Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων σε Λαμία, Αταλάντη και Ελάτεια


Ολοκληρώθηκαν στο σύνολό τους με επιτυχία την Κυριακή 19/5 οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων στη Λαμία, την Αταλάντη και την Ελάτεια, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Με εξαιρετική επιτυχία, στην κατάμεστη  Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου στο Κάστρο Λαμίας, παρουσιάστηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Εχιναίων η παράσταση ‘’Οι όρνιθες… στο σημερινό μας κοτέτσι’’. Η παράσταση αποτελεί το επιστέγασμα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πατρίδα του άνδρα είναι όπου κι αν ευημερεί» το οποίο απευθύνεται κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε παιδιά παλιννοστούντων Ελλήνων και σε αλλοδαπούς μαθητές. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται με ευθύνη της κ. Σοφίας Δημάκη, Τμηματάρχη Μουσείων της Εφορείας και του εκπαιδευτικού κ. Βασίλη Τζελέπη και συμπληρώνεται από θεματικές ξεναγήσεις με αναφορά στο αρχαίο θέατρο, βάσει των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας. Η δραματοποίηση του γνωστού αλλά τόσο επίκαιρου έργου του Αριστοφάνη, προσαρμοσμένου αριστοτεχνικά στην σημερινή πραγματικότητα, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και παράλληλα να αφομοιώσουν πληροφορίες σχετικές με τον αρχαίο πολιτισμό μέσα από την παγκόσμια γλώσσα του θεάτρου. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αθανάσιος Σιούτας και η Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ελένη Καραγεώργου και προλόγισαν, πλην των άμεσα εμπλεκόμενων, οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Πολυξένη Παπαγιαννοπούλου και Γεώργιος Σταυρόπουλος, ο οποίος είχε και την ευθύνη του συντονισμού των σχολικών μονάδων που συμμετείχαν στις δράσεις. 

Ξεναγήσεις για το κοινό πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου από αρχαιολόγους της Εφορείας με ελεύθερη είσοδο.


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης άνοιξε τις πύλες της την Παρασκευή η περιοδεύουσα έκθεση κειμένων – φωτογραφίας «ΕΜΠΟΡΙΟΝ. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, με ξεναγήσεις μαθητών, ενώ το Σάββατο 18/5 πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις για το κοινό και, στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο, η εκδήλωση για την γνωριμία του κοινού με την αποικία Εμπόριον, υπό την αιγίδα του Δήμου Λοκρών. 

Εντυπωσίασε το καλλιτεχνικό σκέλος της με απαγγελίες ποιημάτων και ανάγνωση πεζών κειμένων από το βιβλίο του Ινστιτούτου Θερβάντες «Πανάρχαια Ευφωνία, Λογοτεχνικά κείμενα για το Εμπόριον» από την κ. Μαρδίτσα Ζεκεντέ και τον κ. Κώστα Μάρκου, με την συνοδεία πιάνου από την καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Αταλάντης κ. Μαργαρίτα Παλαιολόγου, καθώς και η εναργής παρουσίαση των Ιερών του Εμπορίου από τον Ισπανό διδάκτορα αρχαιολογίας κ. Manuel Arjona, που προκάλεσε ζωηρή συζήτηση γύρω από το θέμα με την συμμετοχή των παρεβρισκομένων.

Τέλος, με προσοχή παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της Ελάτειας και των γύρω περιοχών την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη του καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ξενοφώντα Μουσσά με τίτλο «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων» στο Δημοτικό Σχολείο Ελάτειας και περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας η οποία τη συνόδευε, ενώ παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις με μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών στην Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας.

            Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της σε όλους συντελεστές των παραπάνω εκδηλώσεων, στους συνδιοργανωτές της, στους συμμετέχοντες καθώς και στο προσωπικό της που συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχημένη διοργάνωσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου