Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Σε συναγερμό για τον ιό Έμπολα: Κ.Υ. - ΠΕΔΥ Αταλάντης, Α.Τ. Αταλάντης και Τμήμα Τροχαίας Αταλάντης


Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές και αστυνομικές υπηρεσίες της περιφέρειας και της Λοκρίδας για τον ιό Έμπολα.

Τόσο στις υγειονομικές υπηρεσίες, όσο και στα αστυνομικά τμήματα έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το προσωπικό, στην πρώτη περίπτωση περισσότερο και λιγότερο στη δεύτερη, διατρέχουν τον άμεσο κίνδυνο προσβολής από τον ιό Έμπολα.

Ενημέρωση για τον ιό και για τους τρόπους προστασίας από αυτόν, έγινε εσπευσμένα σήμερα Πέμπτη στις 13:00, στο Αστυνομικό Τμήμα Αταλάντης από την Διευθύντρια του Κ.Υ. Αταλάντης κα Μαρία Γεωργοπούλου

Ανάλογες ενημερώσεις έγιναν σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και Τμήματα όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τον κο Αναγνωστόπουλο Λεωνίδα, Καρδιολόγο - Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας.

Όπως αναφέρθηκε, οι αστυνομικοί κινδυνεύουν άμεσα να προσβληθούν από τον ιό μετά από πιθανή επαφή τους με νοσούντες αλλοδαπούς, τόσο κατά τους ελέγχους, όσο και κατά τις προσαγωγές που διενεργούν.

Ρωτώντας τη Διευθύντρια του Κ.Υ. Αταλάντης μας απάντησε ότι «η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή ελεγχόμενη αλλά πρέπει, τόσο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και το αστυνομικό προσωπικό, να λάβουν και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον ιό».

Ο ιός έχει θνησιμότητα πολύ υψηλή 50% - 90%. Η ασθένεια κινείται γρηγορότερα από όσο μπορούμε να την ελέγξουμε και ειδικά στην Μαύρη Ήπειρο και έτσι ο Π.Ο.Υ. έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Λίγα λόγια για τον ιό:

Τι είναι ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα;
Ο αιμορραγικός πυρετός Έμπολα είναι μια σπάνια, σοβαρή, συχνά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η νόσος προσβάλλει ανθρώπους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά (π.χ. πιθήκους, γορίδες, χιμπατζήδες). Ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1976, σε ένα χωριό κοντά στον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συγχρόνως στο Σουδάν. Η προέλευση του ιού είναι άγνωστη, ωστόσο «αποθήκη» του ιού στη φύση θεωρούνται ορισμένα είδη φρουτοφάγων νυχτερίδων που ενδημούν στην Αφρική. 

Πως μεταδίδεται;
Ο ιός Έμπολα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, με άμεση επαφή (μέσω αμυχών στο δέρμα ή των βλεννογόνων) με αίμα, εκκρίσεις, όργανα, ιστούς ή άλλα σωματικά υγρά (π.χ. σάλιο, ούρα, κόπρανα, σπέρμα κ.λπ.) μολυσμένων ατόμων, νεκρών ή ζωντανών, καθώς και με την έμμεση επαφή με αντικείμενα (όπως ρούχα, σεντόνια, χρησιμοποιημένες βελόνες) που έχουν μολυνθεί από σωματικά υγρά ασθενών. Στους τρόπους μετάδοσης περιλαμβάνεται και η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή με ασθενείς, έως και επτά εβδομάδες (περίπου δύο μήνες) μετά την ανάρρωση τους. Η μετάδοση στο περιβάλλον του νοσοκομείου είναι συχνή, με την έκθεση των επαγγελματιών υγείας και άλλων ατόμων που φροντίζουν ασθενείς χωρίς να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις. Οι ασθενείς θεωρούνται μολυσματικοί από τη στιγμή που παρουσιάζουν συμπτώματα. Η ασθένεια μεαδίδεται, επίσης, μέσω της άμεσης επαφής με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα άγρια ζώα, νεκρά ή ζωντανά, όπως π.χ. πιθήκους, γορίλες, αντιλόπες και νυχτερίδες. 

Μεταδίδεται με τον αέρα ο ιός;
Ο ιός Έμπολα δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα, όπως η γρίπη ή η φυματίωση. 

Από τη στιγμή που θα μολυνθώ σε πόσο χρόνο θα εκδηλώσω συμπτώματα; 
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως και 21 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό, συνήθως μέσα σε 8 - 10 ημέρες. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου; 
Η νόσος μπορεί να εκδηλώθεί με πυρετό, έντονους μυϊκούς πόνους, αίσθηση αδυναμίας, πονοκέφαλο και πονόλαιμο. Το επόμενο στάδιο της ασθένειας περιλαμβάνει εμετό, ναυτία, διάρροια, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, εξάνθημα και δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν, επίσης, αιμορραγικές εκδηλώσεις εσωτερικών και εξωτερικών οργάνων (π.χ. αιμορραγίες από τη μύτη, τα ούλα, το δέρμα, αίμα στα εμέσματα ή/και στα κόπρανα, αιμορραγίες στα σημεία των ενέσεων) και πολυοργανική ανεπάρκεια. Η θνητότητα της νόσου κυμαίνεται από 25% έως 90%, ανάλογα με το είδος του ιού. 

2 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ Η ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΠΟΥ ΚΟΛΛΗΣΑΝ ΤΟΣΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΤΑΙ.?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΞΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΞΑΝΑΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.
    ΜΗΠΩΣ ΦΙΛΕΥΣΠΛΑΧΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ,ΙΡΑΚΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου