Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

ΟΑΕΔ: ΔΗΜΟΙ & ΑΝΕΡΓΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ


Ο τέως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν βουλευτής Α' Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης ρωτούσε να μάθει επιτακτικά από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη και τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο «ποιος θα πληρώσει το πρόγραμμα τηςαυτεπιστασίας: ο ΟΑΕΔ ή οι δήμοι». Απάντηση δεν πήρε. Το ίδιο ρωτούσαν στις αρχές του χρόνου και άλλοι δήμαρχοι της χώρας, όταν άρχισαν να μειώνονται οι πόροι των δήμων, την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά. Επίσης, απάντηση δεν πήραν. Μόνο ένα... θολό τοπίο στην αυτεπιστασία.
Την καθαρή απάντηση την έδωσε πριν από μερικές ημέρες, όπως αποκαλύπτει σήμερα η aftodioikisi.gr, ο ίδιος ο ΟΑΕΔ: οι δήμοι (και, βεβαίως, οι άνεργοι που ανέμεναν πως και πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα) θα πληρώσουν την αυτεπιστασία. Απάντηση που τινάζει ουσιαστικά το πρόγραμμα «στον αέρα», αφήνει -για φέτος τουλάχιστον- 35.000 άτομα εκτός αγοράς εργασίας επί συνόλου 120.000 την τριετία 2012-2014.

Η «βόμβα» του ΟΑΕΔ
Στο έγγραφο του ΟΑΕΔ, με θέμα «Υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων των δήμων για την πρόσληψη προσωπικού μέσω του οριστικού κυλιόμενου πίνακα κατάταξης ανέργων έτους 2012 για εκτέλεση έργων μ αυτεπιστασία - Υπόδειξη επιλεγέντων από τα ΚΠΑ2» (Αρ. Πρωτ. 8127287/31-07-12), ο Οργανισμός κάνει λόγο, απευθυνόμενος στους δήμους, «για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία με ιδίους πόρους».
Η φράση αυτή ήταν που προκάλεσε και αναστάτωση στους δημάρχους, αλλά και αντιδράσεις, καθώς στην αυτεπιστασία ο ΟΑΕΔ καλύπτει τους εργαζομένους και οι δήμοι τα υλικά. Πολλώ δε μάλλον, όταν «η αυτεπιστασία είναι τεχνικό έργο και έχει ενταχθεί από πολλούς δήμους στη ΣΑΤΑ, η οποία φέτος... αγνοείται», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκαιας-Ρέντη Άκης Τούντας μιλώντας στην aftodioikisi.gr.


Βρούτσης: Λύση πριν από το Έκτακτο Συνέδριο
Το θέμα αυτό έθεσαν, εξάλλου, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση Πολιτείας και ΟΑΕΔ, και οι δήμαρχοι στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος εμφανίστηκε θετικός στην άμεση επίλυση του θέματος, και μάλιστα -όπως τους είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας- θα έχει δώσει γραπτή απάντηση-λύση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και τουλάχιστον πριν από την προσεχή Πέμπτη 30 Αυγούστου, οπότε και διεξάγεται στην Αθήνα το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ για τα μειωμένα οικονομικά των δήμων.

Η προέβλεπε η «συμφωνία κυρίων» για την αυτεπιστασία
Σύμφωνα με τα όσα είχε σχεδιάσει το 2011 το υπουργείο Εσωτερικών και ο Χ. Καστανίδης (στην ουσία ο υφυπουργός Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος είχε και την, όπως αποδεικύνεται, μη υλοποιήσιμη τουλάχιστον επί του παρόντος, ιδέα), προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα αυτεπιστασίας με τη σύμφωνη γνώμη των δήμων, θα δεσμεύονταν για μία 25ετια τα έσοδα από το φόρο ζύθου, τέλη διαφήμισης και ΤΑΠ, που το 2010 ξεπέρασαν τα 128 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα αποτελούσαν την εγγύηση για δάνειο ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναφορικά με τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές, 625 ευρώ και 320 ευρώ το μήνα αντίστοιχα ανά εργαζόμενο, θα καταβάλλονταν από τον ΟΑΕΔ. Οι αμοιβές από ευρωπαϊκά κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου και οι ασφαλιστικές εισφορές από κονδύλια του ίδιου του Οργανισμού.

O «προφήτης»
Βέβαια, ο νυν υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε προϊδεάσει για το άδηλο μέλλον του προγράμματος, όταν πρόσφατα άφηνε αιχμές κατά του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρη Κουκουλόπουλου. Κάτι προφανώς ήξερε παραπάνω, καθώς και ο ίδιος αν και από τις 19 Ιουλίου ανακοίνωνε πως υπέγραψε με τους συναρμόδιους υπουργούς την απόφαση για τα 299 εκατ. ΣΑΤΑ, τελικά υπέβαλε το αίτημα 15 ημέρες μετά προς το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης. Και μέχρι σήμερα; ΣΑΤΑ ΜΗΔΕΝ (χρήματα που προέρχονται από το ΠΔΕ για τους δήμους μέσω του φόρου ζύθου, διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας).


aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου