Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Προχωρά η επένδυση των €2 δισ. στην Αταλάντη

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες επενδύσεις που η τοπική κοινωνία δεν... πήρε με τις πέτρες, αλλά ακόμη και μέσω διαδηλώσεων έχει ζητήσει στο παρελθόν την άμεση αδειοδότησή της. 
 

Σήμερα, ύστερα από τουλάχιστον πέντε χρόνια γραφειοκρατικού Γολγοθά, το Atalanti Hills, το έργο που στηρίζεται στη βαριά βιομηχανία της χώρας φαίνεται να βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην υλοποίησή του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, καθώς, παρά τις διαφαινόμενες καλές προθέσεις, η κρατική μηχανή παραμένει δυσκίνητη.
 
«Το πρώτο βασικό βήμα έγινε όταν, τέλη Μαΐου, εγκρίθηκε η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Βρισκόμαστε στο στάδιο της λήψης των επιμέρους αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων και στο πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αταλάντης, το οποίο τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πλέον στο πλευρό μας βρίσκεται η πολιτεία» σημειώνει στο Capital.gr ο Γιάννης Σαββίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Lokros που θα αναπτύξει το Atalanti Hills.
 
Την άνοιξη του 2011, οι επενδυτές, οι εταιρείες Λοκρός Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε., Europa Capital και Prufrock investments, με επιστολή τους, γνωστοποιούσαν την πρόθεσή τους στην τότε κυβέρνηση να εγκαταλείψουν το project, εάν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Μάλιστα, του διαβήματος των επενδυτών είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Θεόδωρου Πάγκαλου που ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησε να ξεμπλοκάρει την επένδυση.
 
 
Πότε ξεκινά η κατασκευή
 
Αυτή τη στιγμή το project, για το οποίο ήδη έχουν επενδυθεί περίπου 22 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, των οποίων ο αριθμός είναι μεγάλος, εάν ληφθεί υπόψη ότι η Αταλάντη δεν διαθέτει ακόμη ούτε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (σημ.: το ΓΠΣ ορίζει το πρότυπο οικιστικής ανάπτυξης μίας περιοχής, τις χρήσεις γης κτλ).
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθεί, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), ενώ το τελευταίο στάδιο πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας είναι η δημιουργία της οριστικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
 
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 15 έως 18μήνες μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, κατ’ επέκταση η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στην περιοχή.
 
Επενδυτές και κυβέρνηση επιδιώκουν να συρρικνώσουν, κατά το ήμισυ, το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, με στόχο το έργο να αποκτήσει «σάρκα και όστα» το συντομότερο δυνατό. Αυτό επιζητούν και οι κάτοικοι του Εξάρχου, της κοινότητας που απέχει μόλις 700 μέτρα από το σημείο που θα υλοποιηθεί η επένδυση, τη δυτική πλευρά του Χλωμού Όρους. Η καλλιέργεια βαμβακιού και καλαμποκιού αποτελούν σήμερα τις μοναδικές οικονομικές δραστηριότητες που «δίνουν ζωή» στην τοπική κοινωνία.
 
Το business plan της επένδυσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών, τη δημιουργία ακαδημίας και γηπέδων γκολφ, βοτανικού λόφου 700 στρεμμάτων, ιππικού κέντρου και θεματικού πάρκου.
 
Το project θα δημιουργήσει το πρώτο έτος 600 θέσεις εργασίες που θα αυξηθούν στις 4.800 το τέταρτο έτος. Συνολικά, η επένδυση θα δημιουργήσει 8.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Το συνολικό ύψος της επένδυσης τοποθετείται στα 2 δισ. ευρώ, από τα οποία θα επενδυθούν 0,6 δισ. ευρώ την πρώτη πενταετία.
 
Οι επενδυτές επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα φιλικό προς το περιβάλλον έργο, με μηδενική σχεδόν κατανάλωση υδάτινων πόρων, χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και υλοποίηση βιοκλιματικών κτηρίων.
 
 Του Δημήτρη Δελεβέγκου
capital.gr
dimitris.delevegos@capital.gr
follow@ddelevegos
 

2 σχόλια:

  1. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" ΤΟΥ ΛΙΟΛΙΟΥ, ΤΟΥ ΖΑΪΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΚΡΙΤΖΑΠΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΕΙ Ή ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ATALANTI HILLS ΚΑΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΝΤΥΛΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΟΚΡΊΔΑΣ. ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΛΑΣΠΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΑΣ ΕΙΝΑΙ. ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ "ΜΑΣΗΣΕ" ΦΡΑΓΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ... ΛΙΓΟ ΘΑ ΖΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΣΥΝΗΘΗΣΕΙ. ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου