Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, κοινωνική συνοχή και οικονομική προοπτική
Ο τετραγωνισμός του κύκλου είναι ένα από τα αρχαιότερα γεωμετρικά προβλήματα. Η διατύπωση του είναι απλή: Ζητείται η κατασκευή με κανόνα και διαβήτη ενός τετραγώνου του οποίου το εμβαδόν να είναι ίσο με το εμβαδόν ενός δοθέντος κύκλου. Το 1882, ο μαθηματικός Ferdinand von Lindemann απέδειξε το αδύνατο της επίλυσης του προβλήματος.
Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα μοιάζει με το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου. Η χώρα βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο. Αναζητά ισχυρή κυβέρνηση για να αποκτήσει η χώρα πολιτική σταθερότητα και να ληφθούν κρίσιμες και αναγκαίες αποφάσεις. Χρειάζονται μέτρα κοινωνικής συνοχής για να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της κοινωνίας ώστε να περιοριστούν οι αυτοκαταστροφικές τάσεις, το μίσος και η ένταση. Η οικονομία διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και πλέον είναι απαραίτητο η χώρα να αποκτήσει βιώσιμη προοπτική γιατί η οικονομία χωρίς θετικές προσδοκίες δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Στις 17 Ιουνίου πρέπει να ψηφίσουμε σε μια εκλογική μάχη που ο αντικειμενικός σκοπός είναι να επιλεγεί μια κυβέρνηση η οποία θα «τετραγωνίσει τον κύκλο».
Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας Ευρωπαϊκής κρίσης που έχει παγκόσμιο αντίκτυπο. Ξέρουμε τις διαπαραταξιακές ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος το οποίο δεν μπόρεσε να αυτοκαθαρθεί και να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Μάθαμε τη γύμνια των φοροελεγκτικών μηχανισμών και τη διαφθορά της δημοσίας διοίκησης. Βλέπουμε τη γιγάντωση της εγκληματικότητας και της ξενοφοβίας. Βιώνουμε την αποτυχία του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσα από την εκτίναξη της ανεργίας και την προέλαση της ύφεσης. Συνειδητοποιούμε την κατάρρευση του πλασματικού επιπέδου ζωής μας ως προϊόν της κατανάλωσης με δανεισμό. Με συναίσθηση πως ζούμε ιστορικές στιγμές καλούμαστε να κάνουμε επιλογή κομμάτων, των ίδιων κομμάτων που λίγες μέρες πριν απέτυχαν να συνεννοηθούν για το σχηματισμό ακόμη και οικουμενικής προεκλογικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται σε εκλογές με υπηρεσιακή προεκλογική κυβέρνηση.
Πριν τις εκλογές πρέπει ως πολίτες να σταθμίσουμε με υπευθυνότητα τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα και η κοινωνία, τις εναλλακτικές που υπάρχουν, τις προοπτικές που συνεπάγεται η κάθε μια απ’ αυτές και να επιλέξουμε. Είναι σαφές πως το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο. Με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει με απόλυτο τρόπο τις επιπτώσεις της μιας ή της άλλης εξέλιξης, ωστόσο υπάρχουν πλέον σε πλήρη ανάλυση οι πιθανές επιπτώσεις κάθε εναλλακτικής. Άσσοι στο μανίκι δεν υπάρχουν, θαύματα δεν γίνονται, επιλογές χωρίς κόστος δεν υπάρχουν. Σε κάθε επιλογή κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δε γίνεται. Ο καθένας μας έχει μια ψήφο και με αυτή συμμετέχει στο αύριο της χώρας. Αν μπορούσαμε να «τετραγωνίσουμε τον κύκλο» τότε ίσως η Ελλάδα και οι Έλληνες να είχαμε όλα όσα θέλουμε χωρίς θυσίες και κόστος. Επειδή όμως αυτό δε γίνεται κάθε δρόμος έχει διαφορετικές προοπτικές αλλά και διαφορετικές απαιτήσεις.
Ωστόσο, επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να έχουν πλήρη πληροφόρηση για την κατάσταση και της πορεία της χώρας θα πρέπει τα κόμματα να δείξουν ωριμότητα και να πολιτευτούν με τη σοβαρότητα και τη σύμπνοια που επιβάλουν οι συνθήκες. Στις εκλογές αυτές δεν υπάρχει πιθανότητα αυτοδυναμίας. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει μετεκλογικά να συνεργαστούν και να συμπορευτούν σε ένα κοινό εθνικό πλαίσιο. Το αναγκαίο εθνικό πλαίσιο πρέπει να έχει ως αντικειμενικό σκοπό την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την οικονομική προοπτική. Η χώρα χρειάζεται άμεσα την άρση της «διαλυτικής» αβεβαιότητας, τη λαϊκή συστράτευση σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία εθνική πορεία παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης και τη σύνθεση μέσα από τις προσπάθειες όλων των υγιών δυνάμεων μιας σύγχρονης νεοελληνικής νοοτροπίας που θα αφήσει πίσω της τις αντιλήψεις και τις πρακτικές που μας έφεραν στο περιθώριο της Ευρώπης.
Θανάσης Ζεκεντές
Οικονομολόγος
lamiareport.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.