Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ τ.ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΟΥΣΙΩΝ?

Επιστολή της Αντωνιου Κονδυλίας προς τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ

 
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το 2008 το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν ΥΠΕΚΑ πρότεινε για ένταξη στο ΕΣΠΑ το Δήμο Δαφνουσίων για τη κατασκευή βιολογικού καθαρισμού με βάση την ΚΥΑ5673/400 ΦΕΚ 192/Β «μέτρα και όροι για την επεξεργασία αστικών λυμάτων». , που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την Οδηγία της Ε. Ένωσης 91/271/ΕΚ  

Στην παραπάνω ΚΥΑ στο αρθο 4 προβλέπει ότι μέχρι 31/12/2005 οικισμοί με πληθυσμό από 2000-15000 θα πρέπει να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και κατ΄ επέκταση να εγκαταστήσουν μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (βιολογικούς καθαρισμούς).

Η υλοποίηση της ανωτέρω ΚΥΑ αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας και βρισκόμαστε ήδη ενώπον του Δικαστηρίου της Ε. Ένωσης για την μη πλήρωση των υποχρεώσεών μας. 


Με βάση τα παραπάνω τον Δεκέμβριο του 2009 η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ένταξε το βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Δαφνουσίων στο3ου κοιν. πλαίσιο στηριξης -επιχειρησιακό προγράμμα «Περιβαλλον και αειφόρος ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ.

Ο Δήμος Δαφνουσίων από το 2008 (με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου) μέχρι σήμερα ολοκλήρωσε όλες τις προβλεπόμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων πού απαιτεί η Νομοθεσία και καθόρισε σε συνεργασία με τα περιφερειακά όργανα (αναγκαία συνεργασία για την εξεύρεση των χρημάτων της μελέτης) τη δημοπράτηση της μελέτης για το αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Δαφνουσίων ύψους 300.000 ευρώ.


Σήμερα

Και ερχόμαστε στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Λοκρών η οποία στις 12 Ιανουαρίου 2011 αποφασίζει κατά πλειοψηφία ότι : «εγκρίνει την πρόταση του προέδρου και Δημάρχου του Δήμου Λοκρών κ. Ν Λιόλιο για ανάκληση του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της μελέτης «οριστική μελέτη Δικτύου αποχέτευσης Δήμου Δαφνουσίων» …. Η ανάκληση αναφέρουν ότι επιβάλλεται λόγω αναγκαιότητας τροποποίησης των αρχικών του όρων, ως προς τη γεωγραφική κάλυψη της μελέτης, ήτοι την προσθήκη και των λοιπών δημοτικών ενοτήτων και την εξέταση της δυνατότητας τροποποίησης της μελέτης ως προς το χώρο κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού, επειδή στο χώρο που προβλέπεται σήμερα (παλαιά σφαγεία)είναι πολύ κοντά στον οικισμό και θα προκληθούν προβλήματα στους κατοίκους λόγω δυσοσμιών.»

Στην απόφαση της η οικονομική επιτροπη δεν έλαβε υπόψη της τις προτάσεις της μειοψηφίας (Κων/νο Αγγελούση και Ι Παπαγεωργίου) οι οποίοι είπαν ότι :

#η ματαίωση θα φέρει και το χάσιμο της πίστωσης για το Δήμο Δαφνουσίων

# η μελέτη αυτή για το Δήμο Δαφνουσίων δεν έρχεται σε αντίθεση με τις επιμέρους μελέτες

# επειδή το θέμα είναι σοβαρό θα πρέπει να γνωρίζουμε και τη γνώμη τουλάχιστον της Δημ. Κοιν. Λιβανατών

Κρίνεται αναγκαίο να επισημάνω ότι ο Ν.3316/2005 (αρθ.6 παρ 12) πού επικαλείται η οικονομική επιτροπή ,παρέχει την δυνατότητα στη Δημοτική αρχή με αιτιολογημένη απόφασή της να ανακαλέσει την διαγωνιστική διαδικασία και να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού,εφ΄όσον όμως αιτιολογήσει νομίμως και επαρκώς την κρίση της.

Και αναρωτιέμαι με ποια αρμοδιότητα και με ποιες τεχνικές-περιβαλλοντικές γνώσεις και με ποια μελέτη η οικονομική επιτροπή προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα οσμών

Κύριοι το θέμα είναι σοβαρό ο τέως Δήμος Δαφνουσίων κινδυνεύει να χάσει ένα έργο πνοής. Συνολικού κόστους 14,741,639 ευρώ.

Σημειωτέον ότι πέραν των προβλημάτων ουσίας που προαναφέρθηκαν η ανωτέρω απόφαση πάσχει νομικά διότι:

Σύμφωνα: α) με τις γενικές αρχές διοικητικού δικαίου, β) τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και γ) την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αποφάσεις για να είναι έγκυρες οφείλουν να είναι επαρκώς αιτιολογημένες. Η αναφορά στο Πρόγραμμα Καλλικράτης προφανώς δεν αποτελεί επαρκή και αποδεκτή από τη νομοθεσία και νομολογία αιτιολόγηση.

1. Η απόφαση που ελήφθη είναι δυσμενής για τον τεως Δήμο Δαφνουσίων και συνεπάγεται ακύρωση του έργου και καθυστέρηση που θα μειώσει την τουριστική αξία της περιοχής, τα εισοδήματα των δημοτών, και παράλληλα θα επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους και την δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα κινδυνεύει ο τέως Δήμος Δαφνουσίων να παραπεμφθεί απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ε. Ένωσης για μη εφαρμογή της Οδηγίας 91/271/ΕΚ.

2. Η επιλογή της θέσης στα σφαγεία έγινε κατόπιν τεκμηριωμένης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Η ενδεχόμενη απόρριψη της θέσης οφείλει να γίνει με ανάλογη τεκμηρίωση και αιτιολόγηση.
 
3. Για όλους τους ανωτέρω λόγους η απόφαση πάσχει νομικά και επιφυλάσσομαι να την προσβάλλω σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία .

Αξιότιμοι κύρίες και κύριοι

Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των δημοτών της Δημ. Κοιν. Λιβανατών οφείλετε να προασπίζετε τα συμφέροντα της Δημ. Κοινότητας, να προστατεύετε την Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον.

Ζητώ από το σώμα να με ενημερώσει για την πορεία της ανάκλησης της μελέτης, να συζητήσει στη συνεδριάση του τηνΤρίτη 22/2/11 το θέμα ανάκληση του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου εκπόνησης της μελέτης «οριστική μελέτη Δικτύου αποχέτευσης Δήμου Δαφνουσίων» και να σταθεί προ των ευθυνών του.

Τέλος αν το Κοινοτικό Συμβούλιο κρίνει αναγκαίο το έργο για τον τέως Δήμο Δαφνουσίων, να παρέμβη στο Δημοτικό Συμβούλιο


Με εκτίμηση,

Αντωνίου Κονδυλία
Υγειονολόγος ΤΕ
Μς στη Δημόσια Υγεία
Τ. Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Δήμου Δαφνουσίων
Τ. καθηγήτρια ΤΕΙ Αθηνας- Λαμίας

1 σχόλιο:

  1. δύο αφελης ερωτήσεις
    1. πήραν θέση οι τοπικοί άρχοντες?
    2 η θεοδωσίου γιάννα ειναι λιβαναταία? εχει καταλάβει σε τι κίνδυνο έχει βάλει το χωριό της με την ψήφο της στην οικονομική επιτροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου