Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» ΣΤΗΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗ

Καταγγελία πολιτών για παράνομη απόθεση ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ στο χώρο συγκέντρωσης των οικιακών αποβλήτων (ΧΑΔΑ), με αποτέλεσμα να τα συλλέγει η υπηρεσία που συγκεντρώνει τα οικιακά απόβλητα και να καταλήγουν στο χώρο διάθεσης οικιακών, μη επικινδύνων αποβλήτων.

Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α

ΠΡΟΣ:
1. Δήμο Λοκρών, Δήμαρχο κύριο Νίκο Λιόλιο,
2.Προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:
3. Προς τον Εισαγγελέα Λαμίας
4. Προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας,
Γενική Γραμματέα κυρία Πόπη ΓΕΡΑΚΟΥΔΗ,
5. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κύριο Κλέαρχο Περγαντά, ΠΛΑΤΕΙΑ
6. Προς τον Συνήγορο του Πολίτη,


ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» ΣΤΗΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗ, ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ, ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

1. ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Θέτουμε υπόψη σας τα κατωτέρω και σας καλούμε να ελέγξετε και να επιβάλετε την εφαρμογή των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων ώστε:

Α) να προστετευθεί η Δημόσια Υγεία

Β) να αποφευχθεί οικολογική υποβάθμιση και καταστροφή της ευρύτερης περιοχής
στην Αταλάντη Λοκρίδας,

από την παράνομη διάθεση των αποβλήτων της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» την αποκαλούμενη από τους κατοίκους της περιοχής: «DIXAN”.

Συγκεκριμένα:


Στην Αταλάντη στο Δήμο Λοκρών, του Νομού Φθιώτιδας λειτουργεί η βιομηχανία «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» η οποία παράγει απορρυπαντικά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην ιστοσελίδα με το προφίλ της εταιρείας, το 2007, η «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ», ενημέρωνε το κοινό για την ετήσια παραγωγή της στο εργοστάσιο στην Αταλάντη:
- 100.000 τόνους απορρυπαντικών σε σκόνη
- 100.000 τόνους απορρυπαντικών σε υγρή μορφή
- 25.000 τόνους σε πρώτες ύλες.

Τα απόβλητα της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» διατίθενται χωρίς την απαιτούμενη επεξεργασία:

Α) με απευθείας διάθεση στον περιβάλλοντα χώρο της «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ», αποτελώντας εστία μόλυνσης της περιοχής,

Β) με παράνομη απόθεση στο χώρο συγκέντρωσης των οικιακών αποβλήτων, με αποτέλεσμα να τα συλλέγει η υπηρεσία που συγκεντρώνει τα οικιακά απόβλητα και να καταλήγουν στο χώρο διάθεσης οικιακών, μη επικινδύνων αποβλήτων.

Επιπλέον τα χημικά απόβλητα της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» καίγονται προκαλώντας ατμοσφαιρική ρύπανση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Οι κάτοικοι της Αταλάντης διακρίνουν τον χαρακτηριστικό «άσπρο» καπνό από την καύση των χημικών αυτών αποβλήτων της «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ», δεδομένου ότι:

α) στην περιοχή της Λοκρίδας η διάθεση των αποβλήτων γίνεται με υγειονομική ταφή, και

β) η ανάφλεξη των αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής συμβαίνει συχνά, είτε από ατύχημα λόγω σύνθεσης των αποβλήτων και καιρικών συνθηκών, είτε ηθελημένα από άτομα που παράνομα βάζουν φωτιά για να συγκεντρώσουν τα μέταλλα που βρίσκονται στους χώρους υγειονομικής ταφής.


ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Θεωρούμε απαραίτητη την συνέχιση λειτουργίας της βιομηχανίας “ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ” η οποία παρέχει θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Εκτιμούμε όμως παράλληλα ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση δεν νομιμοποιεί την παραβίαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Εκτιμούμε ότι η εξασφάλιση της παραγωγικής διαδικασίας της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» δεν δικαιολογεί την πρόκληση καταστροφής των φυσικών πόρων, ήτοι των υδατικών πόρων, του εδάφους, της πανίδας και χλωρίδας της περιοχής.

Η οικονομική αποτίμηση των φυσικών πόρων, στην οποία προβαίνει συστηματικά στις εκθέσεις του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, είναι πολύ μεγαλύτερη από το πρόσκαιρο κέρδος που αποκομίζει η βιομηχανία «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» από την παράνομη διάθεση των αποβλήτων της. Συνεπώς η ζημία που υφίσταται η περιοχή από τον παράνομο τρόπο διάθεσης των αποβλήτων της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» είναι μεγαλύτερη από το όφελος που αποκομίζει από την λειτουργία της.

Οι συνέπειες της καταστροφής των φυσικών πόρων είναι ήδη ορατές σήμερα, αλλά θα είναι ακόμα περισσότερο εμφανείς στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Η ανοχή της παρανομίας για την απόκτηση πρόσκαιρου κέρδους και η αδυναμία άσκησης ελέγχου και επιβολής των απαιτουμένων κυρώσεων από την Ελληνική πολιτεία, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης, που αποτελούν τον κορμό της ευρωπαϊκής και εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η νομοθεσία αυτή παραβιάζεται με την αδράνεια και την ανοχή της ελληνικής διοίκησης απέναντι στην παράνομη διάθεση των αποβλήτων της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ».


ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η λειτουργία της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και να μη θέτει σε κίνδυνο:

Α) την Δημόσια Υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής,

Β) το ευρύτερο περιβάλλον της Λοκρίδας, ήτοι τους υδατικούς πόρους, την ατμόσφαιρα, το φυσικό περιβάλλον, το έδαφος.

Γ) την οικονομία της περιοχής που επηρεάζεται από την ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλεί η βιομηχανία της «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ», και ειδικότερα:
Γ.1) την γεωργική παραγωγή,
Γ.2)την κτηνοτροφική παραγωγή,
Γ.3) τον τουρισμό, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή είναι τουριστική και διαθέτει «γαλάζιες παραλίες», σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πιστοποίησης, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό τουριστών τους θερινούς αλλά και τους χειμερινούς μήνες.

2. ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ»

Κατωτέρω παρατίθενται οι βασικές διατάξεις της νομοθεσίας που παραβιάζονται από την παράνομη διάθεση των επικινδύνων αποβλήτων της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ»:

2.1. Νόμος 1650/1986 για τη προστασία του περιβάλλοντος, όπως τροποποιήθηκε από το Νόμο 3010/2002, ΦΕΚ 91/Α/2002,
2.2.Υγειονομική Διάταξη Ειβ221/1065, περί διαθέσεως λυμάτων και υγρών βιομηχανικών αποβλήτων
2.3.ΚΥΑ 13588/725/2006, ΦΕΚ 383/Β/2006, μέτρα, όροι και περιορισμοί για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων σε συμμόρφωση με την Οδηγία 91/689/ΕΟΚ,
2.4.ΚΥΑ 24944/1159/2006, ΦΕΚ /Β/2006, έγκριση γενικών τεχνικών προδιαγραφών για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων
2.5.Υ.Α. 8668/2007, έγκριση του Εθνικού Σχεδιασμού διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων
2.6.Οδηγία 91/689/ΕΟΚ για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα μέχρι την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της οδηγίας 2008/98/ΕΚ,
2.7.Οδηγία πλαίσιο 2008/98/ΕΚ για τη διαχείριση των αποβλήτων, που έπρεπε να έχει ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη από το έτος 2010.


3. ΑΙΤΗΜΑ

Σας καλούμε:

Α) να προβείτε άμεσα στους αναγκαίους ελέγχους,

Β) να επανεξετάσετε την άδεια διάθεσης απόβλήτων της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ»,

Γ) να εξασφαλίσετε ότι τα απόβλητα της βιομηχανίας «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗ» διατίθενται με τον νόμιμο τρόπο και με χρήση της Βέλτιστης Διαθέσιμης Τεχνολογιας για:
- τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας,
- την προστασία του περιβάλλοντος,
- τον σεβασμό της εθνικής νομοθεσίας
- τον σεβασμό της νομοθεσίας περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- να διασφαλίσετε την εφαρμογή της αρχής του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου περιβάλλοντος: «Ο ρυπαίνων πληρώνει»
- να διασφαλίσετε την εφαρμογή της αρχής του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου περιβάλλοντος: « της επανόρθωσης της ζημίας στο περιβάλλον»

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.

Επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας
ως πολίτες της Ελλάδας:

Α) για αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις που ορίζονται στον Αστικό Κώδικα και στην ΚΥΑ 13588/725/2006, για πρόκληση ζημίας προς τρίτους και το περιβάλλον
Και ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι :

Α) Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλες και

Β) Αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας και την υπευθυνότητα με την οποία θα εξετάσετε το αίτημά μας, γνωρίζοντας τον ιδιαίτερο φόρτο εργασίας που έχετε.


Με εκτίμηση,

Οι καταγγέλοντες
Κάτοικοι του Δήμου Λοκρών

1 σχόλιο:

  1. tosa xronia me tin 'xomateri' pros tus agius anarguirus to ti toxiko exi katalixi stin thalasa pu kanun mpanio ta pedia mas den legete. kanenos den idroni to auti tu

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου