Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

«O TEMPORA, O MORES!».-

[ Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΩΚΟΥ ]

Η ιδεολογική μήτρα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε εξ αρχής η ανανεωτική μεταρυθμιστική αριστερά (Ενιαίος Συνασπισμός).
    
Από το 2004 που πρωτοδημιουργήθηκε ο  ως συμμαχία αριστερών, μαρξιστικών, αντικαπιταλιστικών, διεθνιστικών, αντιιμπεριαλιστικών, κομμουνιστογεννών, οικολογικών ,αυτόνομων ριζοσπαστικών κινημάτων, με κύρια συνιστώσα τότε τον Συνασπισμό,αρχισε η θεωρητική εσωεκτροφή, καλλιέργεια μιάς δογματικά πρωτότυπης διεργασίας  αριστερής δυναμικής.
     
Η ενδοτόνωση πεποιθήσεων αριστερού δυναμισμού ενδυναμώθηκε  μέχρι και το πρώτο συνέδριο το 2013 ,όπου καθορίστηκε σαν κεντρικός στόχος και χαρακτήρας του σχήματος» « η ανατροπή δυνάμεων νεοφιλελευθερισμού και μνημονίων».
      
Στη συγκεκριμένη πανσπερμία συνιστωσών πρυτάνευσε από τότε το audiatur et altera pars = να ακούγεται και η άλλη πλευρά, ενώ ηδη πρωτοφάνηκαν  οι (κατά κοινή παραδοχή στην αριστερά) γκρίνιες και ξέχωρες ιδεολογικές εως ιδεοληψίας θεωρήσεις ανάμεσα σε στελέχη. (Ακόμα και σήμερα αυτό στην αριστερά το λένε …απόψεων σύνθεση).
          
Παρ όλα αυτά, η συστέγαση    όλων των παραπάνω συνιστωσών δεν θα ευδοκιμούσε αν το πρώτο μνημόνιο δεν αρχιζε να ριζοσπαστικοποιεί τα ασθενέστερα κυρίως οικονομικά κοινωνικά στρώματα που άρχισαν να ζητούν ρήξη και ανατροπή του παλιού σκηνικού.Αυτό και έδωσε τροφή στον  ΣΥΡΙΖΑ που ανέβαζε συνεχώς τους τόνους πολιτικής αντιπαράθεσης.
     
Πέρασε ο καιρός, ήρθε το δεύτερο  μνημόνιο, ήρθε κι’ ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
    
Από εδώ και μπρός η μπάλλα… χάνεται. Προχειρότητα, ιδεοληψίες, τραυματικές κουτοπονηριές, διαπραγμάτευση casual και dress-code, προφάσεις, ψεύδη, αντινομίες, συμβιβασμοί, προσωποκρατία, «λεβέντικες συ μπεριφορές»,πολιτικά επικίνδυνη κυβερνητική εσωστρέφεια, Chicken Game ,η χώρα σε εξαμηνη οικονομική… καταστολή και να’χεις από πάνω και τη Ζωή να κάνει στη Βουλή τα… δικά της.
      
Ερχεται λοιπόν και το τρίτο μνημόνιο,τα Capital Controls,η οικονομική αποσάρθρωση της χώρας στο ζενίθ και ο κόσμος στη γωνία, με αγωνία για το ..βουνό φορολογικών υποχρεώσεων που τον περιμένει.
           
Στη Βουλή σουρεαλισμός,το απόλυτο αλαλλούμ. Και το αποκορύφωμα: 4.30 το ξημέρωμα η Πρόεδρος (μία είναι η Πρόεδρος) να εκφωνεί ως άλλος Κικέρων κατά Κατιλίνα λόγο διαπρήσιο, αντιδραστικό, ενάντιο στο μνημόνιο και κατά.. πάντων.  “O tempora, o …mores!”.-
      
Και ενώ η Βουλή να αντιδρά εως χλευασμού,πολλοί να μίλησαν για  ενδεχόμενο κατάθεση πρότασης μομφής.
    
«Μας είδαν αλευρωμένους και μας πέρασαν για…μυλωνάδες!». Ετσι θα έλεγε η λαική θυμοσοφία.
    
Αν πάντως κανείς ανατρέξει στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων θα διαπιστώσει πως πρόταση μομφής προς Πρόεδρο Βουλής δεν έχει υπάρξει ποτέ. Εχει υπάρξει το 1911 παραίτηση προέδρου Βουλής, του Ν.Στράτου, συγγενούς της συζύγου Βαρουφάκη όταν ηταν κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου, επειδή ήλθε σε αντιπαραθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης για νόμο της κυβέρνησης ,ο οποίος υπουργός ήταν μέγιστη προσωπικότητα της εποχής, ο Δημητρακόπουλος. Και παρ’ότι οΒενιζέλος τον κάλυψε ,κατέβηκε από την έδρα και είπε πως «από την στιγμή που το κόμμα που με εξέλεξε και ερχομαι σε αντιπαράθεση μαζί του, παραιτούμαι».
   
Δικαιούμαι λοιπόν εγώ η δεν δικαιούμαι σαν πολίτης,το λιγώτερο, να φωνάξω:“O tempora ,o mores”!.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου