Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Ανακοίνωση ΕΑΜ για το ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ



ΕΑΜ                                                                                     
20/01/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Την Τρίτη 18/1/2016 στο τμήμα της Χ/Β, κατά τη διαδικασία δημιουργίας ενισχυτικού «τοιχώματος» σε πάτο κάδου χυτηρίου που είχε επισκευαστεί, προκλήθηκε έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν ευτυχώς ελαφρά δύο συνάδελφοι και να κινδυνεύσουν οι υπόλοιποι συνάδελφοι που ήταν γύρω από την συγκεκριμένη εργασία.

Το παραπάνω συμβάν μόνο «τυχαίο» δεν είναι. Έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής που χαράζει και υλοποιεί  και αυτή η κυβέρνηση στα πλαίσια της Ε.Ε , της πολιτικής που εκμεταλλεύεται και αυτή η Διοίκηση για να χαράξει και να υλοποιήσει την στρατηγική της.  
Μια στρατηγική όπως των προηγούμενων που θέλει τη ΛΑΡΚΟ ανταγωνιστική με εργαζόμενους δούλους, χωρίς δικαιώματα , συνοδοιπόρους στον δρόμο που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των Πολυεθνικών.

Από αυτή τη σκοπιά στο ΕΑΜ ποτέ δεν μπήκαμε στο ύπουλο ψευτοδίλημμα για το «ποιος ευθύνεται». Υπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις , οι Διοικήσεις και οι Διευθύνσεις που χαράζουν, νομοθετούν, υλοποιούν και διευθύνουν μια πολιτική που εξυπηρετεί τον εργοδότη και στέλνει τον εργαζόμενο μέχρι και στο θάνατο για τα συμφέροντά του. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι. Συνυπεύθυνος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός είτε εκφράζεται μέσα από την παράταξη της ΔΑΚΕ , είτε του ΜΕΤΑ.
  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Θα μπορούσαμε να αντιπαρατεθούμε με χιλιάδες  επιχειρήματα με αυτούς που πετούν την σκούφια τους τάχα για το καλό μας για να απεμπολήσουν τις πραγματικές ευθύνες από πάνω τους. Ο στόχος δεν είναι να πείσουμε αυτούς. Δεν πείθονται, έχουν διαλέξει στρατόπεδο , είναι με τον εργοδότη.

Στόχος είναι να προβληματίσουμε τον κάθε εργαζόμενο να κατανοήσει από μόνος του πως ενώ εμείς δουλεύουμε, ματώνουμε και παράγουμε όλα τα αγαθά,  τον τρόπο που παράγουμε δεν τον διαλέγουμε εμείς. Δεν είναι ιδιοκτησία μας το εργοστάσιο. Το διαλέγει ο εργοδότης σύμφωνα με τα συμφέροντά του. Τα συμφέροντά του έχουν ένα και μοναδικό στόχο, το κέρδος. Η ασφάλεια η δικιά μας έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του εργοδότη που θέλει κέρδος γιατί ασφάλεια σημαίνει χρήμα, σημαίνει χρόνος , σημαίνει λιγότερο κέρδος.

Ασφάλεια των εργαζομένων σημαίνει μόνιμη και σταθερή εργασία με μισθούς και δικαιώματα που να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις σύγχρονες ανάγκες , σημαίνει πως θα καθυστερεί η παραγωγή όπου είναι θέμα ασφάλειας , σημαίνει πως κριτήριο της παραγωγής δεν είναι το κέρδος αλλά οι λαϊκές ανάγκες. Αυτό σημαίνει τελικά πως είναι ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος παραγωγής και τα εργοστάσια και τα αγαθά που παράγουν να ανήκουν σε αυτούς που τα δουλεύουν και όχι στα παράσιτα τους εκμεταλλευτές. Αυτή είναι η ουσία του αγώνα που πρέπει να διεξάγουμε.

Μόνο στον δρόμο ενός τέτοιου αγώνα που βάζει ως στόχο την εξουσία των εργατών μπορούμε να κερδίσουμε καλύτερους όρους, συνθήκες και αμοιβές στην εργασία μας σήμερα.

Σε αυτό τον αγώνα όμως δεν μπορεί ούτε και θέλει να μας οδηγήσει ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός όπως και να λέγεται, είτε λέγεται ΔΑΚΕ είτε ΜΕΤΑ.

Δεν μπορεί γιατί πολύ απλά πιστεύουν και οι ίδιοι ότι οι εργάτες δεν μπορούν χωρίς αφεντικά.

Δεν θέλουν γιατί πολύ απλά ένας τέτοιος δρόμος θα τους οδηγήσει σε σύγκρουση με τα κόμματα , τις Διοικήσεις και Διευθύνσεις που στηρίζουν  και αυτό σημαίνει γι΄αυτούς πως δεν θα χουν σ΄ένα τέτοιο δρόμο δικαίωμα συν διοίκησης και λόγο ύπαρξης .

Σε αυτήν την βάση σας καλούμε όλους να συσπειρωθεί τε γύρω από την παράταξη μας για να απαιτήσουμε ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο Σωματείο υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων, για να φτιάξουμε ένα Σωματείο που θα μπαίνει φραγμός στην επικίνδυνη εργασία.

Καλούμε την πλειοψηφία του Σωματείου και την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, σήμερα, ενόψει επισκευών στο εργοστάσιο να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να μην μεταφερθούν εργαζόμενοι από τα τμήματα που ανήκουν στα τμήματα που θα έχουν επισκευές. Αυτό είναι επικίνδυνο και  θα το αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
  
ΕΑΜ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου