Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Η διαφάνεια ως πυλώνας της σύγχρονης δημοκρατίας


[ Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗ ]


Η διαφάνεια δεν είναι ένα σύνθημα, μία ατάκα, μία σημαία ευκαιρίας.  Είναι ουσιαστική και βαθύτατα περιεκτική αξία, θεμέλιο της συμμετοχής, της δημοκρατίας, μίας προοδευτικής, σύγχρονης, πρότασης εξουσίας. 

Η διαφθορά των τελευταίων δεκαετιών επέφερε καίριο πλήγμα στην πολιτική αντιπροσώπευση, στην θεσμική αξιοπιστία. Η ανοχή σε παθογένειες του πολιτικού συστήματος, στον ωχαδερφισμό και στο πελατειακό κράτος απογοήτευσαν τους πολίτες, δοκίμασαν την εικόνα της χώρας διεθνώς και οδήγησαν στην έξαρση ακραίων μορφών πολιτικής έκφρασης, ανοίγοντας το δρόμο σε αντιδημοκρατικές κουλτούρες.

Για το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η εμπέδωση του κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης, αξιοπιστίας και χρηστής διακυβέρνησης είναι στόχοι αυτονόητοι.  Οι θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια της μεγάλης κρίσης δεν επιτρέπουν κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, ανοχή και υπόθαλψη της φοροδιαφυγής ισχυρών ομάδων συμφερόντων, συναλλαγή με την πολιτική και μιντιακή εξουσία, λογικές παράκεντρων και κλειστών διαδικασιών. 

Η συμμετοχή του πολίτη στην δημόσια σφαίρα με όρους αξιοκρατίας, με όρους -υγιώς- κινηματικούς, με ριζοσπαστική αντίληψη ανατροπής παθογενειών, είναι το οξυγόνο για μια προοδευτική και δημοκρατική κοινωνία, αποκρούοντας τη συκοφάντηση των θεσμών και της κρατικής λειτουργίας, με σεβασμό στην καινοτόμα ιδιωτική πρωτοβουλία, με διαρκή έλεγχο και λογοδοσία.  

Αυτή είναι η πρόκληση για την Κυβέρνηση και το ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η βαθειά, ειλικρινής αλλαγή κουλτούρας, η εξάρθρωση των παράκεντρων και των σκοτεινών συστημάτων επιρροής, η πρόσβαση του πολίτη στον πυρήνα των εξελίξεων.
    
Οι πρόσφατες εξελίξεις με τη λίστα Μπόργιανς είναι ενδεικτικές της πολιτικής βούλησης για δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, της γνήσιας κοινωνικής πολιτικής, του θεσμικού σεβασμού, της ρήξης με το παρελθόν, της πραγματικής μεταρρύθμισης, της νοοτροπίας μας, του δημοσίου λόγου και των πράξεων.  

Εκεί θα μείνουμε προσηλωμένοι, στον πολίτη και στην πατρίδα, στην επανάσταση απέναντι στο παλιό, με έργα, με ισχυρή εντολή, με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, της αυθεντικής πηγής κάθε ανατροπής, μίας κοινωνίας που κουράστηκε να παρακολουθεί τον φαύλο κύκλο των συνθημάτων και των προσχημάτων. 

Η ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών, της πραγματικής αξιολόγησης, της συμμετοχικότητας και του νομοθετικού οπλοστασίου είναι μονόδρομος.
     
Ναι, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ένας κόσμος ίσων ευκαιριών και πλουραλισμού, ανατροπών και εκπλήξεων.  Απέναντι στη μιζέρια και στον καταιγισμό απαισιοδοξίας. Απέναντι σε αυτούς που θέλουν την Ελλάδα μειονεκτική, πιόνι, ενοχική.  

Αυτή είναι η ελπίδα της Αριστεράς.  Αυτή είναι η δημοκρατική πρόκληση. Αυτός είναι ο πόθος των πολιτών και της συλλογικότητας.  Και θα την εκπληρώσουμε.

  
                                                                      Ιωάννης Αθ. Σαρακιώτης
                                                                      Δικηγόρος 
                                                                      Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-

                                                                       Ν. Φθιώτιδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου