Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

«Ξεπαγώνουν» 6 δισ. ευρώ για τουριστικές επενδύσεις - Ξεμπλοκάρουν μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια


Μια δεκάδα μεγάλων επενδύσεων ύψους 6 δισ. ευρώ «ξεπαγώνει» η προώθηση του νέου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό. 
 
Με καθυστέρηση αρκετών μηνών το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, έδωσε προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης, με το οποίο πριμοδοτείται η δημιουργία μεγάλων τουριστικών εγκαταστάσεων, καθώς και το «άνοιγμα» περιοχών στις οποίες μέχρι σήμερα περιοριζόταν ή απαγορευόταν η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, όπως τα ακατοίκητα νησιά κάτω των 500 στρεμμάτων. 
 
Χαρακτηριστικό της σημαντικής αλλαγής που φέρνει το εν λόγω κείμενο είναι ότι, ενώ στο χωροταξικό Σουφλιά οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης μπορούσαν να καταλαμβάνουν έως 150 στρέμματα, στο προτεινόμενο νομοσχέδιο οι μεγάλου μεγέθους επενδύσεις μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 800 στρέμματα. 

Το σχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση «ξεκλειδώνει» τις τουριστικές επενδύσεις ακόμα και στις προστατευόμενες περιοχές, προβλέποντας τη δημιουργία υποδομών σε οποιοδήποτε σημείο πλην του πυρήνα τους. Εκεί δε όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και η «ζωνοποίηση» των Natura, επιτρέπεται οπουδήποτε. 

Η Ελλάδα χωρίζεται με το νέο σχέδιο σε αναπτυγμένες (κορεσμένες) και σε αναπτυσσόμενες περιοχές. Για τις πρώτες προβλέπονται δύο υποκατηγορίες, οι δυναμικά ανεπτυγμένες και οι φθίνουσες ανεπτυγμένες περιοχές. Στις δυναμικά αναπτυγμένες περιοχές δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας οργανωμένων υποδομών και μέχρι τον καθορισμό ζωνών δίνεται όριο αρτιότητας τα 20 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 8-9 κλίνες ανά στρέμμα. Στις φθίνουσες, επιτρέπονται νέες μονάδες 4 και 5 αστέρων εντός και εκτός σχεδίου, αλλά με απόσυρση παλαιών καταλυμάτων. 
  
 
Ζώνες ανάπτυξης 

Σε ό,τι αφορά τις αναπτυσσόμενες περιοχές, διατηρείται ο διαχωρισμός τους σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ποιοτικού μαζικού τουρισμού, σε περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης ήπιου-εναλλακτικού τουρισμού, και σε περιοχές μαζικού τουρισμού εντός αναπτυσσόμενων περιοχών. Στις πρώτες επιτρέπονταν μόνο νέες εγκαταστάσεις 3-5 αστέρων, κατά προτεραιότητα εντός σχεδίου. Πλέον προτείνεται να επιτραπούν σύνθετες τουριστικές κατοικίες, νέες εγκαταστάσεις εντός οργανωμένων τουριστικών εγκαταστάσεων και μέχρι τον καθορισμό τους αρτιότητα 20 στρεμμάτων με μέγιστη πυκνότητα 8-9 κλίνες/στρέμμα. Στις δεύτερες, η αρτιότητα μειώνεται στα 15 στρέμματα, νέων καταλυμάτων 3-5 στρεμμάτων και οργανωμένες τουριστικές υποδομές ειδικού τύπου στις εκτός σχεδίου. Στην τρίτη κατηγορία αυξάνεται η αρτιότητα από τα 8 στα 20 στρέμματα, συν την δημιουργία ΠΟΤΑ. 

Με το σχέδιο δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης σύνθετων τουριστικών επενδύσεων μικρού μεγέθους στις εκτός σχεδίου περιοχές των νησιών. Ωστόσο μέχρι τον καθορισμό των ζωνών ανάπτυξης των συγκεκριμένων επενδύσεων θα συνεχίσει να ισχύει η αρτιότητα των 15 στρεμμάτων με μέγιστη δυναμικότητα τις 100 κλίνες. 

Ο ίδιος περιορισμός ισχύει και για τα εντός σχεδίου ακίνητα στα νησιά, με την εξαίρεση της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Ρόδου και των πόλεων των νησιών με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. 

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα ανοικοδόμησης σε νησιά από 90 έως 100 τ.χλμ., οι τουριστικές εγκαταστάσεις επιτρέπεται να καλύπτουν το 0,2% της έκτασης, μεταξύ 101-150 τ.χλμ. το 0,15% και μεταξύ 151-800 τ.χλμ. το 0,1% της έκτασής τους. 

Για τα νησιά κάτω των 90 στρεμμάτων θα αποφασίζουν κατά περίπτωση οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Τουρισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι το νέο πλαίσιο προτείνει να δημιουργούνται σύνθετα τουριστικά καταλύματα σε ακατοίκητες βραχονησίδες, με τον όρο ότι η κάλυψή τους δεν θα υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού, εξέλιξη που αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον για τις περίπου 50 νησιωτικές βραχονησίδες που πωλούνται σε όλη τη χώρα. 
 
 
Κρουαζιέρα-γκολφ 

Τέλος, οριοθετούνται οι περιοχές ανάπτυξης της κρουαζιέρας, οι οποίες ορίζονται σε Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδο, Βόλο, Καβάλα, Κω, Πάτμο, καθώς και σε ειδικές μορφές τουρισμού, όπως το γκολφ. Συγκεκριμένα, προσθέτει στους «προορισμούς» γκολφ της χώρας την Κω, την Αχαΐα, την Αργολίδα, τη Λευκάδα, την Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάπτυξη των υποψήφιων επενδύσεων στις εν λόγω περιοχές. 
 
 
Ξεμπλοκάρουν μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια 

ΦΩΣ στο τούνελ με την προώθηση του χωροταξικού αρχίζουν να βλέπουν οι επενδυτές του τουρισμού. Πρώτη φαίνεται ότι ξεμπλοκάρει η μεγάλη τουριστική επένδυση της βρετανικής Minoan Group. Η οποία επί σχεδόν είκοσι χρόνια προσπαθεί να υλοποιήσει το μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο «Cavo Sidero», σε έκταση 25.000 στρεμμάτων του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή», στην Ανατολική Κρήτη, συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1,2 δισ. ευρώ. 

Εμπλοκές και καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα, εμφανίζει σημαντικός αριθμός επενδύσεων μεταξύ των οποίων: 

«Lokros»: Επένδυση συνολικού προϋπολογισμού (σε πλήρη ανάπτυξη) 2 δισ. ευρώ για την τουριστική ανάπτυξη 12.000 στρεμμάτων στην Αταλάντη. Την προωθεί κοινοπραξία αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων, υπό την επωνυμία «Lokros». Για την ώρα, δεν έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά έχουν προκύψει μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών. 

• Το «Atalanti Hills» χρηματοδοτείται από ξένα funds και Έλληνες και Κύπριους επιχειρηματίες. Στο master plan περιλαμβάνονται 3 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, 13 γήπεδα τένις, 2 spa, θεματικό πάρκο και βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων. Παράλληλα, στόχος είναι να δημιουργηθούν 3 γήπεδα γκολφ. 

Emerald Developments: H εταιρεία Emerald Developments, κυπριακών συμφερόντων (Όμιλος Φ. Φωτιάδη) προτίθεται να υλοποιήσει τουριστικό θέρετρο προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, σε ιδιόκτητη έκταση 1.600 στρεμμάτων, στα νότια παράλια του δήμου Λάμπης Nομού Pεθύμνης. 

Olympia resort: To επιχειρηματικό σχήμα Trident Investment Group και Grand Hotels & Resorts SA, ελληνοαμερικανικών συμφερόντων, προτίθεται να υλοποιήσει τουριστική επένδυση στην Oλυμπία, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. 

Όμιλος Λεπτού: Ο κυπριακών συμφερόντων Όμιλος Λεπτού σχεδιάζει επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ στην Κρήτη, στην Πάρο και στη Σαντορίνη. Στην Κρήτη ο κυπριακός όμιλος έχει προτείνει, ένα στον κόλπο Κισσάμου στα Χανιά, πάνω από 300 εκατ. ευρώ για πολυτελείς κατοικίες, κι ένα στην Παλαιοχώρα, της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ. 

Greek Lifestyle Investments: H εταιρεία Greek Lifestyle Investments, με έδρα τη Nότια Aφρική, σχεδίαζε να υλοποιήσει επενδύσεις 100 εκατ. για την τουριστική ανάπτυξη 3.500 στρεμμάτων στην περιοχή Aρκούδι του Nομού Hλείας. 

Dolphin Capital Investors: Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε διαδοχικές επενδυτικές κινήσεις και συνεργασίες. Σήμερα προωθεί την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων σε 2 περιοχές της Κρήτης (Σητεία και Πλάκα), σε δύο περιοχές της Αργολίδας (Κοιλάδα Ερμιονίδας και Πόρτο Χέλι), στις Νιές Αλμυρού στη Μαγνησία, στο Σκορπονέρι Βοιωτίας, στη Μήλο και στη Τζια. Πρόσφατα, ο επικεφαλής της εταιρείας, Μίλτος Καμπουρίδης ανακοίνωσε ότι την άνοιξη του 2012 θα ξεκινήσει στο Πόρτο Χέλι η λειτουργία του πρώτου «Aman Resort». Πρόκειται για μία επένδυση 150 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο με 38 σουίτες, spa, beach club και τουριστικές κατοικίες. Το «Aman Resort» είναι μία από τις επενδύσεις που «τρέχει» στο Πόρτο Χέλι η DCI, συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ. 

• Επένδυση για πολύ πλούσιους τουρίστες έχει σχεδιάσει στο Μεγανήσι η οικογένεια Ρότσιλντ, σε έκταση άνω των 2.600 στρεμμάτων. Στόχος η ανέγερση 10- 14 πολυτελών επαύλεων 1.000 τ.μ. η καθεμία, που θα αγοραστούν από Κροίσους και αστέρες του Χόλιγουντ. 

• Επένδυση συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ, στην Κάρπαθο, για την κατασκευή γηπέδων και γκολφ και τουριστικών κατοικιών, προγραμματίζει ομάδα Ολλανδών επενδυτών.


Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ 
Από isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου