Στις 7 Φεβρουαρίου οι αγρότες σταθμεύουν τα τρακτέρ στους σταθμούς διοδίων της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης
Αλλαξαν τον μήνα των κινητοποιήσεων οι αγρότες, άλλαξαν και τον τρόπο. Φέτος τα τρακτέρ θα εμφανιστούν στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στις 7 Φεβρουαρίου (και όχι τον Ιανουάριο), όχι όμως για να κλείσουν κομβικά σημεία του δρόμου, αλλά για να ανοίξουν τους σταθμούς διοδίων.
Αυτό αποφάσισε χθες στα Γιαννιτσά η συντονιστική επιτροπή, που εκπροσωπήθηκε από 60 αγροτοσυνδικαλιστές των περιοχών Λάρισας, Αλμυρού, Μικροθηβών, Χαλκιδικής, Προμαχώνα, Σερρών, Κιλκίς, Μαλγάρων, Πέλλας, Γρεβενών, Φλώρινας και Αμυνταίου.
Παράλληλα οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο των αιτημάτων που επικεντρώνονται στο κόστος παραγωγής και στις αλλαγές που επιφέρει νομοσχέδιο του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΕΛΓΑ.
Στο μεταξύ οι αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη στη Θεσσαλονίκη. “Καλούμε τον υπουργό την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, για να συζητήσουμε όλα τα θέματα που μας απασχολούν.
Από τη συνάντηση αυτή θα κριθεί αν θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις ή όχι”, εξήγησε στη “Μ” ο αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος.
Με το σύνθημα “Ανοίγουμε τους δρόμους που έκλεισε η κυβέρνηση”, οι αγρότες θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στους δέκα σταθμούς διοδίων επί της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και θα σηκώσουν τις μπάρες. Έτσι θα έχουν τους οδηγούς με το μέρος τους, αφού και διόδια δεν θα πληρώνουν και δεν θα εμποδίζεται η κυκλοφορία.
Στους δρόμους βγαίνουν την ερχόμενη εβδομάδα και οι αγρότες του Έβρου. Προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου στην Ορεστιάδα, μπροστά από την Αγροτική Τράπεζα, και την Πέμπτη 27 του μηνός θα προχωρήσουν στη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη.
Τι ζητούν
Ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων είναι οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο στον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αυξάνονται από 3% σε 4% οι εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ, οι οποίες θα πρέπει να προπληρώνονται ασχέτως αν ο παραγωγός έχει δηλώσει ζημιές στα προϊόντα του.
Συγχρόνως περιορίζει σημαντικά τις ασθένειες που καλύπτονται από τον κανονισμό. Επιπλέον επιμηκύνεται ο χρόνος πληρωμής των αποζημιώσεων.
Από τρεις μήνες που ισχύει σήμερα σε οκτώ, ίσως και σε δώδεκα.
Προβλήματα δημιουργούνται και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς εξαιτίας γραφειοκρατικών λαθών και καθυστερήσεων είναι απλήρωτοι περίπου 12.000 αγρότες.
Το κόστος παραγωγής συνεχώς ανεβαίνει. Για παράδειγμα, το πετρέλαιο έχει φθάσει το 1,40 ευρώ και οι αγρότες δεν λαμβάνουν επιστροφή ούτε το 30% της κατανάλωσης. Αυτό που διεκδικούν είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο.
Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.