Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΙΣΜΟΣ Ή ΕΛΛΕΙΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ


[ Του ΓΙΑΝΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ]


Τις μέρες κοντά στην 28 Οκτώβριου ξεχειλίζουν όλοι με παχιά λόγια για το πόσο ανδρείοι και ανυστερόβουλοι ήταν οι πολεμιστές μας στον πόλεμο με τους Ιταλούς  στην Αλβανία, παρελάσεις, διθύραμβοι.

Με έκπληξη διάβασα πριν λίγες μέρες την αρνητική απάντηση της δημοτικής ενότητας των Καμένων Βουρλών να ονομάσει ένα δρόμο σε ΜΑΡΔΟΧΑΙΟΣ ΦΡΙΖΗΣ μετά από αίτημα του εγγονού του Ιακώβ

Βεβαία την ημέρα συζήτησης δεν παρευρέθηκε κανείς από την οικογένεια Φριζή

Δεν πρόκειται να κρίνω αν σκοτώθηκε πρώτος δεύτερος η πέμπτος αξιωματικός, άλλωστε στοιχεία υπάρχουν σήμερα για όλους και πιστεύω ότι και οι 5 αξιωματικοί δικαιούνται να έχουν ένα δρόμο σε όποια πόλη της Ελλάδας και αν τους ζητηθεί. 


 Μέσω του ΦΡΙΖΗ τιμάμε τους συντοπίτες μας που σκοτώθηκαν στην Αλβανία. 

Τιμάμε τους 3500 εβραίους που πολέμησαν στην Αλβανία μαζί με τους άλλους έλληνες, τα χιλιάδες θύματα των ναζί και των φασιστών που στο όνομα της ράτσας και του αίματος έκαναν την μεγαλύτερη θηριωδία με τους ανθρώπους στους θαλάμους αερίων. 

Τους εβραίους του Βόλου που εντάχθηκαν στο ΕΛΑΣ και πολέμησαν από το Πήλιο τους κατακτητές.  
Τον Ντεσιμόνε τον Ιταλό και τον Αυστριακό Κόκκινο που έσωσαν τη Λαμία από την ανατίναξη των παγιδευμένων εκρηκτικών στο στρατόπεδο Τσαλτάκη, τη μέρα της απελευθέρωσής της από τον ΕΛΑΣ.
  

Ο Μαρδοχαίος Φριζής γεννήθηκε στη Χαλκίδα ήταν έλληνας εβραίος και σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο των Αθηνών. Ο πόλεμος στην Αλβανία τον βρίσκει αντισυνταγματάρχη διπλά στο Δαβάκη. Οι μονάδες του έπιασαν τους πρώτους αιχμαλώτους Ιταλούς, δύο αξιωματικούς και 700 στρατιώτες. Έγινε διοικητής στην Ήπειρο μετά τον τραυματισμό του Δαβάκη. Έπεσε οδηγώντας τις μονάδες του πάνω στο άλογο και με το σπαθί στο χέρι απέναντι στην μεραρχία Τζούλια των φασιστών από θραύσμα οβίδας. 

Συνταγματάρχης επ’ ανδραγαθία, αξίζει την τιμή μας.

                                             Γιάννης Φραγκούλης
                                                    Αυτοκινητιστής

                                                              Καμένα  Βούρλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου