Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Τα παιδιά του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Λοκρών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης για την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος Εκπαιδευτικής Ξενάγησης «Στον κήπο με τα κρυμμένα μυστικά’’.


Πενήντα λιλιπούτειους επισκέπτες, συνοδευόμενους από τέσσερις εκπαιδευτικούς του Βρεφονηπιακού Σταθμού του Δήμου Λοκρών υποδέχτηκε την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012 σύσσωμο το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης για την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος Εκπαιδευτικής Ξενάγησης για Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας «Στον κήπο με τα κρυμμένα μυστικά». 

Το προαύλιο και οι χώροι του Μουσείου πλημμύρισαν από την παρουσία των μικρών εξερευνητών, οι οποίοι με μεγάλο ενδιαφέρον, προσήλωση και ενθουσιασμό ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με βιωματικό τρόπο με τον αρχαιολογικό πλούτο του τόπου τους. 

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίησή τους από την τρυφερή προσχολική ηλικία στη διερεύνηση του παρελθόντος.  

Φιλοδοξεί να τους δώσει το κλειδί για να μπορούν να επισκεφθούν έναν αρχαιολογικό χώρο και ένα μουσείο, έχοντας αποσαφηνίσει τις έννοιες αρχαιολόγος – ανασκαφή – αρχαιολογικό εύρημα – μουσείο και να συμβάλει θετικά στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν στο εξής ζητήματα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό.

Με τη μέθοδο των ερωταποκρίσεων και της κατευθυνόμενης συζήτησης το παιδί ξεναγείται και ξεναγεί στην προσομοίωση ενός μικρού ανασκαφικού σκάμματος και στα εργαστήρια συντήρησης της Εφορείας. Με τον τρόπο αυτό έρχεται σε επαφή με το προσωπικό πολλών ειδικοτήτων και γίνεται κοινωνός στο έργο του αρχαιολόγου. 


΄Οταν τελικά επισκέπτεται το μουσείο, έχει ήδη παρακολουθήσει ζωντανά τα στάδια που ακολουθεί το αρχαιολογικό εύρημα από την στιγμή που έρχεται στο φως μέχρις ότου εκτεθεί στις προθήκες. Οι διάφορες φάσεις της περιήγησης αποτυπώνονται σε ένα τραγούδι που λειτουργεί συγχρόνως ως εργαλείο ανακεφαλαίωσης και απομνημόνευσης όλων των παραμέτρων της επίσκεψης.
                                 
Οι στόχοι του προγράμματος ξεπερνούν τα όρια της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας και προχωρούν στην οικοδόμηση μιας πρωτογενούς - βιωματικής σχέσης των νηπίων με το αρχαιολογικό αντικείμενο, προσφέροντας γνώσεις που ανταποκρίνονται στο επίπεδο ανάπτυξής τους, ερεθίζοντας το συναίσθημα και δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να δημιουργήσουν.

Ο «Κήπος με τα κρυμμένα μυστικά» αποτελεί την προσαρμογή στα δεδομένα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης του Προγράμματος με τίτλο «Στο λόφο με τα κρυμμένα μυστικά», το οποίο εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας από το 1999, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής της. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από την αρχαιολόγο Μαρία–Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, η οποία υπογράφει και το σχετικό έντυπο.

Η πιλοτική εφαρμογή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης με στόχο τη συστηματική υλοποίησή του και εκεί πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από τους αρχαιολόγους κ.κ. Μαρία Παπαγεωργίου και Πέτρο Κουνούκλα, με την συνδρομή και τη ενεργό συμμετοχή των συντηρητών, καθώς και του εργατοτεχνικού και φυλακτικού προσωπικού του Μουσείου, μετά από πρόταση του Δημάρχου Λοκρών κ. Νικολάου Λιόλιου.  Τους ευχαριστούμε όλους θερμά, καθώς και τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς του Βρεφονηπιακού Σταθμού για την υποδειγματική τους συνεργασία.

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προσκαλεί όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου Λοκρών να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Δηλώσεις συμμετοχής εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο  Αταλάντης (τηλ. 22330 23355). 
                                                                                        

     Η Προϊσταμένη της Εφορείας

    Μαρία – Φωτεινή Παπακωνσταντίνου
Αρχαιολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου