Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λοκρών για τον ΦοΔΣΑ και τη διαχείριση απορριμάτων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στις 30.12.2014 συνεδρίασε το Δ.Σ του δήμου μας. Μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησε και αποφάσισε την μετατροπή του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) από Δημοτικό Σύνδεσμο σε Μετοχική Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕ),

Αυτή η διαδικασία είχε επιδιωχθεί και παλιότερα χωρίς να γίνει αποδεκτή. Ξεκίνησε στις 6.11.2014 στην Ερέτρια Εύβοιας όπου το Δ.Σ του ΦοΔΣΑ, στο οποίο προεδρεύει ο δήμαρχος Λαμιέων και οι εκπρόσωποι των 25 δήμων της περιφέρειάς μας, μετά από απαίτηση της ζημιογόνας Α.Ε. ΔΕΠΟΔΑΘ Θήβας, του νυν και του πρώην δημάρχων Λαμιέων, στα κρυφά, επιχείρησαν τη μετατροπή του περιφερειακού ΦοΔΣΑ από δημοτικό σύνδεσμο, σε Α.Ε.

Η παρέμβαση των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. τούς ανάγκασε να παραπέμψουν το θέμα για συζήτηση στα Δ.Σ. των δήμων και για διαβούλευση στο λαό.

Από τότε ο δήμαρχος Λοκρών δεν έκανε καμία ενέργεια ενημέρωσης. 

Τα δε σχετικά εισηγητικά έγγραφα του θέματος δόθηκαν στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μετά από απαίτηση της, παραμονές των Χριστουγέννων και μετά την πρόσκληση σύγκλισης του Δ.Σ.

Όλη αυτή η διαδικασία δεν έγινε αθώα. Ήταν μια μεθόδευση, έτσι που να μην υπάρχει δυνατότητα να ενημερωθεί ο λαός, ώστε να παρέμβει για να αποτρέψει αρνητικές αποφάσεις.


Παρ’ όλα αυτά η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και ενημέρωσε στο βαθμό των δυνατοτήτων που υπήρχαν και ήταν έτοιμη να καταθέσει τις θέσεις- προτάσεις της.

Στις 30.12.2014 ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις οι οποίες δημιούργησαν δυσκολίες και κινδύνους μετακινήσεων.

Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών περί το μεσημέρι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ επικοινώνησε με το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δ.Σ και ζήτησε αναβολή της συνεδρίασης ή του συγκεκριμένου θέματος.

Επειδή απάντηση δεν μας δόθηκε και επειδή η προσπάθειά μας να μεταβούμε στην Αταλάντη δεν έγινε δυνατή, ακολούθησε και δεύτερη επικοινωνία με τον πρόεδρο του Δ.Σ. το απόγευμα, πριν την συνεδρίαση  και ζητήθηκε εκ νέου αναβολή,  γιατί το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό και η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε σημαντικά στοιχεία και θέσεις που έπρεπε να ακουσθούν στο Δ.Σ.

Δυστυχώς παρά την επιμονή μας, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος πραγματοποίησαν το Δ.Σ., παρ’ ότι απουσίαζαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και από κοινού, ομόφωνα με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις αποφάσισαν τη μετατροπή του περιφερειακού ΦοΔΣΑ σε Α.Ε.
  
Αυτή η απόφαση είναι αρνητική εξέλιξη γιατί η Τ.Α, ο δήμος χάνει μια μεγάλη ευκαιρία να διαχειρισθεί τα απορρίμματα να αποκομίσει οφέλη και να απαλλάξει τον λαό από τα υπέρογκα τέλη που καταβάλλει, αλλά και από τα νέα που αργά ή γρήγορα θα προκύψουν. 
Με την απόφαση αυτή τα Δημοτικά Συμβούλια δεν θα έχουν κανένα λόγο στη χάραξη της πολιτικής για τα απορρίμματα. 
Οι μικροί δήμοι με ποσοστά 2,5%, 3%, 3,5%, 4% (σε αυτούς υπάγεται και ο δήμος μας) δεν θα μπορούν να καθορίσουν καμία απόφαση, δεν θα έχουν εκπροσώπηση στο 11μελές Δ.Σ της Α.Ε. 
Οι δήμοι θα γίνουν εισπράκτορες μιας Α.Ε., η οποία θα λειτουργεί με ακριβοπληρωμένους δοτούς μάνατζερ που δεν θα λογοδοτούν σε κανέναν. Όλη η λειτουργία θα ασκείται από εργολάβους. 
Οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται από αυτούς ρουσφετολογικά με μισθούς πείνας, με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα. Ο λαός θα είναι θεατής και αυτός θα πληρώνει τους ακριβούς λογαριασμούς.  Σε όχι μεγάλο διάστημα η εταιρεία αυτή θα ιδιωτικοποιηθεί, τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια –έχουν λάβει ήδη θέση εκκίνησης- θα μπουν στο σχεδιασμό και την διαχείριση απορριμμάτων, θα προωθήσουν  τη ρυπογόνο - καρκινογόνο καύση απορριμμάτων. Απορρίμματα με βάση το καταστατικό της Α.Ε. θα μπορούν  να φέρνουν και από άλλες χώρες του κόσμου. 

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι ριζικά αντίθετη σε αυτές τις εξελίξεις και καταδικάζει τις μεθοδεύσεις και τις επιλογές τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους του δήμου μας, το λαό της Λοκρίδας να αντιδράσουν για να μην υλοποιηθούν αυτές οι αποφάσεις.

Να καταδικάσει τον δήμαρχο, πλειοψηφία Δ.Σ και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις που προχώρησαν σε μια απόφαση η οποία θα εξυπηρετήσει τα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια, τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, της κυβέρνησης. Που πραξικοπηματικά απόκλεισαν να ακουσθεί η φωνή της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, η οποία κινείται σε άλλη λογική και κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα:
Υποστηρίζουμε ότι η καθαριότητα και διαχείριση απορριμμάτων πρέπει να αποτελεί μια αμιγώς  δημοτική  λειτουργία και να ασκείται με τη συμμετοχή και τον έλεγχο του λαού.  Υποστηρίζουμε ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που θα δίνει  έμφαση στη διαλογή στην πηγή, με κατεύθυνση την ανακύκλωση του μεγαλύτερου μέρους των απορριμμάτων. Μια κατεύθυνση που θα εξασφαλίσει  χαμηλή επιβάρυνση για το λαό και το περιβάλλον και περισσότερες θέσεις εργασίας με πλήρη απασχόληση, με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
   
Ευχόμαστε σε όλους και όλες καλή  χρονιά, υγεία, δύναμη. Πολιτική χειραφέτηση στο λαϊκό κίνημα, ώστε να ανασυνταχθεί και να αποκρούσει αρνητικές συνέπειες, να αντεπιτεθεί και να κατακτήσει όλα όσα ο λαός δικαιούται και του ανήκουν. 

  ΑΤΑΛΑΝΤΗ          5/1/2015

1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΗ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ... ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ, ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΔΣΑ. ΜΟΝΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ.
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΑ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ. ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΤΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕ, ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΛΟΚΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΑΘΑΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ. ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΘΙΧΤΗΚΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ "Α.Ε." ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ. ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΛΟΙ. ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΠΙΛΙΕΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΘΑ ΤΟΙΧΟΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΤΥΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου