Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ταχύτερες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις σχεδιάζει ο ΕΛΓΑ


Με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Βασίλη Έξαρχο και τον Αντιπρόεδρο, κ. Αργύρη Μποτό συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παλάσκας, ο Πρόεδρος των αγελαδοτρόφων ελευθέρας βοσκής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, κ. Γιάννης Πέτσας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κτηνοτρόφων Ελασσόνας, κ. Τάσος Αντωνίου και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας, κ. Γιάννης Κόκορας

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ενημέρωσαν τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκάλεσε στο ζωικό κεφάλαιο και στο εισόδημα των κτηνοτρόφων ο καταρροϊκός πυρετός και ζήτησαν να ληφθούν από την Πολιτεία μέτρα υποστήριξης των κτηνοτρόφων που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. 

Σχετικά με την ασφαλιστική κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ ζήτησαν να βελτιωθεί ο Κανονισμός με δικαιότερη κατανομή των εισφορών και καλύτερη κάλυψη από διάφορους κινδύνους. 

Απαντώντας οι κ. Έξαρχος και Μποτός ανέφεραν ότι με βάση το Εθνικό και Ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο την αρμοδιότητα για τον σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και καταστολής του καταρροϊκού πυρετού την έχουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την αρμοδιότητα για την εφαρμογή των προβλεπόμενων δράσεων οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών. Οι πιστώσεις για την πρόληψη και την καταστολή του καταρροϊκού πυρετού αλλά και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για απώλειες ζώων από τη συγκεκριμένη ασθένεια διατίθενται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω των κτηνιατρικών υπηρεσιών των Περιφερειών που έχουν και την ευθύνη για την καταγραφή των απολεσθέντων ζώων. Δεν προβλέπεται καμία αρμοδιότητα και εμπλοκή των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ στη διαδικασία αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού όπως και κάποιων άλλων ασθενειών για τις οποίες με βάση τους Κοινοτικούς Κανονισμούς υπάρχει η υποχρέωση κάθε χώρα να εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και εκρίζωσης. 

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι το επόμενο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί η προσπάθεια του ΕΛΓΑ για τη βελτίωση των Νόμων και των Κανονισμών με βάση τους οποίους λειτουργεί ο Οργανισμός. Βασικοί στόχοι αυτής της προσπάθειας είναι να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των εισφορών, επίσπευση της πληρωμής των αποζημιώσεων, καλύτερες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και περισσότερη ασφάλεια για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. 

Με απόφαση της Διοίκησης του ΕΛΓΑ το Υποκατάστημα της Λάρισας θα ενισχυθεί με 2 κτηνιάτρους που θα προσληφθούν με 8μηνες συμβάσεις προκειμένου να επισπευσθεί η πληρωμή των αποζημιώσεων. 

Τέλος, οι κ. Έξαρχος και Μποτός αναφέρθηκαν στις συζητήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάγκη υποστήριξης της κτηνοτροφίας με τη σωστή εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με κτηνιάτρους που θα είναι δίπλα στους κτηνοτρόφους. Πρόθεση της Διοίκησης είναι να συμμετάσχει και ο ΕΛΓΑ στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πρόληψης των ασθενειών των ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου