Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Γιατί δεν έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο τα "πόθεν" έσχες των αιρετών του Δήμου Λοκρών;

Καστανίδης: Να ποιοι αιρετοί αρνούνται δημοσιοποίηση «πόθεν έσχες»

aftodioikisi / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απροθυμία των αιρετών να προσκομίσουν τα απαιτούμενα στοιχεία και σε κάποιες περιπτώσεις η καθυστέρηση εκ μέρους των δήμων να ολοκληρώσουν την κατασκευή των ιστοσελίδων τους ευθύνονται εν πολλοίς στη μη εφαρμογή διάταξης του «Καλλικράτη», που υποχρεώνει τους αιρετούς άρχοντες να αναρτούν στο Διαδίκτυο τις δηλώσεις περιουσιακής τους κατάστασης.

Πρόκειται για την εφαρμογή διάταξης του Ν. 3852/2010 που ορίζει ότι ο[.....]

δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και τα μέλη της επιτροπής ποιότητας ζωής σε κάθε δήμο είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή και απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας να ενημερωθεί αν όλοι οι δήμοι έχουν τηρήσει την υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν σταδιακά στο υπουργείο Εσωτερικών και εν συνεχεία εστάλησαν από τον υπουργό Χάρη Καστανίδη στη Βουλή, δείχνουν ωστόσο ότι πολλοί αιρετοί δεν έχουν ανταποκριθεί στην εκ του νόμου υποχρέωση δημοσιοποίησης της δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης.

Από τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι σε πολλές περιπτώσεις είτε οι δήμαρχοι επικαλούνται τις καθυστερήσεις στην τεχνική ολοκλήρωση των ιστοσελίδων των δήμων τους και δηλώνουν ότι αυτές βρίσκονται σε φάση κατασκευής είτε απλώς ενημερώνουν ότι κάποιοι υπόχρεοι δεν έχουν ανταποκριθεί στην υποχρέωση τους και δεν έχουν προσκομίσει τα απαιτούμενα στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου.


Ο Δήμος Αθηναίων. Ανάμεσα στους δήμους που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων των υπόχρεων είναι και ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Σε έγγραφο του γενικού γραμματέα του δήμου Αθηναίων Θόδωρου Λιβάνιου, με ημερομηνία αποστολής την 12.09.2011, αναφέρεται ότι μέχρι τούδε μόνον ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και ακόμη 14 υπόχρεοι έχουν αναρτήσει στο διαδίκτυο δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2011. Υπάρχουν όμως και 20 αιρετοί που ήταν υποχρεωμένοι να αναρτήσουν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης στην ιστοσελίδα και δεν το έχουν πράξει.

Εκτός από το δήμαρχο, έχουν προβεί στη δημοσιοποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης οι αντιδήμαρχοι Αγγελική Αντωνοπούλου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αναστάσιος Αβραντίνης, Ανδρέας Βαρελάς, Εύα Κοντοσταθάκου και Νίκος Κόκκινος, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευγένιος Κολλάτος, Νίκος Βαφειάδης, Φώτης Ιγνατίου, Ελένη Κατσούλη, Αθανάσιος Σπυράκος, Γιώργος Δημόπουλος, Γιώργος Μπρούλιας.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων δεν έχουν αναρτήσει, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης οι υπόχρεοι Σουλτάνα Σπυροπούλου, Άννα Φιλίνη, Νέλλη-Κανέλλα Παπαχελά, Καλλιόπη Γιαννοπούλου, Στυλιανός Λάμπρου, Φίλιππος Δραγούμης, Ιωάννα Γεννηματά, Μαρία Κουβέλη, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασιλική Τριφύλλη, Ηλίας Ψινάκης, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Φώτης Προβατάς, Γιώργος Αποστολόπουλος, Χρήστος Τεντόμας, Εμμανουήλ Δανδουλάκης, Νικόλαος Μιχαλολιάκος, Αικατερίνη Δωρή, Ελένη Πορτάλιου, Δημήτριος Κωνσταντάρας.

Δήμος Θεσσαλονίκης. Στον αντίποδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, προς ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, απέστειλε έγγραφο σύμφωνα με το οποίο όλοι οι υπόχρεοι έχουν αναρτήσει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
 

«Όχι στη δημοσιοποίηση»

Ενδεικτικά και σύμφωνα με το πλήθος εγγράφων που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, στο Δήμο Φυλής οι αιρετοί που είναι υποχρεωμένοι να αναρτήσουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης έχουν αποστείλει ερώτημα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα και μέχρι την απάντηση της αρχής δεν αναρτούν τις δηλώσεις.

Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Γιώργος Χριστόπουλος δηλώνει ότι με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «θωρακίζεται η διαφάνεια κατά τη διοίκηση των δημοτικών πραγμάτων», ενώ η διάταξη του Καλλικράτη για τη δημοσιοποίηση με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου «είναι ατελής ως προς τη διαδικασία, καθώς δεν διευκρινίζονται οι ειδικότεροι όροι της ανάρτησης, ο χρόνος, η διάρκεια της και οι έννομες συνέπειες από την παράλειψή της».

«Σε κάθε περίπτωση, φρονούμε ότι, υπό το επιχείρημα της ενίσχυσης και της θωράκισης της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση στο Διαδίκτυο της περιουσιακής κατάστασης των αιρετών και της οικογένειας τους, πιθανόν να τίθενται σε κίνδυνο προσωπικά αγαθά αυτών, χωρίς -στην ουσία- να υπάρχει βάσιμος διάλογος, αφού η διαφανής δημοτική δράση επιβάλλεται και τηρείται με την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου», απαντά ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου στο αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να ενημερωθεί τι έχει πράξει ο δήμος σε σχέση με την εφαρμογή της διάταξης.

Στο Δήμο Κηφισιάς μόνον ο δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης, το ίδιο και στο Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, δηλ. ο δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός.

Υπάρχουν όμως και αιρετοί, σύμφωνα με το έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, οι οποίοι δεν προσκόμισαν καν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης στο δημοτικό κατάστημα γιατί «αντιτίθενται στην τακτική της ανάρτησης τους στην ιστοσελίδα του Δήμου Πολυγύρου"».

Στο Δήμο Προσοτσάνης, 11 αιρετοί δεν τήρησαν τη διαδικασία του Ν. 3852/2010, ανάμεσα τους αντιδήμαρχοι και τακτικά μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Μεταξύ των δήμων που ορισμένοι αιρετοί δεν ανήρτησαν τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης είναι και ο Δήμος Περιστερίου, αν και μέχρι στιγμής έχουν αναρτηθεί οι δηλώσεις του δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, των αντιδημάρχων και μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Στο Δήμο Καρύστου, όλοι οι αιρετοί έχουν υποβάλει ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης η οποία όμως δεν έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο διότι, σύμφωνα με υπεύθυνη δήλωσή τους, «δεν επιθυμούν τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων τους».

Ανάμεσα στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή υπάρχει και έγγραφο αντιδημάρχου από δήμο στη Μακεδονία που δηλώνει ότι τα περιουσιακά του στοιχεία τα έχει αποκτήσει από την εργασία του· εφιστά την προσοχή των αρμοδίων και τους καθιστά υπεύθυνους έναντι οποιασδήποτε βλάβης υποστεί, «επειδή οι καιροί που διανύουμε είναι ιδιαίτερα δύσκολοι και η δημοσιοποίησή τους μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερους κινδύνους».

Ενδεικτικά, επίσης, στο Δήμο Μαρώνειας-Σαπών του νομού Ροδόπης, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, μόνον ο δήμαρχος Ηλίας Ιωαννάκης έχει αναρτήσει τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης.

Ο Δήμος Αμφίπολης ενημερώνει ότι «στο δήμο υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία». Ο Δήμος Αριστοτέλη ενημερώνει ότι «ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι έχουν αναρτήσει στην ιστοσελίδα του δήμου τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης».

Εξάλλου, σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας οκτώ δήμοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Ωστόσο στους δήμους Αργιθέας, Νοτίου Πηλίου, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, Λοκρών, Ορχομενού και Σκύρου, ενώ έχουν κατατεθεί οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, αυτές δεν έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.

Επίσης, οι δήμοι Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Αγράφων, Καρπενησίου, Ιστιαίας-Αιδηψού δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια αναφορικά με την υποχρέωση τους για τη δημοσιοποίηση της περιουσιακής τους κατάστασης, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχουν και δήμοι που δεν έχουν απαντήσει παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο Δήμος Λοκρών δηλώνει ότι έχει αποστείλει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των μελών του δημοτικού συμβουλίου στην Αρχή καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Ο δήμαρχος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου Ευάγγελος Τετριμίδας αναφέρει σε έγγραφό του ότι η δήλωση περιουσιακής του κατάστασης έχει αποσταλεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανάρτησής της στο Διαδίκτυο. Σημειώνει όμως παράλληλα ότι «τόσο οι αντιδήμαρχοι όσο και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής έχουν ενημερωθεί μέσω των υπηρεσιών του δήμου για την ανάρτηση της δήλωσης στο Διαδίκτυο. Καθένας όμως είναι ατομικά υπεύθυνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Ο δήμαρχος Ορχομενού Βοιωτίας Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης δηλώνει ότι η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί επειδή υπήρξαν καθυστερήσεις στη συλλογή των στοιχείων και επειδή ακόμη κατασκευάζεται η ιστοσελίδα.

«Όταν συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο», περιορίζεται να δηλώσει ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Ιωάννης Πατσαντάρας. 

Ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Ζάχος Χριστοφής στην Εύβοια ενημερώνει απλώς ότι «όλοι οι αιρετοί ενημερώθηκαν ότι πρέπει να υποβάλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση και να τη δημοσιοποιήσουν στην ιστοσελίδα του δήμου». 

Ο δήμαρχος Χαλκιδέων Θανάσης Ζεμπίλης ενημερώνει μόνο για τη δική του δήλωση ότι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου.




Τήρησαν τη διαδικασία


Ο Δήμος Δράμας έχει δηλώσει ότι το σύνολο των αιρετών τήρησαν την προβλεπόμενη διαδικασία, το ίδιο και ο Δήμος Αβδήρων του νομού Ξάνθης.

Ομοίως, και οι δήμοι Βόλου και Τυρνάβου και Δίου-Ολύμπου ενημερώνουν ότι εφαρμόζονται πλήρως οι διατάξεις του νόμου, ενώ ο Δήμος Σκιάθου αναφέρει ότι έχουν αναρτηθεί οι δηλώσεις του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.

2 σχόλια:

  1. ΔΑΚΤΥΛΟΔΕΙΚΤΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΩΣ ΔΗΜΟΣ.
    Ο ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ ΦΙΓΟΥΡΑΡΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
    ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ?
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου