Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

ΛΑΡΚΟ: Ελπίζουν και σε διευθέτηση της μίσθωσης


Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους υπουργούς έχει ο Χρ.Σταϊκούρας για να δοθεί παράταση και στην μίσθωση

  
Συνολικά 7 ολόκληρες μέρες χρειάστηκαν για να κινηθεί η διαδικασία και να πέσει την χθεσινή ημέρα και η τελευταία υπογραφή σε ότι αφορά την απόφαση της 8μηνης παράτασης για το θέμα της σκουριάς στη ΛΑΡΚΟ.

Χθες έπεσε και η τελευταία υπογραφή στην κοινή υπουργική απόφαση και πλέον οδεύει για δημοσίευση στο εθνικό τυπογραφείο. Έτσι κλείνει ένας κύκλος που μπορεί να δίνει μια μικρή ανάσα στην ίδια την επιχείρηση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι λύνεται το καθοριστικό πρόβλημα που έχει σχέση με το μέλλον της επιχείρησης αλλά και τα ζητήματα που επίσης αγγίζουν τα θέματα της μίσθωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των κομμάτων τοποθετήθηκαν θετικά σ’αυτή την εξέλιξη γεγονός το οποίο επέτρεψε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να εισάγει το συγκεκριμένο θέμα και να το προωθήσει μέχρι την τελική του διευθέτηση. 

Άλλωστε θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ανάσα έτσι ώστε η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές να δει το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να αποκλείεται κανένα από τα σενάρια τα οποία έχουν κυριαρχήσει, απλά και μόνο αναστέλλεται η εκτέλεση τους για οκτώ μήνες.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο είναι καθοριστικό είναι ότι σε σχέση με την μίσθωση, όπως τουλάχιστον πληροφορεί επίσημη ανακοίνωση της Ν.Δ. από τη Συγγρού, υπάρχουν επαφές για την διευθέτηση αυτού του θέματος και όλα πλέον συγκλίνουν στην κατεύθυνση να υπάρχει θετική άποψη από το σύνολο των κομμάτων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποκλείεται να υπογράψει. Αν μέσα στις επόμενες μέρες έχουμε μια τέτοια εξέλιξη από το σύνολο των κομμάτων, είτε με δημόσιες θέσεις, είτε πολύ περισσότερο με επικοινωνίες με τους αρμόδιους υπουργούς, τότε διευκολύνεται τα μέγιστα όλη αυτή η διαδικασία. 


Παραμένει άγνωστο ωστόσο αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε θα έχει επιχειρηθεί κάτι τέτοιο ή αν θα παραπεμφθεί στην κυβέρνηση που θα προκύψει από την ερχόμενη Κυριακή.Ωστόσο η δήλωση του κ.Μιχελάκη από τη Ν.Δ. προσδιορίζει ότι το σύνολο των επαφών σε όλα τα επίπεδα για το συγκεκριμένο θέμα και για λογαριασμό της Ν.Δ. το έχει ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας. 


Αυτό συνομολογεί άλλωστε και στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΑΚΕ της ΛΑΡΚΟ η οποία σημειώνει πως «αποφύγαμε το κλείσιμο της εταιρείας με πρωτοβουλία της Ν.Δ. και του βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρήστου Σταϊκούρα». 

Παράλληλα στην ίδια την επίσημη ανακοίνωσή της η Συγγρού αφήνει να εννοηθεί ότι αυτές καθ’αυτές τις επαφές και τις πρωτοβουλίες και για το δεύτερο θέμα που έχει σχέση με τη μίσθωση τις διατηρεί ο βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας.


Τι λέει η Συγγρού

Από τη στιγμή που έπεσε και η τελευταία υπογραφή του κ.Οικονόμου στο θέμα της 8μηνης παράτασης για τη σκουριά ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, αναφερόμενος στις αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Η Νέα Δημοκρατία, έγκαιρακαι ξεκάθαρα, διατύπωσε τις θέσεις της για τη ΛΑΡΚΟ. Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες του κ.Σταϊκούρα με τους εμπλεκόμενουςφορείς, και κυρίως με τον Υπηρεσιακό Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γρηγόριο Τσάλτα,υπεγράφη η παράταση απόρριψης των μεταλλευτικών σκουριών του εργοστασίου της εταιρείας στη θαλάσσια περιοχή τουΒόρειουΕυ βοϊκού Κόλπου. Παράταση αναγκαία για τη συνέχιση της λειτουργίας του» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Συγχρόνως βάζει στο προσκήνιο και το δεύτερο θέμα που έχει σχέση με τη μίσθωση καθώς υπογραμμίζει πως «επιμένουμε όμως -και υπάρχουν σχετικές διαβουλεύσεις με τον κ.Υπηρεσιακό Υπουργό ΠΕΚΑ- ότι είναι ανάγκη να επεκταθεί και η σύμβαση μίσθωσης των μεταλλευτικών παραχωρήσεων τουΔημοσίουσ τη ΛΑΡΚΟ». 

Δεν σταματά όμως εκεί στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. καθώς διακινδυνεύει ότι «εκτιμούμε ότι η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση θα δείξει την ίδια θετική διάθεση στην αντιμετώπιση και αυτού του εκκρεμούς ζητήματος που απασχολεί την εταιρεία και τους εργαζόμενούς της» όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ιδιαίτερα σε ότι αφορά το θέμα της ΛΑΡΚΟ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η πρώτη ανακοίνωση από την πλευρά της Ν.Δ. όταν ξέσπασαν τα ίδια τα γεγονότα μετά τη συνάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ που υπήρξε στις 4 Ιουνίου.


Οι ερμηνείες

Στις συντονισμένες ενέργειες μεταξύ συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ και της Ν.Δ. σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες της Συγγρού και του βουλευτή Φθιώτιδας κ Χρήστου Σταϊκούρα αποδίδει τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη η ΔΑΚΕ της ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Όμως την ίδια στιγμή που η Ν.Δ. κρατά χαμηλούς τόνους σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση και προσδιορίζει το αντικείμενό της μέχρι την παράταση, η ΔΑΚΕ της ΛΑΡΚΟ προσπαθεί να δημιουργήσει μια διαφορετική αίσθηση δίνοντας μια προοπτική σε οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο, κάνοντας αναφορά σε υποσχέσεις που έχουν από το κόμμα της Ν.Δ., όπως λένε, για την πορεία της εταιρείας ότι δηλαδή «είναι στο δρόμο που ζητάμε» όπως χαρακτηριστικά τονίζουν και ακόμη συμπληρώνουν πως «έχουμε την απεριόριστη στήριξη της ΝΔ…». 

Όπως προκύπτει μέσα από τις ανακοινώσεις σε καμιά περίπτωση η Ν.Δ. τουλάχιστον σε ότι αφορά τις επίσημες ανακοινώσεις δεν άφησε να εννοηθεί κάτι διαφορετικό πέρα από την παράταση, επομένως σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. μιλά για το χρονικό διάστημα μέχρι 28/2/2013όπως προσδιορίζεται και στο κείμενο της απόφασης. Από την άλλη πλευρά πολιτικά δείχνει σχεδόν την ίδια προθεσμία και για τις υπόλοιπες επιδιώξεις. Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί σαν πιθανή αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, όπως τουλάχιστον φαίνεται μέσα στην ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΛΑΡΚΟ. 

Είναι ωστόσο χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στελέχη της Ν.Δ. αποφεύγουν να τοποθετηθούν στην ίδια κατεύθυνση με διαφορετική προσέγγιση, θεωρώντας ότι η οποιαδήποτε απόφαση σ’αυτή τη φάση έχει ληφθεί κάτω από την πίεση των γεγονότων χωρίς να ανατρέπει κυρίαρχες πολιτικές που έχουν προκριθεί και έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια. 

Εκείνο που θα πρέπει να παρατηρήσουμε τέλος είναι ότι ακόμη και οι ανακοινώσεις της Συγγρού δείχνουν ιδιαίτερα προσεκτικές έτσι ώστε να μην δυναμώνουν μελλοντικές κινήσεις απλά και μόνον απαντούν σε συγκεκριμένα ζητήματα αφού αφορούν αυτή την περίοδο. Ωστόσο το καυτό αυτό θέμα της ΛΑΡΚΟ αναμένεται να τεθεί και στη σημερινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Χαλκίδα αφού πρόκειται για ένα θέμα το οποίο απασχολεί συνολικά την Στερεά Ελλάδα.


Οι επόμενες κινήσεις

Με βάση τα στοιχεία τα οποία κυριαρχούν στο προσκήνιο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στο πολιτικό σκηνικό σε καμιά περίπτωση δεν έχουν εκφραστεί απόψεις για πιθανή ακύρωση των πολιτικών επιλογών ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ΛΑΡΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε ενδιάμεσες διαδικασίες και παρατάσεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να έχουν ένα μόνιμο χαρακτηριστικό αλλά ουσιαστικά αποτελούν μια ενδιάμεση κατάσταση αφού συμπίπτουν με μια προεκλογική περίοδο και με μια συνολικότερη αναστάτωση.

Όλες οι πληροφορίες σημειώνουν με έμφαση πως το σενάριο της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ παραμένει πάντα ενεργό και επίκαιρο χωρίς να αποκλείεται οποιαδήποτε περίπτωση και σε οποιοδήποτε χρόνο. Οι μικρές παρατάσεις γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα δεν λύνουν κάποιο πρόβλημα, αλλά πολύ απλά επισπεύδουν αυτές καθ’αυτές τις διαδικασίες τις οποίες καθιστούν επίκαιρες. Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει μια παράταση της μίσθωσης των μεταλλευτικών χώρων δημιουργείται ένα νέο εκρηκτικό πακέτο το οποίο απλά μετακομίζει προς το τέλος της χρονιάς.

Το μόνο που παραμένει είναι ότι στη νέα κυβέρνηση θα δοθεί μια χρονική ευχέρεια να μελετήσει συνολικά το θέμα και να προσδιορίσει πως τελικά θα προωθήσει τις διαδικασίες,αν και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην κατεύθυνση ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από τις συγκεκριμένες διαδικασίες που έχουν προκριθεί…».

Έτσι ανεξάρτητα από το πολιτικό άθροισμα που δημιουργεί όλη αυτή η κινητικότητα σ’αυτή τη φάση θα πρέπει να ερμηνευθούν ως σωστικές παρεμβάσεις που δεν αγγίζουν τον πυρήνα των πολιτικών αλλά απλά δίνουν περισσότερο χρόνο διαβούλευσης με όλες τις πλευρές και με συγκεκριμένα πλέον θέματα πάνω στο τραπέζι.

Στις 4 Ιουνίου υπήρξαν οι ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Μητρόπουλου προς τους εργαζόμενους. Στις 5 Ιουνίου, όπως προκύπτει από τις υπογραφές, δόθηκε εντολή και ξεκίνησε η διαδικασία παράτασης της άδειας της σκουριάς. Μια διαδικασία που κράτησε μέχρι χθες, που έπεσε και η τελευταία υπογραφή. Ωστόσο, θεωρείται ότι όλο αυτό το σκηνικό διαμορφώθηκε πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς ενστάσεις και αντιρρήσεις. Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν θα κινηθεί το ίδιο γρήγορα και η παράταση της μίσθωσης. 

Η Νέα Δημοκρατία σε δήλωση του κ.Μιχελάκη αποδίδει στον Χρήστο Σταϊκούρα όλες αυτές τις επαφές αλλά και τις επόμενες. Πάντως, σήμερα στη 1 το μεσημέρι εκπρόσωποι των σωματείων της ΛΑΡΚΟ θα συναντηθούν στον Περισσό με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.



Εφ."ΗΜΕΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου