένα στο εσωκομματικό πεδίο του ΠΑΣΟΚ. Αλλά παραίτηση Υπουργού παραμονές της Συνόδου Κορυφής νομίζετε ότι ήταν δόκιμη πρακτική;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Καταρχήν από ό,τι θα έχετε ήδη πληροφορηθεί η Σύνοδος Κορυφής δε θα πραγματοποιηθεί και αυτό μπορεί να προμηνύει άλλες εξελίξεις για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αλλά και για το Μηχανισμό Στήριξης στην Ελλάδα. Τώρα σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Παπουτσή για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν πιστεύω ότι κανένας υπουργός της κυβέρνησης στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα θα έβρισκε ποτέ την «κατάλληλη» στιγμή για να παραιτηθεί. Για να θέσει τον εαυτό του στην πορεία διεκδίκησης της ηγεσίας του κινήματος. Δεύτερον, είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρχουν πέραν του ενός υποψηφιότητες, διότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και η εγκυρότητα της εσωκομματικής αυτής διαδικασίας.
ΑΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ: Από την άλλη θα έλεγα όμως ότι σε στιγμές που βλέπουμε ότι η κ. Κατσέλη ετοιμάζεται να κάνει κόμμα εκτός ΠΑΣΟΚ, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση παρά να υπάρχουν δυο, τρεις υποψηφιότητες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Αναμφισβήτητα, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αναταραχή για τις εξελίξεις εντός του ΠΑΣΟΚ και είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που θα ήθελαν να αναλάβουν την αρχηγία του κινήματος. Σε ένα κόμμα όμως, όπως το ΠΑΣΟΚ, μεσούσης δε της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, θα διαμορφώνονται συνεχώς τάσεις που είτε θα το εξελίσσουν και θα το επαναπροσδιορίζουν είτε θα επιδιώκουν να δημιουργήσουν «δορυφορικά» κόμματα.
Δε γνωρίζω τις τελικές κινήσεις της κ. Κατσέλη ή του κ. Καστανίδη. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε στην εξέλιξη των εσωτερικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπουτσής μέχρι πρότινος δεν είχε ενεργοποιηθεί καθόλου προς την κατεύθυνση αυτή, διότι είχε τη διαχείριση ενός δύσκολου Υπουργείου, όπως άλλωστε και όλοι οι Υπουργοί. Και έπρεπε κάποια στιγμή να παραδώσει το Υπουργείο, ώστε για 15 ημέρες να μπορέσει να ασχοληθεί με την προεκλογική εκστρατεία. Και φυσικά δε θεωρώ ότι το κράτος δεν έχει συνέχεια. Και σε καμία περίπτωση η παραίτηση ενός υπουργού δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι έγινε λόγω ανευθυνότητας ή για να προτρέξει να μπει σε μια εκλογική διαδικασία, όταν ξέρουμε ότι ο κ. Βενιζέλος εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα με την υποστήριξη και του κ. Λοβέρδου έχει αρχίσει την εσωκομματική αυτή διαδικασία.
ΑΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ: Να υποθέσω ότι από τις τοποθετήσεις σας δεν έχετε αποφασίσει ακόμη προς τα πού θα πάτε.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Προσωπικά, αλλά και για την ίδια την κοινωνία το ζήτημα που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ιδεολογική και πολιτική ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ. Με ενδιαφέρει η συνδιάσκεψη και το συνέδριο το οποίο θα λάβει χώρα πριν ή μετά τις εκλογές. Το ποιος θα διαχειριστεί σε μια περίοδο κρίσης το πολιτικό σύστημα και την πορεία της κεντροαριστεράς για μένα είναι σε δεύτερη μοίρα. Προέχει η διαφάνεια, η εγκυρότητα, η σοβαρότητα, το νέο ιδεολογικό πλαίσιο και να μην υπάρξει διάσπαση του χώρου μετά την εκλογή του νέου Προέδρου.
ΑΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ: Η κ. Κατσέλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργήσει νέο κόμμα. Βλέπετε τέτοια προοπτική;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Η κοινωνία θέλει πλέον να εκφραστεί πολυκομματικά με έναν τεμαχισμό του δικομματισμού. Μπορεί να υπάρχουν πολλά μικρά κόμματα, τα οποία δε θεωρώ όμως ότι θα έχουν τελική κατάληξη στη Βουλή. Και αυτό είναι εντελώς αρνητικό ιδιαίτερα στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ευελπιστώ ότι προεκλογικά θα υπάρξει συσπείρωση γύρω από τα παραδοσιακά κοινοβουλευτικά κόμματα. Και το λέω αυτό, διότι μια πολυδιάσπαση αυτή τη στιγμή θα σημαίνει ενίσχυση των άκρων. Αν αφορά την αριστερά είναι μια εξέλιξη που δε με ενοχλεί. Αλλά αν αφορά την ακροδεξιά, η οποία θα επηρεάσει κοινωνικά, πολιτισμικά ένα μεγάλο κοινωνικό στρώμα και θα αρχίσουν να εκφράζονται άλλες απόψεις πέρα και έξω από τη δημοκρατία, θα πρέπει να το αποφύγουμε.
ΑΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ: Σήμερα υπάρχει σοβαρή εκδοχή μιας μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Δεν μπορώ να προδικάσω τα αποτελέσματα των εκλογών. Αυτά θα φανούν. Πάντως σε οποιαδήποτε πολιτική και κυβερνητική συνεργασία προκύψει, αυτή θα πρέπει να στηρίζεται όχι μόνο σε μια μνημονιακή διαχείριση, αλλά πρωτίστως σε προγραμματικές προτάσεις οι οποίες θα επεκτείνονται πέραν του Μνημονίου. Εάν δύο ή τρία κόμματα δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν μια πολιτική προσέγγιση σε ζητήματα ανάπτυξης, εργασιακών σχέσεων και στρατηγική διαχείρισης παιδείας και υγείας, τότε κάθε συνεργασία θα είναι κοντόφθαλμη και αδιέξοδη.
ΑΡΗΣ ΤΟΛΙΟΣ: Σε κάθε περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και πώς θα τη βλέπατε εσείς;
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΤΖΕΛΗ: Εφόσον «κλειδώσει» όλο το πακέτο του Μνημονίου, μέσα σε λογικά πλαίσια, προφανώς θα υπάρχει η δυνατότητα μιας συγκυβέρνησης. Τώρα για το ποιος θα κληθεί να ζητήσει την εντολή, ευελπιστούμε και μαχόμαστε, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι αρκετά ισχυρό σε επίπεδο πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.