Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Σφαγή στις καρέκλες σε Δήμους και Περιφέρεια


Τι χάνουν περιφερειάρχες, δήμαρχοι και αιρετοί από το μνημόνιο 3

Μειώνονται οι σύμβουλοι, κόβονται οι αμοιβές περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών και προέδρου ενώ λίστες καταρτίζονται γι’ αυτούς που εμπίπτουν στα κριτήρια του μνημονίου 3 και θα πρέπει να αποχωρήσουν. Φεύγουν δύο σύμβουλοι του περιφερειάρχη, το γραφείο τύπου και οι σύμβουλοι των θεματικών αντιπεριφερειαρχών. Τρέχουν και δεν φτάνουν οι υπόλοιποι καθώς θεωρούν πως πρέπει να προλάβουν τις εξελίξεις υποβάλλοντας αίτηση συνταξιοδότησης. Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις εταιρείες της αυτοδιοίκησης και τις περικοπές σε αμοιβές.
  

Μέχρι την τελευταία στιγμή πίστευαν οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι ότι θα μπορούσε κάτι να περισωθεί από την εξέλιξη με το μνημόνιο που ψηφίστηκε στη βουλή. Χθες που δημοσιεύτηκε ο νόμος πήραν την λυπητερή τους. Έχασαν την φωνή τους οι περισσότεροι από αυτούς, δραματικές περικοπές στους υπόλοιπους, κόβονται σύμβουλοι και γραμματείς και ένας θεός ακόμη ξέρει τι ακριβώς άλλο θα ισχύει. 

Σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι που βλέπουν την πόρτα εξόδου είναι και άλλα στελέχη που μέχρι σήμερα εργάζονταν δίπλα στην Περιφέρεια αλλά από την πρώτη του χρόνου δεν πρόκειται συνεχίσουν.

Οι πρόεδροι των δημοτικών αλλά και των περιφερειακών συμβουλίων θα δουν τους μισθούς τους να κόβονται στη μέση. Απ’ όσα λοιπόν παίρνουν αυτή την περίοδο από την έναρξη της νέας χρονιάς θα πάρουν το 50%. Μπορεί να σώθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, όμως τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών των Δήμων, όπως επίσης και οι υπόλοιπες διοικητικές επιτροπές, δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ευρώαφού έτσι καθορίζεται μέσα στο νόμο που ψηφίστηκε.

Όλες οι αμοιβές σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, σε επιχειρήσεις της αυτοδιοίκησης και των ΟΤΑ θα δουν τους μισθούς τους να κόβονται στο 50%. Πάντως ο μισθός του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τον οποίο εξαρτάται και ο μισθός των δημάρχων και των περιφερειαρχών και από εκεί και μετά των αντιδημάρχων και των αντιπεριφερειαρχών κατεβαίνει στα 3450 ευρώ τον μήνα μικτά, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι από την εκκαθάριση πέφτουν ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με σήμερα.
  


Αδειάζουν γραφεία

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τις ειδικές θέσεις, δηλαδή τα στελέχη που είναι δίπλα σε δημάρχους και περιφερειάρχες, προσδιορίζονται με σαφήνεια ότι αρκετοί θα χάσουν τη θέση τους. Σε ότι αφορά την περιφέρεια προβλέπεται ότι από τους τέσσερις συμβούλους που είχε σήμερα ο περιφερειάρχης να κρατήσει μόνο τους δύο. Ακόμα καταργείται το γραφείο τύπου στις Περιφέρειες. Ακόμη καταργούνται οι ειδικοί σύμβουλοι που είχαν προσλάβει οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες ενώ μένουν μόνο από ένας σύμβουλος σε κάθε αντιπεριφερειάρχη της έδρας κάθε νομού. Μάλιστα μέσα στο κείμενο του νόμου προσδιορίζεται ότι «στις Περιφέρειες συνιστώνται δύο (2) θέσεις ειδικών συμβούλων ή επιστημονικών ή ειδικών συνεργατών για την κάλυψη των αναγκών του περιφερειάρχη και μία (1) για κάθε αντιπεριφερειάρχη που εκλέγεται άμεσα. Καταργούνται οι θέσεις δημοσιογράφων στις Περιφέρειες, καθώς και θέσεις μετακλητών ιδιαιτέρων γραμματέων Δημάρχων που έχουν συσταθεί με τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων».

Σε ότι αφορά τώρα τους Δήμους με σαφήνεια προσδιορίζεται ότι με την έναρξη της νέας χρονιάς μειώνονται δραστικά οι σύμβουλοι, καθώς προβλέπεται ότι «σε Δήμους με αριθμό αντιδημάρχων έως δύο (2) συνίσταται μια (1) θέση, έως τέσσερις (4) συνιστώνται δύο (2) θέσεις, έως πέντε (5) συνιστώνται τρεις (3) θέσεις, έως έξι (6)συνιστώνται τέσσερις (4) θέσεις, έως (8) συνιστώνται πέντε (5) θέσεις, έως εννέα (9) συνιστώνται έξι (6) θέσεις, έως δώδεκα (12) συνιστώνται επτά (7) θέσεις ενώ από (13) και άνω συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις».

Μάλιστα στο ίδιο άρθρο για να μην υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και για το γεγονός ότι καθιστούν απόλυτο το θεσμικό πλαίσιο σε ότι αφορά την εφαρμογή του ορίζεται πως «από 1.1.2013 κάθε διάταξη που προβλέπει διαφορετικό αριθμό θέσεων ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων, ειδικών επιστημόνων και δημοσιογράφων στους ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού καταργείται και τυχόν πλεονάζουσες συμβάσεις εργασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις αυτές και δεν περιλαμβάνονται στις θέσεις της παραγράφου 1 του παρόντος λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο».

......

Ετσι λοιπόν στην Περιφέρεια και στο Δήμο δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν την πόρτα εξόδου και μάλιστα περιγράφονται με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα.

Τουλάχιστον έξι άτομα θα απομακρυνθούν από τις επιτελικές υπηρεσίες της ηγεσίας της Περιφέρειας. Τρεις από τον περιφερειάρχη και από ένας από τους τρεις θεματικούς αντιπεριφερειάρχες. Ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται δραματικά οι αμοιβές και μάλιστα από την πλευρά της Περιφέρειας εκφράζονται φόβοι αν θα υπάρχει προθυμία από το στελεχιακό δυναμικό να καλύψει τις θέσεις ευθύνης. Προς το παρόν όμως δεν ανοίγουν δημόσιο διάλογο αφού θεωρούν πως θα πρέπει να διαχειριστούν το συγκεκριμένο θέμα μια πολιτική ευαισθησία καθώς γνωρίζουν ότι οτιδήποτε έχει σχέση με αμοιβές κεντρίζει το ενδιαφέρον της κοινωνίας και προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις.


Τι ισχύει για τους μισθούς

Η πρόβλεψη που υπάρχει μέσα στη νομοθεσία και που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τους αιρετούς αφού με σαφήνεια ορίζονται αρκετά πράγματα. Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες αποφάσεις στη συνέχεια αλλά όλοι θεωρούν ότι είναι θέμα ημερών για να διεκπεραιώσει όλο αυτό το σκηνικό το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από την αρχή της νέας χρονιάς. 

Σύμφωνα με τον νόμο ο οποίος δημοσιεύθηκε:

«Από 1.1.2013 η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) επί του ποσού που καταβάλλεται στις 31.12.2012.

Από 1.1.2013 τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής και των λοιπών επιτροπών των δημοτικών συμβουλίων των δήμων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν.3852/2010(Α’ 87) δεν λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των ανωτέρω οργάνων.

Από 1.1.2013, οι αποδοχές, οι αποζημιώσεις, τα έξοδα παράστασης και οι πάσης φύσεως αμοιβές των Διοικητών,Υποδιοικητών,των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διευθυνόντων Συμβούλων, καθώς και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των Ιδρυμάτων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των Δήμων και των Περιφερειών, καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου αυτών, συμπεριλαμβανομένων των Συνδέσμων των Ο.Τ.Α., αλλά και των ανωνύμων εταιρειών,στις οποίες οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέχουν ποσοστό πάνω από το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, μειώνονται κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).

α. Ο βασικός μισθός του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου και του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της παραγράφου 1Α του διατακτικού της απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με αριθμό α2/57332 /0022/27.7.2012 (ΥΟΔΔ 358), διαμορφώνεται, από 1.1.2013, στο ποσό των τριών χιλιάδων τετρακοσίων πενήντα ευρώ(3.450 €)»


Εφημερίδα "ΗΜΕΡΑ"

12 σχόλια:

  1. ΚΑΙ ΚΛΑΜΑ Η ΚΥΡΙΑ... ΠΟΛΥ ΚΛΆΜΑ Η ΚΥΡΙΑ ΡΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤΑ 50% ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΠΩΣ ΘΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ???
    ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΕΙΧΑΝ ΚΕΡΑΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΦΑΪ??? ΕΛΕΟΣ...
    ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί που τους έβγαζαν, θα συνεχίσουν να τους βγάζουν και τώρα! Ξέρουν και βρίσκουν τον τρόπο! Απλά όσοι τίμιοι είχαν μείνει θα ....εξαφανιστούν από κάθε συμβούλιο και επιτροπή. Αρκετά κορόιδο πιάνονταν μέχρι τώρα, τώρα τους το ...λένε και κατάμουτρα, επίσημα πια! Δεν καταλαβαίνουμε οτι με τέτοιες αποφάσεις τα πράγματα γίνονται χειρότερα στους δήμους και είναι βούτυρο στο ψωμί των καιροσκόπων ή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε;!!!

      Διαγραφή
  3. ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΚΟΒΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΑ 600 ΕΥΡΩ.... ΟΣΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ....
      ΑΚΟΥ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΜΙΣΘΟ.... ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΠΟΤΕ ΤΟΣΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΚΗΦΙΝΕΣ????

      Διαγραφή
    2. ΑΝ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΆΜΒΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΓΙΑ ΒΟΥΛΗ-ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΕΛΕΙΑ.

      Διαγραφή
  4. Καλά ρε παιδιά, τα μέλη των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής και των λοιπών επιτροπών... και μέλη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων... λαμβάνουν αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις όλων αυτών των οργάνων; Θα τρελαθούμε με αυτά που μαθαίνουμε...
    Και τα κόβουν τώρα μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας και περικοπών για τους πολίτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ θα ερχόσουν κάθε εβδομάδα σχεδόν από Μαρτίνο , Μαλεσίνα ή και Λιβανάτες κάθε εβδομάδα σχεδόν πληρώνοντας συνολικά ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε βενζίνες (και διόδια κάποιοι), χωρίς αντάλλαγμα; Δεν φτάνει που αφιερώνουν το χρόνο τους και τις όποιες γνώσεις τους, για τις οποίες τους εξέλεξαν οι πολίτες, να πληρώνουν και από πάνω όταν άλλοι στον ελεύθερο χρόνο τους κάνουν και δεύτερη ή τρίτη δουλειά;;; Μήπως θέλεις ο Δήμος να διοικείται μόνο από Αταλαντιναίους ή λαμόγια που αμείβονται "αλλιώς";; Μάλλον η κριτική είναι εύκολη ...ή έξω από το χορό ....!!! Από το γενάρη του '13 να δούμε πόσοι θα είναι στα ΔΣ και τις Επιτροπές, θα διαλυθούν όλα!! Άλλο μείωση (από 20 ευρώ την παράσταση τι να κόψεις!) και άλλο η πλήρης περικοπή.

      Διαγραφή
  5. Μόνο 2 σύμβουλοι - ειδικοί συνεργάτες για το δήμο? Καταστροφή... Πως θα αντεπεξέλθει ο δήμος? Τραγικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΝΑΙ, ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ΤΡΑΓΙΚΟ. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ: ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΟΣΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ;

      Διαγραφή
  6. Είπα και γω. Πως τους πήρε ο πόνος έτσι ξαφνικά για το μνημόνιο τους γαλάζιους και πράσινους δημάρχους. Ειδικά τώρα με τη συγκυβέρνηση. Για τα προηγούμενα δυο μνημόνια που γονάτισαν τον κόσμο δεν έβγαλαν λέξη, τώρα όμως...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου