Τρίτη 31 Μαΐου 2016

400.000 ευρώ για τη Γυναίκα της Αταλάντης

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

  
  
 
«Η γυναίκα της Αταλάντης» του Γιάννη Τσαρούχη, έργο με βαθιά αίσθηση ελληνικότητας που συγκεφαλαιώνει τις αναζητήσεις όχι μόνο του δημιουργού του αλλά και ολόκληρης της γενιάς του ’30, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον στη χθεσινή ελληνική δημοπρασία του οίκου Bonhams στο Λονδίνο.

Η ζωγραφική δημιουργία του 1962 που προέρχεται από ιδιωτική ευρωπαϊκή συλλογή και έχει εκτεθεί στο παρελθόν τόσο στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών όσο και στο σπίτι του Τεριάντ στο Παρίσι, πουλήθηκε σχεδόν στην τετραπλάσια τιμή από την αρχική εκτίμησή της φτάνοντας τα 403.795 ευρώ.

Με συνολικό τζίρο 2.050.000 ευρώ το χθεσινό «Greek Sale» απέδειξε ότι η ελληνική ζωγραφική αποτελεί έναν σταθερό «παίκτη» στο χρηματιστήριο της Τέχνης, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου Greek Sale που έγινε τον Νοέμβριο το ποσοστό των ξένων αγοραστών, ανήλθε σε 20%, από 5% που ήταν τον ίδιο μήνα του 2012.
  


Ονειρικό τοπίο

Στα ποσοστά αυτά δεν υπολογίζονται οι Ελληνες του εξωτερικού οι οποίοι αποτελούν περίπου το 25% των αγοραστών των Greek Sales. «Δεδομένων των δύσκολων καταστάσεων που βιώνει η ελληνική οικονομία, τα αποτελέσματα της δημοπρασίας σε επίπεδο συνολικού τζίρου κρίνονται πολύ ικανοποιητικά. Στόχος μας είναι να συνεχίσει η ελληνική τέχνη να αποτελεί άξιο πρεσβευτή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά», λέει η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου της Art Expertise.

Στη δεύτερη θέση της χθεσινής δημοπρασίας βρέθηκε ένας άλλος κορυφαίος εκπρόσωπος της γενιάς του '30, ο Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας, με το ονειρικό τοπίο «Μoon over wall / Moon with mist» με £110.500 (€153.595). 

Τρίτο έργο το «Ζέφυρος» του Γιάννη Μόραλη (ένα ακόμα χαρακτηριστικό έργο της γενιάς του '30,το οποίο συνδυάζει στοιχεία της λαϊκής τέχνης με τα διδάγματα του μοντερνισμού, £96.100 (€133.579).

Εξαιρετική επίδοση σημείωσαν επίσης το «Κορίτσι με λευκό μαντίλι» του Νικολάου Γύζη με £56.250 (€78.190) και «Ξαφνικά στο σκοτάδι» του Αλέξανδρου Αλεξανδράκη με £62.500 (€86.875), το οποίο τριπλασίασε την αρχική τιμή εκτίμησης, το επιτείχιο γλυπτό «Chinatown» της Χρύσας (Βαρδέα) με £62.500 (€86.875), το οποίο υπερδιπλασίασε την αρχική τιμή εκκίνησής του.

Ο oίκος Bonhams ιδρύθηκε το 1793. Είναι o μεγαλύτερος και πιο ιστορικός οίκος δημοπρασιών που παραμένει αμιγώς βρετανικός.

Με δύο αίθουσες στο Λονδίνο ?μία στη New Bond Street και μία στο Knightsbridge- και έντεκα αίθουσες σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας ο οίκος διοργανώνει περισσότερες δημοπρασίες από τον ανταγωνισμό, ενώ διαθέτει επίσης αίθουσες δημοπρασιών στην Ελβετία, στο Μονακό, στη Γερμανία και την Αυστραλία.

Τα ακριβότερα έργα που έχουν πωληθεί σε Greek Sale του Βonhams είναι ένα έργο του Φασιανού και ένα του Μόραλη, το καθένα στην τιμή των 750.000 ευρώ.


1 σχόλιο:

  1. Αυτο να το δει το Μουσείο Μπενακη που αναφερει την στολη ως στολη Λιβανατών ενω ειναι της ευρυτερης Λοκριδας, αντε ολα τα καναμε Λιβανατέικα, στολες, Ανδρουτσο, ακομα και το καγκελι Λιβανατεικο χορο τον καναμε... μαλλον για τα "καγκέλια" είμαστε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου