Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ξανά στο τραπέζι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων


Η αντικατάσταση του ειδικού τέλους από το νέο ενιαίο φόρο στο ακίνητο φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο φορολόγησης των αγροτεμαχίων από τη φετινή κιόλας χρονιά.
Στις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί άφησαν να εννοηθεί ότι η κάλυψη του κενού που προκύπτει από τη δημοσιονομική απόδοση των δύο μέτρων (περίπου 200 εκατ. ευρώ) θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να ενταχθούν από τη φετινή κιόλας χρονιά στο νέο σύστημα τα αγροτεμάχια, τόσο των επαγγελματιών αγροτών όσο και των ετεροεπαγγελματιών. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, τα μοναδικά καταγεγραμμένα αγροτεμάχια είναι αυτά των επαγγελματιών αγροτών (μέσω των δηλώσεων ΟΣΔΕ).

Οριστικές αποφάσεις, πάντως, δεν έχουν ληθφεί μέχρι στιγμής καθώς το μέτρο θα πρέπει να πάρει πρώτα το «πράσινο φως» της τρόικας το κλιμάκιο της οποίας θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης 4 Απριλίου συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

Οι δηλώσεις των αρχηγών και το αρχικό σχέδιο

«Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη ενώ διαβεβαίωσε ότι μόνο για φέτος ο ενιαίος φόρος θα εισπράχθεί μέσω της ΔΕΗ.

Ερωτηθείς για το ποσοστό της μείωσης απάντησε ότι «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε».
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι ο ενιαίος φόρος να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% – 15%.
Η απώλεια αυτή στα έσοδα, που εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:
- Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων
- Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ και
- Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Αυτές οι τρεις δράσεις θα αποφέρουν μαζί στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που θα έχει στο εξής ο ενιαίος φόρος σε σχέση με αυτή ου υπολογίζει η τρόικα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους κύκλους του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.


agronews.gr/ naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου