Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση ΠΑΣΕΒΕ για την κατάργηση της Κυριακής αργίας


Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ προς εξυπηρέτηση των μεγαλέμπορων και των μονοπωλίων του χώρου, προωθεί νομοθετικό διάταγμα, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τις επόμενες βδομάδες, με στόχο να έχει ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στο Γενάρη, οι διατάξεις του προβλέπουν:

Επιτρέπεται όλες τις Κυριακές του χρόνου η λειτουργία των καταστημάτων με επιφάνεια μέχρι 250 τετραγωνικά μέτρα, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Ο περιορισμός των τετραγωνικών υποτίθεται ότι γίνεται για... προστασία των «μικρών» εμπόρων. Μόνο που οι μικρέμποροι ανέκαθεν τόνιζαν ότι εκείνο που λείπει δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά οι πελάτες που μπορούν να αγοράσουν τα εμπορεύματά τους.

Όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά επτά Κυριακές το χρόνο, και συγκεκριμένα, δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα (κατ' εξαίρεση φέτος η δεύτερη Κυριακή θα είναι η 30ή Δεκέμβρη), μία πριν το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων) και από μία σε καθεμιά από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, την πρώτη Κυριακή κάθε περιόδου.

Αυξάνονται - με εξαίρεση την αγορά αυτοκινήτου - από δύο σε τέσσερις οι εκπτωτικές περίοδοι στη διάρκεια του χρόνου. Συγκεκριμένα, η πρώτη θα είναι από τη δεύτερη Δευτέρα του Γενάρη μέχρι το τέλος Φλεβάρη, η δεύτερη από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιούλη μέχρι το τέλος Αυγούστου, η τρίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μάη και η τέταρτη το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.


Αυτή η προοπτική  βάζει «βόμβα» στο θεσμό της Κυριακάτικης αργίας και δημιουργεί προϋποθέσεις κατάργησης όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.  Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους  που θα γονατίσουν κάτω από το κόστος μιας τέτοιας απόφασης.  Όσες ώρες, όσες μέρες και όσες Κυριακές να ξεροσταλιάζουμε στα μαγαζιά μας.  Όσες Κυριακές και να ανοίξουμε, όσες προσφορές και εκπτώσεις να κάνουμε. 

Ο τζίρος των μικρών καταστημάτων δεν πρόκειται να αυξηθεί λειτουργώντας και τις Κυριακές. Αντίθετα θα αυξηθούν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ δεν έχουν καμία δυνατότητα να λειτουργούν κάθε μέρα – όλη μέρα. Τα μικρά καταστήματα τα κλείνει η κυριαρχία των μονοπωλίων στο εμπόριο και τη διανομή, η φτώχεια των εργαζομένων που εξαπλώνεται, η βαριά φορολογία και τα χαράτσια.

Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας θα είναι τα πολυκαταστήματα που θα ανοίξουν και θα λειτουργούν παρά και ενάντια στα όσα λέει η κυβέρνηση, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού που η ΕΕ κατοχυρώνει και υπερασπίζεται. Άλλωστε οι μεγαλέμποροι είναι αυτοί που θέτουν και απαιτούν την κατάργηση της Κυριακής αργίας και με κάθε τρόπο την υπονομεύουν.

Τον μειωμένο τζίρο δεν τον κάνουν οι λιγότερες εργάσιμες μέρες, ούτε η «ψυχολογία» του αγοραστικού κοινού όπως ισχυρίζονται, αλλά η κάθετη πτώση του βιοτικού επίπεδου των εργαζομένων, η τεραστία ανεργία (συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης), το γεγονός ότι 3,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτή είναι η πολική που υπηρετεί τα μονοπώλια, τα μεγάλα εμπορικά συμφέροντα, και όλους εκείνους που θέλουν το λαό με τσακισμένα δικαιώματα προκειμένου να εξασφαλίσουν  την κερδοφορία τους εάν και εφόσον υπάρξει κάποια αναιμική ανάκαμψη.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρέμποροι δεν έχουν να ωφεληθούν απολύτως τίποτα από την κατάργηση της αργίας για 6 Κυριακές το χρόνο. Αντίθετα θα βρεθούν μπροστά σε νέα σοβαρά προβλήματα προς όφελος των μεγάλων εμπορικών συμφερόντων.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αυξήσει την ανεργία στο χώρο του εμπορίου, γι' αυτό πρέπει πιο αποφασιστικά να διαμορφωθεί κοινό μέτωπο εμποροϋπαλλήλων, μικρών καταστηματαρχών, για την απόκρουση αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης κυβέρνησης-μεγαλέμπορων

Η απελευθέρωση του ωραρίου πρέπει να ανησυχήσει όλους τους εργαζόμενους, καθώς η εφαρμογή της στον κλάδο του εμπορίου σηματοδοτεί προοπτικά την επέκτασή της και σε άλλους.

Η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ στη Φθιώτιδα, καλεί όλους τους συναδέλφους να αντιταχθούν σθεναρά σε τέτοιου είδους  σενάρια και να παλέψουν μαζί με τους εργατοϋπάλληλους να μην περάσουν στην πράξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου