Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Στα αζήτητα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού


Δεν είναι δυνατόν στις μέρες μας να υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα και να μένουν στα αζήτητα από καθυστερήσεις σχολιάζει ο βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος καταθέτει σχετική ερώτηση στα συναρμόδια υπουργεία. 

Αντικείμενο της ερώτησης είναι οι καθυστερήσεις που σημειώνονται τόσο στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τις άδειες και όλα τα ζητήματα για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού όσο και στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για προγράμματα αλιευτικού τουρισμού.

Ο Συμεών Κεδίκογλου συμμεριζόμενος την ανησυχία των Επαγγελματιών Αλιέων της περιοχής μας, τονίζει ότι ο τουριστικός τομέας αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα που βοηθάει στην ανάπτυξη και στη μείωση της ανεργίας στο νομό μας και είναι καθήκον όλων μας να στηρίξουμε και να προωθήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτός το τομέας, στον οποίο ανήκει και ο αλιευτικός τουρισμός.
   

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: Καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού
Κύριοι Υπουργοί,
Τον Απρίλιο του 2012 η Βουλή ψήφισε νόμο, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται ζητήματα αλιευτικού τουρισμού. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι τόσο η ενίσχυση του αλιευτικού εισοδήματος, όσο και η διαφοροποίηση του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
Σύμφωνα με το νόμο (άρθρο 181, παρ. 3), εντός έξι μηνών  από την ισχύ του πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα «αρμοδιότητας των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού», το οποίο καθορίζει και εξειδικεύει ό,τι χρειάζεται για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, δηλαδή τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λήψη της Ειδικής Άδειας Αλιευτικού Τουρισμού, τις αρμόδιες αρχές για την παρακολούθηση και τον έλεγχο, τη διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της άδειας, τη διάρκεια ισχύος της, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου εκδίδεται η άδεια, τον επιτρεπόμενο αλιευτικό και τον αναγκαίο εξοπλισμό, τα ελάχιστα χαρακτηριστικά και τους αναγκαίους ελάχιστους χώρους ενδιαίτησης των αλιευτικών σκαφών, το μέγιστο αριθμό επιβαινόντων, τη μέγιστη απόσταση από την ακτή, και άλλα θέματα σχετικά με την εκτέλεση των προγραμμάτων του αλιευτικού τουρισμού.

Επιπλέον, σε πρόσφατη συνέντευξή της σε απογευματινή εφημερίδα, η Ελληνίδα Επίτροπος Αλιείας κ. Δαμανάκη, δήλωσε ότι ενώ χρηματοδοτεί σχετικά προγράμματα στην Ισπανία και στην Ιταλία, στην Ελλάδα τα χρήματα αυτά είναι «αζήτητα» (!)

Επειδή ο κίνδυνος απώλειας της φετινής περιόδου είναι ορατός, αφού βρισκόμαστε ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου,

Επειδή η προθεσμία έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που εξειδικεύει ζητήματα για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού έχει παρέλθει ήδη κατά 4 μήνες,

Επειδή διανύουμε περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης και δεν επιτρέπεται να αφήνουμε διαθέσιμους πόρους ανεκμετάλλευτους

Επειδή είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε το εισόδημα των αλιέων και μαζί με αυτό τις τοπικές οικονομίες αλλά και να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν, ερωτάσθε:

  • Πότε αναμένεται να εκδώσετε το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα;
  • Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε άμεσα για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για προγράμματα αλιευτικού τουρισμού;
  • Υπάρχει στοχοχρονοδιάγραμμα, ώστε να γνωρίζουμε ότι μέχρι τη δείνα προθεσμία στόχος είναι η απορρόφηση ενός συγκεκριμένου ποσοστού;

20 Μαρτίου 2013 
Ο Βουλευτής
Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου