Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Οι νέοι στην εποχή της πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

Μέσα στην ταραχή και τις πολιτική ρευστότητα των τελευταίων ημερών μεταξύ ψήφου εμπιστοσύνης, δημοψήφισμα και κυβέρνησης συνεργασίας αναζητούμε το αύριο για μία ολόκληρη γενιά. Αυτό που πρέπει να δοθεί ως σημείο αναφοράς είναι ότι ζούμε στην εποχή της από-ιδεολογικοποιημένης πολιτικής φαιδρότητας. Από την εποχή της έντονης πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης των δογμάτων περάσαμε στην τεχνοκρατική αντίληψη της πολιτικής. Σε αυτή την αντίληψη όμως περί πολιτικής αδυνατούμε να δούμε το μέλλον της δικής μας γενιάς. Αδυνατούμε να εντοπίσουμε τα οράματα που δίνουν ώθηση σε έναν λαό και που κάνουν την νέα γενιά να ονειρεύεται για το μέλλον της.

Οι νέοι που κάνουν τα πρώτα βήματα στην κοινωνία, τον νέο εργαζόμενο που δε βουλιάζει βολεμένος στην αναπαυτική πολυθρόνα του γραφείου του. Αδύναμος να προλάβει τις εξελίξεις, νιώθει πως μάλλον σύρεται σε αποφάσεις και επιλογές άλλων στις οποίες διακυβεύεται το μέλλον του. Πληρώνοντας κάτι που δεν προκάλεσε ο ίδιος. Βρισκόμενος στην πιο παραγωγική ηλικία του με όρεξη για δουλεία.


Πώς να μιλήσει αυτός ο νέος για τις ομορφιές της πατρίδας του, για την αρετή του να είσαι Έλληνας, πώς να υπερασπιστεί τη χώρα του, να νιώσει ξεχωριστός που ζει σ' αυτήν; Δεν πρέπει κανείς να αναρωτιέται γιατί όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιλέγουν να φεύγουν μακριά, όχι μόνο για να σπουδάσουν, αλλά και για να δουλέψουν και να κάνουν οικογένεια και να ζήσουν με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Όταν κάποτε οι γονείς ή οι παππούδες μας διάλεγαν την Αμερική, ως γη της επαγγελίας για να βρουν δουλειά, στόχος τους ήταν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Δυστυχώς για εμάς, ο σύγχρονος νέος δεν έχει στόχο τον επαναπατρισμό αλλά τη διαφυγή.

Ο δρόμος για την διαφυγή από αυτή την σκληρή πραγματικότητα μπορεί να γίνει μόνο με πολιτικούς όρους. Ο Έλληνας πρέπει να αντιμετωπίσει την ευθύνη που του αναλογεί, να μάθει να λέει και ναι και να ξέρει το πότε και το γιατί λέει όχι. Οι δικαιολογίες περί μη ύπαρξης κουλτούρας και διχασμού του λαού από την συμμετοχή του σε δημοκρατικές διαδικασίες αν μη, τι άλλο, θυμίζει επιχειρηματολογία ολοκληρωτικών καθεστώτων μίας άλλης εποχής και δυστυχώς μπορούμε να εντοπίσουμε ότι διδάσκεται ακόμα και από τους γονείς στα παιδιά.

Αυτό το συντηρητικό πλαίσιο σκέψης είναι το πρώτο που πρέπει να ανατρέψουμε. Πρέπει να μάθουμε να διαμορφώνουμε άποψη. Πρέπει να μάθουμε την άποψή μας να την λέμε και να την καταθέτουμε. Πρέπει να μάθουμε να συμμετέχουμε ενεργά, να αποτάξουμε την παθητική αντιμετώπιση των ζητημάτων και να συμμετέχουμε ενεργά στην λήψη αποφάσεων που μας αφορούν.

Στην βάση αυτή της συμμετοχής μπορεί η νέα γενιά να θέσει τα προτάγματα της νέας εποχής. Ως προοδευτικοί νέοι και νέοι σοσιαλιστές θεωρούμε ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τον λαό και να του παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σε μία Δημοκρατία όπου ο λαός είναι ο κυρίαρχος, είναι αυτός που παράγει και καθορίζει την πολιτική, οι όροι στην νέα εποχή πρέπει να μπορούν να καθορίζονται από αυτόν σε όλα τα επίπεδα εξουσίας.

Ήρθε ο καιρός για τους πολιτικούς της χώρας μας, του κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, με σχέδιο αλλά και με εφαρμογή, που θα μιλούν για το παρόν θα ανοίγουν τον δρόμο για το μέλλον δίχως ωστόσο να το εμπορεύονται. Που θα 'χουν τη δύναμη να στηρίξουν και να πολλαπλασιάσουν την έμπνευση, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα του νέου και του κάθε πολίτη.

Η ιστορική περίοδος της Μεταπολίτευσης πολιτικά κλείνει με τη συμμετοχή της ακροδεξιάς σε μια κυβέρνηση που αποφασίστηκε και δεν ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Ήρθε η ώρα να διαμορφώσουμε την Ελλάδα του μέλλοντός μας, με πυλώνα την πολιτική και όχι τα πρόσωπα. Παίρνοντας εμείς την τύχη μας στα χέρια μας.

«Τον κόσμο εμείς θα φέρουμε στα μέτρα μας
πριν να μας φέρει εκείνος στα δικά του»

Το κείμενο συνυπογράφουν οι:

Γεωργαντάς Γιάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων- Μέλος Γενικής Συνέλευσης ΚΕΔΕ

Δημόπουλος Θοδωρής
Κοινωνικός Λειτουργός

Παπαγόρας Αντώνης
Πρώην Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Αταλάντης

Σφήκας Θαλής
Κοινωνικός Επιστήμονας

Χρηστίδης Παύλος
Δικηγόρος- μέλος Ε.Σ. Νεολαίας Πα.Σο.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου