Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Αποφασιστικό "ΟΧΙ" στο Σχέδιο Συμμόρφωσης για την ΛΑΡΚΟ

Την αντίθεσή του στο σχέδιο συμμόρφωσης για την ΛΑΡΚΟ εκφράζει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΑΡΥΜΝΑΣ με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ-ΕΓΕΠΕ,  την ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. 

Στην επιστολή του ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΑΡΥΜΝΑΣ αναφέρει τα εξής: 

<<Πρόσφατα, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, μας αποστείλατε σχέδιο συμμόρφωσης για την Γ.Μ.Μ. Α.Ε. ΛΑΡΚΟ για το οποίο έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: 

α) Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή της εξαγγελίας του σχεδίου αποτελεί μέρος της μεθόδευσης της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ με την οποία εμείς διαφωνούμε,

β) Με το σχέδιο γίνετε προσπάθεια να δοθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι απαραίτητες άδειες στη ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε το νέο αφεντικό να απαλλαχθεί από περιβαλλοντικά βαρίδια, να λειτουργεί την εταιρεία ανενόχλητα, να εκμεταλλεύεται όπως θέλει τον ορυκτό πλούτο και τους εργαζόμενους, να συνεχίζει να καταστρέφει το περιβάλλον - γιατί τέτοια δυνατότητα του δίνει το εν λόγο σχέδιο – γιατί στρατηγική και τακτική του θα είναι τα μεγάλα κέρδη και όχι η προστασία του περιβάλλοντος,

γ) οι πρόσθετες παραχωρήσεις για καύση ΡΕΤ COC, φυσικού αερίου, επέκταση λιμένα, κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθεί μια μεγάλη ιδιωτική μονάδα η οποία θα εξυπηρετεί γενικότερα σχέδια της πλουτοκρατίας και ιδιωτικής ΒΙΠΕ στην Εύβοια

δ) Οι διατάξεις συμμόρφωσης εκτός της γενικότητας και της σκόπιμης αοριστίας τους απέχουν παρασάγγες από τις εκφρασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τον Σύλλογό μας, τους μαζικούς φορείς της Λάρυμνας και την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης των κατοίκων της.


·         Συγκεκριμένα δεν καθορίζετε πάγια εντολή για την σε τακτά διαστήματα εκπόνηση επιδημιολογικής, διατροφολογικής, γεωλογικής μελέτης ώστε να διαπιστώνονται οι επιπτώσεις και οι μεταβολές στον περιβάλλοντα χώρο, στην υγεία εργαζομένων και κατοίκων, στα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα, στα ύδατα και έγκαίρα να παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα.

·         Δεν καθορίζετε ότι ο σταθμός μέτρησης αέριων ρύπων και μικροσωματιδίων θα πρέπει να εγκατασταθεί στο χωριό Λάρυμνα.

·         Δεν επιβάλλετε να κατασκευαστεί καθ’ όλο το μήκος του αιγιαλού και της παραλίας κρηπιδότοιχος που ταυτόχρονα θα αποτελεί δεξαμενή καθίζησης όπου θα καθιζάνουν η λεπτόκοκκη φάση σκουριάς Η/Κ, οι φερτές ύλες των όμβριων υδάτων, οι κατά καιρούς διαφυγές λάσπης από την δεξαμενή PELLETS και ταυτόχρονα θα περιορίζεται η θερμική ρύπανση του κόλπου από τα νερά ψύξης, σκουριάς Η/Κ, Π/Κ κ.λ.π.

·         Δεν επιβάλλετε αποκατάσταση του αρχαίου λιμένα της Λάρυμνας.

·         Είναι αντιφατική και προκαλεί ερωτηματικά η σειρά εγκατάστασης αποκονιώσεων γιατί αυτή την στιγμή ήδη κατασκευάζετε αποκονίωση στους μεταλλάκτες της Χ/Β.

·         Για πρώτη φορά δίνετε πράσινο φως για χρήση Pet coke υλικό με πολύ υψηλούς ρύπους, ιδιαίτερα καρκινογόνο χειρότερο και από τον ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ και το συνδυάζεται με καύση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες χρήσεις, στα οποία είμαστε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ γιατί θα δημιουργηθεί ακαταλληλότητα ζωής στην περιοχή και γιατί ενέχει κινδύνους για αλλαγή χαρακτήρα παραγωγής στη ΛΑΡΚΟ.

·         Δεν καθορίζετε ρητά ότι η σκουριά Η/Κ θα πρέπει να απορριφθεί στους χώρους εξόρυξης, ότι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες αξιοποίησής της και αντιφατικά ορίζετε ότι πρέπει να τηρηθεί η ΚΥΑ Δ8/Γ/Φ.12.3α/23483/4076/30.12.2010, ταυτόχρονα όμως αφήνετε περιθώριο τριών(3) χρόνων για να λυθεί το ζήτημα χερσαίας απόθεσης.

·         Δεν καθορίζετε χώρους απόθεσης για τα επικίνδυνα ονομαζόμενα «ιστορικά απόβλητα» τα οποία παράνομα έχουν αποτεθεί στη θέση «ΒΥΡΩΝΙΑ» και το βουνό «ΚΟΚΚΙΝΙ», το αφήνετε στην διακριτική ευχέρεια της ΛΑΡΚΟ που σημαίνει ότι παραπέμπετε στις καλένδες και δεν θα δοθούν λύσεις.

·         Αγνοείτε παντελώς ότι εκτός της υγείας μας έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανυπολόγιστη καταστροφή   στις οικίες μας , γενικά στα υπάρχοντά μας και δεν δίνετε καμία εντολή μελέτης και αποκατάστασης.
    
     Είναι σίγουρο ότι στο σχέδιο συμμόρφωσης πρέπει να συμπεριληφθούν όσα αναφέραμε αλλά και άλλα επιμέρους που προβλέπονται από άλλες Α.Ε.Π.Ο., και εμπειρικές προτάσεις.
  
     Σταθήκαμε στα κύρια όχι γιατί έχουμε αυταπάτες ότι θα δώσετε λύσεις αλλά για να σας δείξουμε την πλήρη διαφωνία με την λογική και την πολιτική σας.

      Με αφετηρία αυτό σας δηλώνουμε ότι θα μας βρείτε αντιμέτωπους. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τα επικίνδυνα σχέδιά σας που δημιουργούν κινδύνους για την ΛΑΡΚΟ, τους εργαζομένους, την Λάρυμνα, την υγεία μας και την ζωή μας.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου