Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΚΥΜΗ –BACCOLI 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Αναθέρμανση της αδελφοποίησης των δύο δήμων
Επίσκεψη στην Cuma της Ιταλίας
    

Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου κ.Δημήτρης Θωμάς, με επιτελείο συνεργατών του πραγματοποίησε επίσκεψη στις 6-8 Ιουνίου στο BACOLI της Ιταλίας, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια, (1983 – 2013), που οι δύο πόλεις Κύμη και Bacoli, συναισθανόμενες την ευθύνη της πολιτιστικής τους και ιστορικής τους διαδρομής, πραγματοποίησαν την μεταξύ τους αδελφοποίηση.
   
Η Cuma, είναι η πρώτη Ελληνική αποικία (770 π.χ. περίπου) που δημιουργήθηκε στη δύση από τους Κυμαίους, περιοχή που ανήκει στο σημερινό BACOLI της Ιταλίας.
  
Στόχος της επίσκεψης, η άμεση ανταλλαγή πολιτιστικών δρώμενων και συνεργασιών, ώστε να μεταλαμπαδευθεί στην επόμενη γενιά η ιστορική κληρονομιά του τόπου μας.
   
Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους, ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του παρευρέθηκαν σε γεύμα που προσέφερε ο πρ.Δήμαρχος  Giacomino di Stefano   και ο πρ.Αντιδήμαρχος και μετέπειτα Βουλευτής Ιταλίας, Giuseppe Scotto, που ήταν η δημοτική αρχή του Bacoli το 1983 και πρωτεργάτες της αδερφοποίησης. Παρών ήταν και ο δημ. Σύμβουλος υπ.πολιτισμού του Δήμου Pozzuoli, Frachesco Fumo. Με ιδιαίτερη ζέση υποδέχτηκαν την ελληνική αντιπροσωπεία, έγιναν ανταλλαγές αναμνηστικών και δώρων και τραγούδησαν όλοι μαζί σε ελληνικούς και ιταλικούς σκοπούς.
   
Τη δεύτερη ημέρα, ο Δήμαρχος του Bacoli Ermanno Schiano  σε συνεργασία με την υπεύθυνη Πολιτισμού Flavia Guardascione και την  καθηγήτρια Adelaide di Meo ετοίμασαν εκδήλωση υποδοχής με ομιλίες και παρουσίαση σχετικών εργασιών από τα σχολεία της περιοχής.  Οι δύο Δήμαρχοι ανανέωσαν τη σχέση των δύο πόλεων με την υπογραφή πρωτόκολλου συνεργασίας των δύο δήμων σε επίπεδο πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό, ενώ υπήρξε ένθερμη ανταπόκριση στην πρόταση αδερφοποίησης των τριών πόλεων  δηλ. της Ευβοϊκής Κύμης, της Κύμης της Ιταλίας και της Αιολικής Κύμης στην Ασία, η οποία έγινε ένθερμα αποδεκτή. Ακολούθησε εκδήλωση παρουσίασης εργασιών με θέμα την αρχαία Cuma από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του Δήμου Bacoli και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
    
Ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Δημήτρης Θωμάς κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, τόνισε: «Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, αυτή η αδελφοποίηση θα πρέπει να είναι ενεργή. Σήμερα, που η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες. δίνει αγώνα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ταυτόχρονα να διατηρήσει την ταυτότητά της στην Ευρώπη. Σε αυτό, καθοριστικό ρόλο έχει η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των χωρών μας, η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, ο πολιτισμός και η πολιτιστική μας κληρονομιά».
   
Εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου να διοργανώσει στο άμεσο μέλλον, επιστημονικό συνέδριο με θέμα την ιστορία και τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών από Έλληνες, Γάλλους και Ιταλούς αρχαιολόγους των αντίστοιχων πόλεων της ευβοϊκής, της ιταλικής και της αιολικής Κύμης. Επίσης πρότεινε την ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων, την παρουσίαση των εργασιών που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά του Δημ.Σχολείου Οξυλίθου, καθώς και την  εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων ανάπτυξης και περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο πόλεων.
    
Ακολούθησε  ξενάγηση στο βυζαντινό κάστρο-Castello, όπου στεγάζεται το μουσείο με τα ευρήματα των ανασκαφών, στην Ακρόπολη της Cuma καθώς επίσης και στην τοποθεσία της αρχαίας Κύμης, όπου οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν, παρουσία του Δημάρχου Κύμης-Αλιβερίου και των συνεργατών του, για πρώτη φορά, τάφο του 2ου π.Χ. αιώνα.
   

Την επιμέλεια των συναντήσεων είχαν από πλευράς του Δήμου Bacoli ο κ.Γιάννης Δαουράκης και από πλευράς Δήμου Κύμης-Αλιβερίου η αντιδήμαρχος Αρετή Μπάτσα-Θωμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε γράφετε τα σχόλια σας με ελληνικούς χαρακτήρες (κεφαλαία ή μικρά). Επίσης παρακαλούμε πολύ να μην γράφετε υβριστικά σχόλια. Πάντα υπάρχει τρόπος να περιγράψετε μία κακή κατάσταση χωρίς ύβρεις.

Σχόλια με λατινικούς ή άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης σχόλια υβριστικά και συκοφαντικά στο εξής θα διαγράφονται.

Παρακαλούμε λοιπόν τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε επίσης τα σχόλιά σας να είναι σχετικά με την ανάρτηση.

ΣΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΣΧΟΛΙΑ.

______________________________________ Αρχειοθήκη αναρτήσεων ιστολογίου