Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ηπειρος και Ευρυτανία

  
Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε όλη την επικράτεια, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, συσσωρεύσεων υδάτων και κατολισθήσεων. 
Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, ενώ δεκάδες κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της υπερχείλισης ποταμών σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τη μεγάλη κακοκαιρία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωσης της ευρείας σύσκεψης για τις πλημμύρες που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι. «Πρώτο καθήκον σήμερα είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και αύριο καθήκον μας θα είναι να αποκαταστήσουμε της ζημιές» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.
Τόνισε ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι η πρώτη προτεραιότητα, σημειώνοντας ότι κανείς δεν κινδύνευσε και εύχεται να μην κινδυνεύσει κανείς. Χαρακτήρισε, ωστόσο, θλιβερό γεγονός την κατάρρευση του Γεφυριού της Πλάκας, το οποίο, όπως είπε, θα ανακατασκευαστεί καθώς έχει πέσει μόνο το τόξο και έχουν μείνει οι βάσεις. Για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν στην περιοχή κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη και Πολιτισμού από την Αθήνα, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνία και με το ΕΜΠ, το οποίο προσφέρθηκε να κάνει δωρεάν τη μελέτη ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, ιδίως στη δυτική Ελλάδα, αλλά, όπως είπε, λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί πιθανό πρόβλημα από την υπερχείλιση του φράγματος στο Πουρνάρι Άρτας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενημέρωσε ότι τα κλιμάκια των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού, καθώς και κλιμάκιο τεχνικών, θα μεταβούν σήμερα στην Ήπειρο με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη.
Επίσης, θα μεταβεί στην Άρτα και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας, μαζί με τον γγ Σεραφείμ Τσόκα και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου.
Ο κ. Σακελλαρίδης, ανέφερε επίσης ότι έχουν κηρυχθεί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης η Ήπειρος και η Ευρυτανία. Τέλος, ανέφερε ότι προβλήματα υπάρχουν και στον Έβρο αλλά παρακολουθούνται από τον κρατικό μηχανισμό, ενώ έχει υπάρξει επικοινωνία και με τις γειτονικές χώρες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι αναπληρωτές υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Κατέρρευσε το Γεφύρι της Πλάκας - εκκενώθηκαν χωριά
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Κυριακής κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα, το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.
Στίς πληγείσες απο τη νεροποντή περιοχές της ΄Αρτας μετέβη σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, με ελικόπτερο από την Αθήνα, ύστερα απο εντολή του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για να συντονίσει απο κοντά τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει απο αύριο τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και της αρωγής των πληγέντων.
Η βροχή πάντως που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Τα χωριά που βρίσκονται στις εκβολές του ποταμού Άραχθου εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα, μετά το άνοιγμα του φράγματος στο Πουρνάρι, τα ξημερώματα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου(ΣΝΟ), που συνεδρίασε χθες το βράδυ στην Άρτα, οι κάτοικοι από τα χωριά Κομμένο, Λουτρό, Κεραμάτες, Νεοχώρι, Συκιές, μεταφέρονται με λεωφορεία σε γειτονικές περιοχές, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις. Μετά την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, εκφράζονται φόβοι και για το γεφύρι της Άρτας, καθώς το νερό έχει φτάσει στις καμάρες υποστήριξης. Ωστόσο, μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε όλο τον δήμο Νικολάου Σκουφά, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Σοβαρές ζημιές έχει προκαλέσει ο μεγάλος όγκος των υδάτων στην περιοχή Καναλακίου της Πρέβεζας, καθώς και στον Κάμπο του Φαναρίου, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Αχέρωντα. Η ίδια εικόνα, επικρατεί και στη Θεσπρωτία στον κάμπο των Φιλιατών, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Οι κάτοικοι, που βρίσκονται σε απόγνωση, μιλούν για πρωτοφανείς πλημμύρες.
Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.
Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.
Μάλιστα στα Σεισμόπληκτα, το Βοτανικό και την Κατσικά έχουν πλημμυρίσει και υπόγεια σπιτιών.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και των δήμων βρίσκονται επί ποδός και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να ενημερώνονται για τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικρατούν στην περιοχή τους.
Ο δήμος ζητά να κηρυχθεί το Αγρίνιο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Την κήρυξη του δήμου Αγρινίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των καταστροφών που έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ζητά ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, με αίτημα που υπέβαλε προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «οι μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς και οι ισχυρότατοι άνεμοι, προκάλεσαν πρωτοφανείς ζημίες σε υποδομές, αλλά και σε ιδιοκτησίες δημοτών».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμο, στην δημοτική ενότητα Παρακαμπυλίων έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στις τοπικές κοινότητες Χούνης, Αγίου Βλασίου και Κυπαρίσσου.
Στη δημοτική ενότητα Παναιτωλικού, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στις τοπικές κοινότητες Καστανούλας, Αγίας Βαρβάρας και Αγίας Παρασκευής.

Στην δημοτική ενότητα Παραβόλας, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις στην τοπική κοινότητα Λαμπιρίου, ενώ στην δημοτική ενότητα Μακρύνειας, υπάρχουν εκτεταμένες κατολισθήσεις στις τοπικές κοινότητες Δαφνιά, Καψοράχη, Μεσάριστας, Αγίου Ανδρέα, Γαβαλούς και Λιθοβουνίου.Ακόμη στην δημοτική ενότητα Αρακλύνθου, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες κατολισθήσεις στις τοπικές κοινότητες Ματαράγκας, Ζευγαρακίου, 'Ανω και Κάτω Κερασόβου.

Τέλος, έχει πλημμυρίσει η περιοχή Γεφύρια Αλάμπεη Ζευγαρακίου, επί της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων.
 

Διακοπές κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια
Πολλά είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί σε όλη την επικράτεια, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, συσσωρεύσεων υδάτων και κατολισθήσεων. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε πολλά σημεία, ενώ από τις 05:45 έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, λόγω υπερχείλισης όμβριων υδάτων σε σημείο της διαδρομής Αθήνα-Λιανοκλάδι. Οι επιβάτες μεταφέρονται με λεωφορεία από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδιού προς τον σιδηροδρομικό σταθμό Τιθορέας και αντίστροφα.
Κλειστή, από νωρίς το πρωί εξακολουθεί να παραμένει η Εγνατία Οδός και στα δύο της ρεύματα,στο τμήμα από Καλαμιά έως Κοίλα,του νομού Κοζάνης-στο 200ο χιλιόμετρο-λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, μετά την χθεσινοβραδινή ισχυρή βροχόπτωση.Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω της παλαιάς Eθνικής Οδού, Κοίλων – Βατερού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης «γίνεται προσπάθεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Εγνατίας Οδού και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να αντληθούν τα ύδατα και να αποκατασταθεί το πρόβλημα» ενώ «για προληπτικούς λόγους η Τροχαία Κοζάνης διέκοψε προσωρινά την κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού, και η κυκλοφορία διεξάγεται από την ενωτική οδό μέσω Κοίλων και Βατερού».
Παράλληλα, λόγω υπερχείλισης υδάτων του ποταμού Σπερχειού, διακόπηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λαμίας - Γοργοποτάμου (θέση Φραντζομύλου) και στην επαρχιακή οδό σιδηροδρομικού σταθμού Λιανοκλαδίου - Κωσταλεξίου. Η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας - Αθηνών μέσω Επαρχιακής οδού Μοσχοχωρίου - Γοργοποτάμου. Επίσης, λόγω πτώσης γέφυρας στο χωριό Περιβόλι, από τις 10:30 διεκόπη η συγκοινωνία από Περιβόλι Σπερχιάδας προς τα χωριά Κολοκυθιά- Μάρμαρα- Αργύρια- Ανατολή.
Στη Ροδόπη, λόγω υπερχείλισης των υδάτων, διακόπηκε η κυκλοφορία στις υδάτινες διαβάσεις Ποντικόρεμα, Λίσσος, Εβρίνος, Ιάσιο, Αεροκορυφή, Διώνη, Ιμέρου, Σκαλώματος, Δοκού, Κάλχα, Γρατίνη και Ηφαίστου, ενώ στην Ορεστιάδα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Πάλλης -Πενταλόφου λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων.
Στο Κιλκίς, λόγω υπερχείλισης των υδάτων του Γαλλικού ποταμού, διακόπηκε η κυκλοφορία στις ισόπεδες διαβάσεις: Επ. Ο. 'Ανω Ποταμιάς - Κάτω Ποταμιάς, Επ. Ο. Αργυρουπόλεως - Σεβαστού, Επ. Ο. Μανδρών - Γαλλικού. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς. Παράλληλα, εξαιτίας υπερχείλισης ποταμού διακόπηκε η κυκλοφορία για όλα τα οχήματα στην ισόπεδη διάβαση παραποτάμου Γαλλικού ποταμού επί της επαρχιακής οδού Ακροποταμιάς - Μελάνθιου-Λαοδικήνου. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτηρίους οδούς, αλλά δεν υπάρχουν αποκλεισμένοι οικισμοί. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Πολυκάστρου Θεσσαλονίκης, από το Λιμνότοπο (διασταύρωση κολιός), έως τη διασταύρωση Αξιοχωρίου εξαιτίας υπερκάλυψης οδοστρώματος από όμβρια ύδατα και λάσπη. Η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήρια επαρχιακή οδό Αξιοχωρίου Πολυκάστρου, μέσω των οικισμών Αξιοχωρίου και 'Ασπρου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή η διάβαση Ξηρόμερου στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου - Φαναρίου, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
Στην Καστοριά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 26ο έως 28ο χλμ, λόγω χιονόπτωσης και ισχυρών ανέμων, που μεταφέρουν όγκους χιονιού στο οδόστρωμα.
Στα Τρίκαλα, λόγω υπερχείλισης του Πηνειού στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κλοκοτού και Φαρκαδόνας, του δήμου Φαρκαδόνας Τρικάλων αγροτική περιοχή καλλιεργήσιμης και μη έκτασης, πενήντα περίπου στρεμμάτων, αλλά και τμήμα της επαρχιακής οδού Κλοκοτού Τρικάλων - Μαραθέας Καρδίτσας κατακλύστηκαν με νερά με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στην Επ. οδό Κλοκοτού Τρικάλων - Μαραθέας Καρδίτσας (ύψους γέφυρας Κλοκοτού )να μην είναι εφικτή.
Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για τη προστασία των διερχομένων ατόμων και οχημάτων από το σημείο. Η στάθμη των υδάτων είναι ανοδική.
Στην Ευρυτανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στα εξής σημεία:
- Επ. Ο. 10η χ/θ Δάφνης - Μαυρομάτας, Δήμου Αγράφων.
- Επ. Ο. Βαρβαριάδας - Μοναστηρακίου, από 6ο έως 9ο χλμ.
- Επ. Ο. Κερασοχωρίου - Αγράφων, Δήμου Αγράφων θέση Καρβασαράς, (15ο χλμ).
- Επ. Ο. Κερασοχωρίου - Παλαιοκατούνας, Δήμου Αγράφων, θέση Ακόνια, (8ο χλμ).
- Επ. Ο. Βελαώρας - Τοπολιάνων, Δήμου Αγράφων (διασταύρωση προς Κ. Ποταμιά Γρανίτσας).
- Επ. Ο. Ραπτόπουλου - Πρασιάς - Κέδρων, Δήμου Αγράφων, από 6ο έως 18ο χλμ.
- Επ. Ο. Κερασοχωρίου - Αγράφων, θέση κουφαλόρεμα.
- Όλο το επαρχιακό δίκτυο, της Δημοτικής ενότητας Αγράφων.
- Επ. Ο. Καρπενησίου - Προυσού, από οικισμό Ταύρος έως Διπόταμα.
- Επ. Ο. Προυσού - Ασπροπύργου.
- Επ. Ο. Ραπτόπουλου -Πρασιάς, (θέση Στάρτ).
- Επ. Ο. Κρικέλλου - Δομνίστας, 35ο χλμ.
- Επ. Ο. Λημερίου - Γρανίτσας, Δήμου Αγράφων 1η και 6η χ/θ.
- Επ. Ο. Καρπενησίου - Βελαώρας , θέση Σταυρός.
- Επ. Ο. Σιγγρέλου - Κρικέλλου, (θέση Βασιλικό), λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
- Στην Επ. Ο. Καρπενησίου - Προυσού, συχνές διακοπές κυκλοφορίας οχημάτων, λόγω πτώσεως βράχων και υλικών.
Επιπλέον, στις τοπικές κοινότητες Αγράφων - Επινιανών, Τριδέντρου και Βριγγιανών του δήμου Αγράφων, Δομνίστας και Στάβλων του δήμου Καρπενησίου και στις τοπικές κοινότητες του πρώην δήμου Προυσού(Προυσός, Καστανιά, Τόρνος, Ασπρόπυργος) και του πρώην δήμου Φούρνας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω βλάβης.
Στην Αχαΐα, περίπου στις 12:00, λόγω κατολίσθησης χωμάτινου όγκου, πραγματοποιήθηκε εκκένωση οκτώ σπιτιών, του χωριού Πλάκα Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων, ενώ στο σημείο παραμένει ένας κάτοικος προκειμένου, διασώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές.
Η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου είναι κλειστή λόγω ισχυρών ανεμών στη περιοχή, όπως και η πορθμειακή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης.

Τέλος, σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Καστοριάς, Αχαΐας και Αιτωλίας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου