Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Έκθεση - ΣΟΚ για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας - Απαιτείται δάνειο 52 δισ. έως το 2018 και haircut στο χρέος

Η Ελλάδα χρειάζεται τουλάχιστον μια χρονική παράταση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την Ευρώπη

  
Νέο δάνειο τουλάχιστον 52 δισ. ευρώ έως το 2018 και γενναία ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, όπως προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη σχετική έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δημοσιοποίησε σήμερα.

Στην έκθεσή του ΔΝΤ, υπό τον τίτλο "Greece - Preliminary draft debt sustainability analysis", τονίζεται πως η Ελλάδα έχει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχονται στα 51,9 δισ. ευρώ

Το ΔΝΤ επιμένει για νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ καθιστά επιτακτική την ανάγκη για χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την Ευρώπη η Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, αυτό είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την Ελλάδα. 

Όπως προειδοποιούν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% και ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ της τάξης του 1%, το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα (haircut).

Το ΔΝΤ προειδοποιεί για μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και αναγνωρίζει πως η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια. 

Δεδομένου του εύθραυστου του χαρακτήρα της δυναμικής του ελληνικού χρέους, οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον προτείνουν παρεμβάσεις όπως:
- παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων.  
- χορήγηση νέων δανείων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τουλάχιστον έως το 2018.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ μέσω της έκθεσής του (ημερομηνίας 26 Ιουνίου) εισηγείται πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μια 20ετή περίοδο χάριτος προτού ξεκινήσει να αποπληρώνει το χρέος, αλλά και οι τελικές πληρωμές χρέους να μην πραγματοποιηθούν νωρίτερα από το 2055
  

  
Το προφίλ του χρέους 

Όπως τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ, μέχρι και την τελευταία αναθέωρηση του ελληνικού προγράμματος (Μάιος 2014), το ελληνικό χρέος θεωρείτο βιώσιμο, αλλά εξαιρετικά ευάλωτο.

Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ υπολογιζόταν να μειωθεί στο 120% έως το 2020 και στο 117% έως το 2022. 

Όμως οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πολύ σημαντικοί.

Το ελληνικό χρέος είναι έκθετο σε μια σειρά από σοκ που συνδέονται με την πορεία της ανάπτυξης και της παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για τον λόγο αυτό, το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. 

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί και είχαν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι, το μεσοπρόθεσμο προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να βελτιωθεί έως και 13% του ΑΕΠ.

Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια το Ταμείο, οι μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν - σε όρους ασκούμενης πολιτικής - κατά το τρέχον έτος είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, οι οποίες για το διάστημα Οκτωβρίου 2015 - Δεκεμβρίου 2018 εκτιμώνται στα 50-52 δισ. ευρώ.

Από ευρωπαϊκής πλευράς απαιτούνται φρέσκα κεφάλαια τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ σε αυτόν τον ορίζοντα 3ετίας (έως το 2018).
 
   

Αποκρατικοποιήσεις

Σε εξαιρετικά αυστηρούς τόνους το ΔΝΤ βάλλει κατά των ελληνικών αρχών για τον πλήρη εκτροχιασμό και τις εξαιρετικά φτωχές επιδόσεις του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (τα έσοδα σε διάστημα πέντε ετών δεν ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ), ήρθε πλέον η ώρα για πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξετάσουν τελικά ποιες αποκρατικοποιήσεις μπορούν να προχωρήσουν. 

Για τα επόμενα χρόνια, μάλιστα, το ΔΝΤ δεν αναμένει ετησίως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

  
   
Ανάπτυξη και επιστροφή στις αγορές 

Η αδυναμία εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναγκάζει το Ταμείο να προχωρήσει σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως σημειώνεται, η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει το εύρος του 1,5-2% τα επόμενα χρόνια, ενώ για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο απαιτείται επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαρμογή ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων.

Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι απίθανο να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές υπό τις παρούσες συνθήκες

Για τον λόγο αυτό, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές, είναι αναγκαία η συμβολή των Ευρωπαίων με χορήγηση δανείου, ύψους 36 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου