Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Χρήστος Σταϊκούρας: Το Νοσοκομείο Λαμίας έχει εγκαταλειφθεί για το 2015

     
Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, μετά από πρόσκληση του (εκτελούντος χρέη) Διοικητή του Νοσοκομείου, ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τα σοβαρά, τρέχοντα θέματα, που απασχολούν το Νοσοκομείο και τη Διοίκησή του.

Είναι γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας παρουσιάζει πολλά και αυξανόμενα λειτουργικά, οικονομικά και διοικητικά προβλήματα.

Διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είτε δεν επαρκεί είτε έχει φτάσει στα ανθρώπινα όριά του, η ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού εξοπλισμού – η οποία είχε δρομολογηθεί το 2013 και το 2014 – «καρκινοβατεί», ενώ, τέλος,  στο επίπεδο της διοίκησης παρουσιάζεται παραλυσία.

Με λίγα λόγια, το Νοσοκομείο φαίνεται, το 2015, να έχει αφεθεί στην τύχη του.

Θυμίζω ότι, κατά την περίοδο 2012-2014, παρά την ακόμη πιο δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, μέσα από τη συνεργασία με τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, τις διοικήσεις της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, ανελήφθησαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενίσχυσης του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα:


1ον. Ενισχύθηκαν οι μονάδες υγείας με προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των Ιατρικών Τμημάτων του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, προσλήφθηκαν:
§   3 άτομα ως ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
§   6 άτομα ως ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.
§   2 άτομα ως ιατροί κλάδου ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας (προκήρυξη 15.9.2014 και 9.10.2014).
§   7 άτομα το 2012, 3 άτομα το 2013 και 11 άτομα το 2014 ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
§   1 άτομο ως επικουρικό ιατρικό προσωπικό στα Κέντρα Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.
§   2 άτομα το 2012 και 14 άτομα το 2014 ως επικουρικό λοιπό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
§   3 άτομα ως μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.
§   6 άτομα ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό σε προσωποπαγείς θέσεις του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (πρώην σχολικοί φύλακες του Δήμου Λαμιέων).
   
2ον. Επιχορηγήθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, εκτός Προϋπολογισμού, από το Αποθεματικό της χώρας (αποφάσεις της 20.12.2013 και της 23.09.2014), με το επιπλέον ποσό των 640.000 ευρώ.
Στόχος, να καλυφθούν άμεσες ανάγκες σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (μεταξύ άλλων, αξονικό τομογράφο, ενδοαορτική αντλία για τη Μονάδα Στεφανιαίων Νόσων, φορητό ηλεκτροεγκεφαλογράφο για ΜΕΘ, γαστροσκόπιο, λαπαροσκοπικό πύργο, αναπνευστήρα μεταφοράς παιδιών-βρεφών, μονάδα ανάνηψης εντατικής θεραπείας για την Παιδιατρική Κλινική κ.α.).
Μερικοί διαγωνισμοί ολοκληρώθηκαν, άλλοι προκηρύχθηκαν, κάποιοι είναι εν εξελίξει και ορισμένοι είναι σε διαδικασία προκήρυξης.

3ον. Στηρίχθηκε, με την έγκριση της αύξησης του προϋπολογισμού (6.10.2014), το αίτημα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για αύξηση του αριθμού των κλινών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε, με τον Υπουργό Υγείας, τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας (18.12.2014), το νέο «Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας».
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Οργανισμού, μεταξύ άλλων αυξάνονται οι υφιστάμενες κλίνες του Νοσοκομείου από 340 σε 407 και αυξάνεται ο αριθμός των θέσεων ιατρών ΕΣΥ και υπηρετούντων στη νοσηλευτική υπηρεσία.

4ον. Συνολικά , το 2014, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας  επιχορηγήθηκε με το ποσό των 14,4 εκατ. ευρώ το 2014, εκ των οποίων τα 6,6 εκατ. ευρώ δόθηκαν το 1ο εξάμηνο του 2014.
Το αντίστοιχο ποσό το 1ο εξάμηνο του 2015, ανέρχεται στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Τα ανωτέρω βεβαιώνουν ότι η προσπάθεια στήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, που έγινε την περίοδο Ιούλιος 2012 – Δεκέμβριος 2014, εγκαταλείφθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2015.
  
Καλείται η Κυβέρνηση να αναλάβει αμέσως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να συνεχίσει τις προσπάθειες που έχουν γίνει με σχέδιο, συνεννόηση και αποφασιστικότητα.
  
Ο στόχος για ένα Γενικό (Περιφερειακό) Νοσοκομείο Λαμίας σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό το οποίο, μαζί με τις άλλες δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής θα αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει στους πολίτες, πρέπει να είναι σταθερός, διαχρονικός και να υπηρετείται αταλάντευτα και χωρίς εκπτώσεις από όλους.

Για την περιοχή και τη χώρα μας έχουμε μόνο μία επιλογή: να βαδίζουμε όλοι μαζί μόνο προς τα εμπρός».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου