Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Διευκρινίσεις σχετικά με τις επιλογές υποδιευθυντών Σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΣΕΚ και υπευθύνων τομέα



 
Αυτές τις ημέρες υποβάλλονται αιτήσεις συναδέλφων για την συμμετοχή τους στις διαδικασίες κρίσεις Υπ/ντών σχολικών μονάδων και υπευθύνων τομέων ΣΕΚ από τα όργανα διοίκησης, ύστερα από υπόδειξη των Συλλόγων διδασκόντων αντίστοιχου αριθμούς συναδέλφων σε κάθε σχολική μονάδα. Προκειμένου να αποφευχθεί όποια σύγχυση όσον αφορά ποιοί εκπαιδευτικοί δικαιούνται να πάρουν μέρος ως υποψήφιοι υποδιευθυντές και υπεύθυνοι τομέων σε αυτές τις κρίσεις με τον Ν. 3848/10, διευκρινίζουμε τα εξής σύμφωνα με τα ισχύοντα:


  1. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο βασικός νόμος για την εκπαίδευση 1565/85 ισχύει και προβλέπει ποια τα όργανα διοίκηση των σχολικών μονάδων στη ΤΕΕ, καθώς και ο καθορισμός αρμοδιοτήτων κάθε κλάδου και ειδικοτήτων (άρθρα 10, 11,14). 
  2. Για τις επιλογές των υποδιευθυντών Σχολικών μονάδων (ΕΠΑ.Λ, ΕΠΑ.Σ & ΣΕΚ) και υπευθύνων τομέα ισχύει το άρθρο 11 παρ. 5 του νόμου 3848/10,πανομοιότυπη διατύπωση με όσα ίσχυσαν στις προηγούμενες κρίσεις των υποδιευθυντών και υπευθύνων τομέων δηλαδή το κεφάλαιο Δ΄, άρθρο 7 νόμου 3467/21-6-2006. Επιπρόσθετα τώρα δίδεται η δυνατότητα της συμμετοχής ως υποδιευθυντών όλων των εκπαιδευτικών (ασχέτου κλάδου) σε όλες τις σχολικές μονάδες αρκεί να υπηρετεί κάποιος οργανικά σε αυτές (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & ΣΕΚ, όπως θα δούμε πιο κάτω.
  3. Προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα με το άρθρο 11 παρ. 5 του νόμου 3848/10.
«Ως υποδιευθυντές σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υποδιευθυντές Σ.Ε.Κ., στα οποία ασκούνται τριακόσιοι τουλάχιστον μαθητές και τα οποία λειτουργούν σε πρωινό και απογευματινό κύκλο, καθώς και ως υπεύθυνοι τομέων Σ.Ε.Κ. επιλέγονται εκπαιδευτικοί με οκταετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, που υπηρετούν κατά το χρόνο επιλογής με οργανική θέση στη σχολική μονάδα, την οποία αφορά η επιλογή και, προκειμένου για υποδιευθυντές και υπευθύνους τομέων Σ.Ε.Κ., ανήκουν σε κλάδο ή ειδικότητα που προβλέπεται για το Σ.Ε.Κ. Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς εκπαιδευτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.
Οι ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων υποψηφιοτήτων»

Συμπέρασμα:   

α) Από τα ποιο πάνω προκύπτει ότι δικαίωμα συμμετοχής στις επιλογές υποδιευθυντών σχολικών μονάδων έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων και ειδικοτήτων αρκεί να ανήκουν οργανικά στο σχολείο που θα επιλεγούν (ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ).   

β) Για τα ΣΕΚ η βασική προϋπόθεση που θέτει ο νομοθέτης, εκτός της οκταετούς εκπαιδευτικής υπηρεσίας, είναι οι συνάδελφοι που επιθυμούν να συμμετέχουν στις κρίσεις,  ο κλάδος και η ειδικότητα που ανήκουν πρέπει να αντιστοιχεί σε τομέα και ειδικότητα που λειτουργεί στο ΣΕΚ, που θα διεκδικήσει θέση υποδιευθυντή ή υπευθύνου τομέα, χωρίς να αποκλείει τη συμμετοχή στις διαδικασίες αυτές κάποια κατηγορία εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων της ΤΕΕ.

γ) Είναι αυτονόητο ότι οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να καταλάβουν θέση υποδιευθυντή ή υπευθύνου τομέα πρέπει να προέρχεται από τις σχολικές μονάδες που εξυπηρετεί το ΣΕΚ. 

Υ.Γ. Για την πληρέστερη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων και συναδέλφων επιπλέον με το παρόν επισημαίνουμε την ισχύ (για τον κλάδο ΤΕ01) των Γ2/3325/4-9-89,  Γ2/2662/16-5-94  &  Γ2/967/2-3-99 στο θέμα των αναθέσεων, και γι’ αυτό παρακαλούμε ώστε να αποφεύγονται οι ανούσιες γραφειοκρατικές διατυπώσεις και παρερμηνείες, σκόπιμα ή μη για το καλό της εκπαίδευσης των μαθητών και την εύρυθμη λειτουργία της εργαστηριακής εκπαίδευσης


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                           ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ                               ΕΛΕΝΗ ΣΕΡΦΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου