Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Στα 28 εκατομμύρια οι υποχρεώσεις των Δήμων της Φθιώτιδας

Αυξητική δυναμική έχουν αποκτήσει οι υποχρεώσεις των Δήμων της Φθιώτιδας σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε στο Κοινοβούλιο το Υπουργείο Εσωτερικών. 




 *Του Θανάση Ζεκεντέ
Οικονομολόγου MSc



Για πρώτη φορά γνωστοποιούνται στοιχεία για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των Δήμων, αποδεικνύοντας πως αποτελούν υπολογίσιμο μέγεθος. Οι συνολικές υποχρεώσεις των επτά Δήμων της Φθιώτιδας ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια ευρώ

Από αυτές οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (υποχρεώσεις σε προμηθευτές και ασφαλιστικούς φορείς κλπ) είναι 10,6 εκατομμύρια ευρώ και οι μακροπρόθεσμες είναι πάνω από 17,3 εκατομμύρια (τραπεζικός δανεισμός άνω του έτους), έναντι 16,1 εκατομμύρια που ήταν οι τραπεζικές υποχρεώσεις των Καποδιστριακών Δήμων της Φθιώτιδας.


Από τα χρέη ανά μόνιμο κάτοικο προκύπτει πως οι Δήμοι Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, Στυλίδας και Λοκρών καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις, με χρέος ανά κάτοικο που ξεπερνά τα 300€, ενώ οι Δήμοι Δομοκού, Μακρακώμης και Λαμίας έχουν υποχρεώσεις που δεν ξεπερνούν τα 91€ ανά μόνιμο κάτοικο και βρίσκονται σε σχετικά καλύτερη θέση.


Η επιδείνωση των οικονομικών δεδομένων των Δήμων σχετίζεται αφενός με τη μείωση της επιχορήγησης από τους κεντρικούς αυτοτελούς πόρους και αφετέρου με τη μείωση των εσόδων των Δήμων από ανταποδοτικά τέλη. Η οικονομική συγκυρία πυροδοτεί τα οικονομικά των Δήμων και δημιουργεί δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον τους και ειδικά για τους Δήμους εκείνους οι οποίοι έχουν υψηλές υποχρεώσεις ανά κάτοικο.



1 σχόλιο:

  1. ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΙΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ.

    ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΑΠ ΟΣΟ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου