Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

«ΕΧΟΜΕΝ…ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ!..».-

[ Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΩΚΟΥ ]

Η ταινία: «Λούφα και Παραλλαγή» (Περράκης). 1984.-Το θέμα : Σάτιρα όσων συνέβαιναν στην ΥΕΝΕΔ (Γ.Υ.Σ).Ημερομηνία: Η επομένη κήρυξης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.
     
Αναφορά Τάγματος και στη γραμμή τα φαντάρια: Παπαδόπουλος (Ν.Καλογερόπουλος), Λάμπρου (Γ.Κιμούλης), Μαραφλέκας (Πάρις Τσέλιος), Μπαλούρδος (Τάκης Σπυριδάκης), Κατραμαζόφ (Φ.Πολυχρονόπουλος).
        
Οπου κατά την επιθεώρηση, εμφανίζεται υπερενθουσιώδης, περίσσια καμαρωτός, έμφορτος υπέρτατου εθνικοφρονήματος ο Αντισυνταγματάρχης Μηνάς Κατσάμπελας (Ανδρέας Φιλιππίδης) και διαπρήσσια ανα φωνεί: -«Εκάμαμεν …επανάστασιν!..».
     
Ιούνιος  2015. Εν Δημοκρατία. Ούτε χούντες, ούτε ηλίθιες  στρατοκρουσίες,ούτε … φόβος, ούτε δισταγμοί  ούτε…παραγγέλματα: Διάγγελμα ,ένα και μόνον:«¨Εχομεν …Δημοψήφισμα»!..
    
«Μπάμ ηκούσθη στον …αέρα» και  εν απορία  ο… Μήτσος ρώτησε  τον άλλο ,τον δπλανό του :
-Τι …έχομεν;
-Δημοψήφισμα,λέει,…έχομεν ,όπου ο περιούσιος λαός θα κληθεί
να δηλώσει   για μια ακόμη φορά …συνυπεύθυνος , για ό,τι αφορά
τον ίδιο και τη…χώρα!..
-Ξέρω, ξέρω ,είπε ο Μήτσος. Όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν
πέρα  σε θέλουν στις αποφάσεις …συνένοχο.
      
Και πήραν φωτιά τα…στασίδια  στα  ΜΜΕ για να εξηγηθεί … καθαρά  ο λόγος που ώθησε τους Αρχοντες να αναδειχθούν για πρώτη φορά  …εφαρμοστές της …άμεσης  δημοκρατίας.
     
Και στον Μήτσο γυρόφερναν οι αναλογισμοί  ,οι απορίες, κυρίως με ποιο ερώτημα  θα πάει να ψηφίσει, τι να εγκρίνει ,να αποδεχθεί η να καταψηφίσει.
    
Και του διευκρινίστηκε  πως το ερώτημα είναι ένα και μοναδικο:
     
Θα πείς  ΝΑΙ αν αποδέχεσαι τα μέτρα που οι…θεσμοί πρότειναν στο τελευταίο σημείωμά τους  η ΟΧΙ αν δεν τα αποδέχεσαι.
      
Όμως ο Μήτσος, μπορεί να είναι μεροκαματιάρης (τέως), αλλά μόνο κουτός δεν είναι .  Γι’ αυτό αρχισε να ψάχνεται. Πήρε λοιπόν διάβασε ,σκάλισε, ερεύνησε , τα  μέτρα των…θεσμών και παρ’όλίγο να τον βαρέσει…ταμπλάς ,να πάθει εγκεφαλικό. Η αποτίμησή
τους… 12 δις! Μέτραγε και ξαναμέτραγε ο Μήτσος και στο τέλος είπε:-Τόσα είναι!
        
Από την άλλη όμως πήρε και την τελευταία λίστα μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση και είδε την αποτίμηση στα 8,5 δις. Πάλι, αναστέναξε και είπε : Κι’ αυτά τόσα βγαίνουν!.
    
Και στον εκνευρισμό του ,αντί να τον πιάσουν τα κλάματα , εσκασε στα γέλια και αναφώνησε:
     - Τι λέτε ρε… κερατάδες ,οι μέσα και οι …έξω. Τι μου γυρεύετε ; Εγώ θα πληρώσω αυτά τα λεφτά;  Από πού ,πως, από πού να τα βρώ; Εγώ δεν έχω μαντήλι να …κλάψω!.. Και , γιατί να σας τα πληρώσω;
    
Ο Μήτσος είναι φίλος μου.Τον συμπονώ και τον καταλαβαίνω.Αλλωστε κι’ εγώ δεν είμαι οικονομικά σε καλλίτερη κατάσταση.
   
Κι’ εμένα με πνίγει το δίκιο.Θέλω να ξεσκάσω. Θέλω να τα πώ. Και θα τα πώ  όπως εγώ τα καταλαβαίνω: Ψύχραιμα κι’ απλά. Να πως τα βλέπω:
     
Βλέπω ένα θέατρο σκιών με ψευδή διλήμματα και διχαστικούς όρους. Μια κυβέρνηση που εξάντλησε όλο το αρχικό κεφάλαιο καλής θέλησης από κάθε μεριά  που ,όπως πάει ,αν δεν αλλάξει ρότα ,θα πληρώσει ακριβά το τίμημα της αλλαζονείας,της εμμονικότητας και της…προχειρότητας.
    
Το δημοψήφισμα θα είναι διχαστική αναμέτρηση εως λαικού παροξυσμού. Κι’ ας μην κοροιδευόμαστε: Το ερώτημα είναι  η Ευρώ και Ευρώπη η δραχμή και μπανανία. Τα ίσως ,τα μπορεί ,τα…εμπριμέ αλλού!. Τα λοιπά διακηρυσσόμενα , αν δεν είναι σκόπιμα είναι λύσεις αφελείς και απερίσκεπτες που θα μας οδηγήσουν  σε απόμόνωση ,σε καταστροφή και οικονομικά σε …νεολιθική εποχή.
      
Η καπηλεία λαικών αναγκών και λαικής δυσαρέσκειας  μετατρέπει την όποια ριζοσπαστικοποίηση σε ωμό εκβιασμό, την ευνουχίζει.
     
Με χώρα ανάμεσασε Σκύλα και Χάρυβδη,οι αυτόματοι …κόφτες σε ΑΤΜ και οι εσωτερικές κομματικές εκκρεμότητες ,είναι ξεδιάντροπη κοροιδία,κατάντια. Αφήστε που μετατρέπουν την …αγανάκτηση  σε…αμφισβήτηση.
      
Ο λαός ουδέποτε καθίσταται ένοχος.Το λαικό φρόνημα δεν παγιδεύεται.Και σε τελευταία ανάλυση ,η απάντηση ,η όποια απάντηση εκμαιεύεται από το ερώτημα του δημοψηφίσματος.Και το ερώτημα πρέπει  να είναι σαφές,εύληπτο,κατανοητό.
       
Αυτό που η κυβέρνηση  δεν καταφερε να αποφασίσει σε 5 μήνες καλείται να το αποφασίσει  ο λαός σε 5 …ημέρες.Κι’ αυτό είναι λάθος. Το δημοψήφισμα είναι σπουδαία δημοκρατική λειτουργία.Δεν είναι «κινητή γιορτή»!..
      
Την ώρα που το… φέσι στην αγορά εχει γίνει…σομπρέρο! ,που τα χρέη είναι δυσβάστακτα,αβίωτα ,καποιοι οφείλουν να προσέξουν μήπως αντι για επαναστάτες …χωρίς αιτία ,προκύψουν πραξικοπηματίες χωρίς αντικείμενο.
      
Φλομώσαμε από …περαντζάδες στην Ευρώπη.Κοιτάμε τον χάρτη , αλλά δεν βλέπουμε τα σύνορα. Εκεί φθάσαμε. Λίγο απέχουμε από το να …ξεφτιλίσουμε  το εθνικό μας κεκτημένο!
    
Ο κόσμος φοβάται. Φοβούνται πολλοί…τόσο πολύ!.. Οι ψευδαισθήσεις τέλειωσαν . Οι τραπεζικές συναλλαγές συρικνώθηκαν και αυτό εχει… υπογραφή. Για ότι, εχει προκύψει δεν φταίνε μόνο οι δανειστές.
     
Ένα κράτος σοβαρό χαρακτηρίζεται  πρώτιστα από στιβαρή και σοβαρή διαχείρηση.    Δεν αφήνει τον πολίτη έρμαιο στην αβεβαιότητα  του αύριο. Τον προστατεύει.
                    
Αυτό,το τελευταίο, είπε ο Μήτσος όταν πήγε στο ΑΤΜ  και το βρήκε άδειο. Ο Μήτσος είναι περήφανος.Δεν είναι μίζερος . Φεύγοντας, καληνυχτίζοντας  είχε καλό τον τελευταίο λόγο: -Ελα μωρέ ,μην πανικοβαλόμαστε. Περνάμε δύσκολα ,αλλά δεν μπορεί ,κάτι θα γίνει!…

Αχ΄! ρε Ελληνα ,πάντα ευκολόπιστε και πάντα …προδομένε!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου