«Σανίδα σωτηρίας» στην ακίνητη περιουσία τους, που επί χρόνια παραμένει ανεκμετάλλευτη, αναζητά η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων.
Με το Μνημόνιο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους, οι δήμοι τρέχουν τώρα (οι περισσότεροι τουλάχιστον) να καλύψουν «μαύρες τρύπες» και να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς καθώς οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές προβλέπουν αυτόματο «κούρεμα» των κονδυλίων σε περίπτωση που οι προϋπολογισμοί τους είναι ελλειμματικοί.
Μάλιστα, προβλέπεται και η δυνατότητα δραματικών αυξήσεων των δημοτικών τελών, κυρίως του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ένα «χαράτσι» που ασφαλώς θα έχει πολιτικό κόστος για τους δημάρχους εν όψει των νέων αυτοδιοικητικών εκλογών το 2014.
Κτίρια, ορυχεία και αγροί
Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, ο δημοτικός «θησαυρός» υπολογίζεται ότι έχει εμπορική αξία της τάξης των 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 20.000 κτίρια και περίπου 2,5 εκατ. στρέμματα. Βεβαίως, δεν είναι όλα προς αξιοποίηση, ενώ η συντριπτική τους πλειονότητα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών. Ωστόσο, μετά τις συγχωνεύσεις λόγω του Καλλικράτη, πολλά κτίρια έχουν μείνει άδεια και θα μπορούσαν να μπουν στο «καλάθι» της αξιοποίησης.
Από την άλλη, στην ακίνητη περιουσία των δήμων περιλαμβάνονται σχολεία, πνευματικά κέντρα, δημαρχεία ή δημοτικά κτίρια, νεκροταφεία, πάρκα, άλλοι κοινόχρηστοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις όπως κλειστά και ανοικτά γυμναστήρια, εκατοντάδες αγροί και βοσκότοποι, νησάκια, δασικές εκτάσεις, λατομεία, ορυχεία, μεταλλεία και χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους.
Kουμπαράς ειδικού fund και ενέχυρο δανεισμού
Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΤΑΑ Α.Ε.), ένα στα τρία ακίνητα των δήμων (περίπου 30%) είναι άμεσα αξιοποιήσιμο, ενώ οι ιδιοκτήτες εισπράττουν μόλις το 5% των εσόδων που θα μπορούσαν να έχουν.
Το 75% των ακινήτων που χρησιμοποιούν οι ΟΤΑ είναι ιδιόκτητα, το 18% είναι μισθωμένα και το 7% έχουν παραχωρηθεί. Ειδικά οι δήμοι έχουν το 80% των ακινήτων ιδιόκτητα, 7% παραχωρημένα και 13% μισθωμένα.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των κτιρίων των δήμων, το 59% χαρακτηρίζεται καλή, το 28% μέτρια και το 13% κακή. Υπό το νέο πρίσμα των οικονομικών τους, μια σειρά από δήμοι έχουν ανακοινώσει μελέτες αξιοποίησης, πωλήσεις ακινήτων, παραχωρήσεις σε δημότες, διαγωνισμούς αξιοποίησης κ.λπ., ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για τη χρήση πιο σύγχρονων μέσων.
Για παράδειγμα, πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, μίλησε για καινοτόμες μεθόδους, όπως της σύστασης δημοτικών funds όπου θα περάσουν τα ακίνητα, την εκτίμηση της αξίας τους και τη διεκδίκηση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων ή ακόμα και από ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες με εχέγγυο την ακίνητη περιουσία τους.
Αλλες κινήσεις που γίνονται είναι το «συμμάζεμα» των υπηρεσιών σε λιγότερα κτίρια και η ενοικίαση όσων μένουν άδεια, καθώς και το sale and lease back. Υπάρχουν πολλά κτίρια σε εμπορικούς δρόμους που θα μπορούσαν να μισθωθούν ή ακόμη και ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα που άδειασαν μετά τις συγχωνεύσεις.
ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.
Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.
Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.
ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.