Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ανακοίνωση Ν.Ε Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ για το ΤΕΙ Στερεάς


Λαμία 2/10/14
                              
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
   
Είναι πλέον κλασσική η συνταγή που ακολουθεί η μνημονιακή κυβέρνηση για όλα τα σοβαρά ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας: Δημιουργεί ένα  πρόβλημα εξυπηρετώντας μια αντιλαϊκή πολιτική και από τη συσσώρευση των νέων αρνητικών καταστάσεων που αυτή η ίδια πολιτική παράγει,  επιδιώκει να τα αντιμετωπίσει  δημιουργώντας  ένα νέο μεγάλο πρόβλημα.
     
Αυτή ακριβώς τη συνταγή ακολούθησε και ο Υπουργός Παιδείας για το ΤΕΙ Στερεάς. Είναι γνωστά τα προβλήματα οικονομικά, διοικητικά και λειτουργικά, τόσο αυτά που προϋπήρχαν, όσο και αυτά που δημιούργησε η συγχώνευση των ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας με την εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ», το οποίο είναι η βασική αιτία για τη γιγάντωση και τη δημιουργία των νέων οξύτατων προβλημάτων.
     
Με το νόμο αυτό η κυβέρνηση επεδίωξε, να περιορίσει το κόστος λειτουργίας των ΑΕΙ και όχι μόνο σύμφωνα με τις μνημονιακές απαιτήσεις, ενώ στην πραγματικότητα επεδίωκε την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης με τη μείωση της χρηματοδότησης, απολύσεις εργαζομένων, αντιδημοκρατικό και δυσλειτουργικό τρόπο διοίκησης κλπ, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε. Ηταν μάλιστα τέτοια η προχειρότητα του «ΑΘΗΝΑ» μέχρι που δεν προέβλεψαν ούτε τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, την επιτροπή ερευνών και με τα οικονομικά υπό έλεγχο ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρηματοδότηση. Ακραίο παράδειγμα είναι η διακοπή της σίτισης των σπουδαστών σε μια κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία περίοδο που οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους.
     
Σήμερα όμως έχουμε ένα νέο πρωτοφανές δεδομένο. ΄Εγινε νόμος η παρέμβαση του Υπουργού στο αυτοδιοίκητο του ΤΕΙ Στερεάς και κατ΄επέκταση των ΑΕΙ.
   
Η συγκεκριμένη παρέμβαση  συνιστά αντιδημοκρατικό κατήφορο και  ξεπερνά τα όρια της επίλυσης των προβλημάτων του ΤΕΙ Στερεάς. Ανοίγει μάλιστα το δρόμο για πιο ωμές επεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
    
Καταγγέλλουμε αυτή τη μεθόδευση και καλούμε τον υπουργό να την αποσύρει και να μην παρέμβει με όποιο τρόπο στις διαδικασίες επίλυσης που είναι ευθύνη και άμεσο  καθήκον της ακαδημαϊκής κοινότητας.
   
Η σημερινή κατάσταση στο ΤΕΙ Στερεάς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί  με καμία επέμβαση, Υπουργείου ή πολιτικών παραγόντων.
  
Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΤΕΙ Στερεάς έχουν όλοι ευθύνη. Η πρώτη και κύρια ευθύνη  ανήκει στο Υπουργείο, χωρίς να παραγνωρίζουμε αδυναμίες διαχείρισης μιας χρόνια νοσηρής κατάστασης εκ μέρους των συμβουλίων διοίκησης.
   
Το άμεσο ζήτημα είναι η επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί στο ΤΕΙ Στερεάς στην κατεύθυνση της προάσπισης της ποιοτικής και  δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Τα προβλήματα που υπάρχουν επιβάλλουν την ανάληψη της ευθύνης τόσο από το ΥΠΑΙΘ όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ με άμεσο στόχο την  ολοκλήρωση των διαδικασιών  και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ιδρύματος.

ΥΠΑΙΘ και συμβούλιο του ΤΕΙ Στερεάς πρέπει άμεσα να δώσουν λύση πέρα και έξω από κάθε λογική ιδιοτελούς επιδίωξης, παρεμβάσεων και κάθε είδους σκοπιμότητα.

Τα εργαλεία υπάρχουν. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα συμβούλια και το κάθε μέλος τους ξεχωριστά, έχει την ευθύνη για την επίλυση του προβλήματος.

Από τη γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής


1 σχόλιο:

  1. ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΣΑΣ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΕΧΕΤΕ ΦΤΙΑΞΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΑΛΑ ΓΥΡΝΑΣ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟ 3% ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟ 43% ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου